Христова: Меглена Кунева е достойна да се кандидатира за държавен глава
Христова: Меглена Кунева е достойна да се кандидатира за държавен глава / снимка: БГНЕС
Христова: Меглена Кунева е достойна да се кандидатира за държавен глава
23927
Христова: Меглена Кунева е достойна да се кандидатира за държавен глава
  • Христова: Меглена Кунева е достойна да се кандидатира за държавен глава

Председателят на Националното движение за стабилност и възход Христина Христова, която в събота беше избрана за нов лидер на жълтата партия, в "Денят" на Дарик.

Как ще успеете, най-общо казано, да вдигнете на крака една политическа формация, която преди осем години имаше 120 депутати в Народното събрание, а сега стигна до нивото на извънпарламентарна партия? Ще съумеете ли да заздравите НДСВ и как?

Да, НДСВ има 8-годишна история и от тази 8-годишна история 8 години е управлявало държавата, било е във властта. И въпросът, който задавате, е много важен и много труден, защото ние трябва да направим един много нов и важен преход, и много труден от партия на властта към партия, която е извън парламента, и то извънпарламентарна опозиция. Когато бяхме партия във властта...

Как ще се случи този преход?

...допреди няколко месеца, всеки ден се налагаше да се взимат решения за управлението на държавата. Това обикновено ставаше в един тесен кръг на национално ниво, тесен кръг хора, и някак си се бяха изолирали нашите организации, което повлия негативно на, да кажа, на мощта на партията. Сега трябва да отвърнем нещата, трябва да обърнем пирамидата и решенията да се взимат отдолу нагоре, ето това трябва да правим вече.

Какво ще отговорите на тези, които твърдят, че Симеон Сакскобургготски ще продължи да управлява в НДСВ, но в сянка?

Аз мисля, че това са неоснователни неща, познавайки нашия лидер. Аз мисля, че той наистина се оттегли, правейки този жест и приемайки отговорността за нашето представяне на последните парламентарни избори. Но разбира се, аз ще търся ценните съвети на царя, защото принципите, които той въведе в политиката, стилът в политиката на толерантност, на разум, на умереност, на прагматизъм, бих искала да ги продължа и мисля, че те са нещо много важно. И когато имам съмнения, че нещо, което взимаме като решение за политики или за политическо поведение, може да не съответства на европейските практики, тогава винаги ще го търся за съвет.

Г-жо Христова, пак към началото на този разговор и това къде се намира НДСВ в момента и къде беше преди 4 години, преди 8 години. Ясно е, че вие ще търсите начин, за да съживите тази партия, въпросът ми обаче е на живот или смърт ще ви е решението да влезете в следващото Народно събрание. Един евентуален 4-годишен период на НДСВ извън парламента, това вече би ли означавало край на съществуването на тази партия?

Ами, трябва да ви кажа, че ние наблюдаваме внимателно либералните партии в европейските страни и скоро разговаряхме с нашите колеги от Либералната партия в Германия, която преди няколко години имаше един процент и половина на парламентарните избори, сега е управляваща партия заедно с г-жа Меркел. И ще се възползваме от техния опит, те ни казаха,че най-важното, което им е помогнало да вдигнат партията и да постигнат успех на парламентарните избори, съответен за една либерална партия, това е, че са положили много усилия за разширено участие в местната власт, с достатъчно съветници, кметове. И ние като че ли на конгреса се обединихме около това, че следващият ни приоритет е подготовка за следващите редовни местни избори 2011, разбира се, тогава са и президентските избори, на които ние също ще имаме намерение да участваме.

Ако се окаже обаче, че тези усилия не са достатъчни, за да влезе НДСВ в следващия парламент, какво ще се случи с партията според вас?

Винаги може да не са достатъчни. В живота въобще има голям оборот, особено в обществения и политическия живот, но когато се полагат правилните усилия и достатъчно усилия и когато има резултати, когато успеем да убедим хората, че ние имаме важни и полезни за живота на хората политики, а и когато хората може би ще се поуморят от надигането на политическа омраза, която аз лично усещам в обществения живот, и може би пак ще потърсят стабилността и умереността при НДСВ.

И пак за това, което смятате да правите, докато сте лидер на НДСВ. Във вашата партия имаше едни хора, които сега са в други формации, например "Новото време" или пък "Българска нова демокрация". Смятате ли, че там има ценни хора, които си заслужават да направите опит да върнете при вас, при жълтите?

Които хора вече им липсват ценностите и политиките на НДСВ, те вече сами се завръщат, имаме вече няколко такива случая, а които, как да кажа, нанесоха...

Има ли такива, за които вие си заслужава да направите усилия?

...травми на НДСВ, аз смятам, че нямат място вече при нас.

Тези дни премиерът Бойко Борисов се изказа ласкаво, можем да кажем, за тезите на Симеон Сакскобургготски, изказани на конгреса ви в събота. Като политическа куртоазия ли да разчитаме това поведение на министър-председателя или очаквате той да се вслуша в политическата философия на г-н Сакскобургготски?

Симеон Сакскобургготски Европа го нарича Министър Европа и Европа слуша много неща, които той й каза, много негови статии, много негови речи са преведени и хората ги четат с голям интерес. Аз мисля, че е добре това, че министър-председателят е проследил словото на Симеон Сакскобургготски. Между впрочем това е последното му слово от активната му партийнополитическа дейност и разбира се, тълкуването всеки си го прави различно. Аз тълкувам неговото слово по отношение на управляващите... Симеон Сакскобургготски казва: не бива, не използвайте конфронтацията като начин за правене на политика, защото тя хаби много енергия, която е излишно да се хаби, може да отиде за по-полезни за обществото неща. Така аз лично тълкувам това, което каза царят.

Слушайки ви за нещата, които трябва да се опитате да свършите, докато сте председател на НДСВ, наистина си задавам един въпрос и ще ви го задам по най-човешкия начин. Защо ви се занимава с всичко това? Защо искате да направите опита и ще си кажете ли след време, че наистина си е струвало да се захванете с това нещо?

Ами, ето, с последното, което казвате, аз така ще ви отговоря - защото си мисля, че си струва. Аз съм една от НДСВ 8 години, била съм заместник-министър на НДСВ, министър, депутат, евродепутат, познавам потенциала. Мисля, че много неща може да се кажат за НДСВ, но никой не е оспорвал експертния и професионален потенциал и управленски, който има НДСВ. И наблюдавайки и други такива партии в Европа, първо, мисля, че си струва, второ, мисля, че има основания НДСВ отново да излезе на голямата политическа сцена, имаме какво да дадем на хората, при положение, че НДСВ изпълни много свои важни цели в тези 8 години.

Сега ние ще си поставим нови цели. Изпълнихме членството в Европейския съюз, членството в НАТО. Десетпроцентовият данък, т.е. добра данъчна политика, политика за младите семейства, за младите хора и семейството, много важни неща, с които се опитваме да помогнем в България да се формира средната класа, да се помогне и да се създадат условия за предприемачество, за по-малко намесване на държавата в регулиране или излишно административно регулиране на бизнеса. Мисля, че имаме оттук нататък какво отново да дадем, да работим за средната класа, да продължим политиката за семейството, да започнем да показваме нови и интересни предложения в областта на зелената политика, опазване на околната среда, противодействие на климатичните, неблагоприятните климатични промени.

Между впрочем, г-жо Христова...

Въобще НДСВ има потенциал.

...вие казвате - НДСВ е била част от властта в последните осем години, но знаете, че специално за последните четири години, докато бяхте част от тройната коалиция, вие отнесохте страхотни критики за присъствието си там. И мнозина смятат, че вие сте партията, която натрупа най-много негативи по време на това четиригодишно управление на тройната коалиция. Смятате ли обаче, че има и нещо положително от последните четири години, в които сте били във властта?

Като всяко обществено и природно явление има и нещо положително, и нещо отрицателно.

Кое е то?

Най-много е отрицателното, защото, и конгресът стигна до този извод, че НДСВ много загуби от тройната коалиция...

Да. А кое е положителното според вас?

...особено в последните две години престоят. И въпреки че играеше ролята, ако си спомняте, на вътрешнокоалиционна опозиция, въпреки че много наши решения, ето такива например за семейната политика, за младите семейства, се взеха повече с гласовете на НДСВ и опозицията, ако се сещате в парламента...

Да, въпреки че тук можем...

...но наистина загубихме много от тройната коалиция. Тепърва историята ще оценява другите неща. Но и много либерални...

...можем да влезем и в един друг спор...

...политики си прокарахме - 10-процентния данък, тези политики, за които споменах преди малко, за младите хора. Така че има и нещо, което без НДСВ нямаше да се случи, а тогава НДСВ влезе като гарант за членството в Европейския съюз. Мислите ли, че за две години доминиращата лява партия, БСП, щеше да вкара България в Европейския съюз, при положение че осем години беше отсъствала от европейския процес. Аз мисля, че не.

Тук можем да влезем и в един друг разговор за това защо, ако тази събота сте си говорили колко много негативи е трупало НДСВ от властта през последните четири години, защо просто не излязохте от тази тройна коалиция. Но това е тема, която може би вече не е време да говорим.

Сега, тази тема е много голяма и мисля, че даже сме много близо като историческа дистанция, само няколко месеца. Тепърва ще продължим нашите анализи. Но изводът беше, че много загубихме от тази коалиция и също така хората си дадоха сметка, че най-лесно беше, като имаше проблеми, да напуснем и да си погледнем, дето се казва, за интереса на партията.

Госпожо...

Най-трудно беше да се остане и да се трупат негативи.

Г-жо Христова, да се върнем пак към непосредствената перспектива за НДСВ, казахте това са местните и след това президентските избори. Оглеждате ли се в кандидатурата на Меглена Кунева като кандидат за държавен глава? Пазите ли я за там, най-общо казано?

Аз, да ви кажа честно, си мисля за тази кандидатура. Трябва, разбира се, да направя уговорка - не са водени никакви разговори нито на партийно ниво, нито с г-жа Кунева. Но аз мисля, тя като... Тя е едно богатство за НДСВ. Тя между другото е капитал и за България и тя е европеец на годината и еврокомисар на годината. Мисля, че тя е достойна да се кандидатира за държавен глава.