Христо Бисеров: Има тежки нарушения на процесуалните правила
Христо Бисеров: Има тежки нарушения на процесуалните правила / Sofia Photo Agency
Христо Бисеров: Има тежки нарушения на процесуалните правила
51209
Христо Бисеров: Има тежки нарушения на процесуалните правила
  • Христо Бисеров: Има тежки нарушения на процесуалните правила

Липсата на адекватна реакция от страна на МВР към нарушенията, допуснати по случая "Мирослава", ще допринесе за това казусът да не се разреши. Мнението е на заместник-председателя на ДПС Христо Бисеров, който участва в алтернативната парламентарна комисия, проучваща фактите по случая. След срещата между народните избраници и министър-председателя стана ясно, че Борисов критикува работата на полицията по казуса. Според Бисеров обаче Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е любимата структура на премиера и на вътрешния министър, затова и тя има несъответстваща на законовите регламенти власт. По думите на депутата антимафиотите са иззели функциите на разследващите полицаи, без да съгласуват действията си, в резултат на което в момента няма годни доказателства за извършеното престъпление.

На срещата между премиера Борисов и алтернативната комисия, в която участвате, бяха обсъдени факти и обстоятелства или по-скоро разминаванията в изнесената в публичното пространство информация около случая "Мирослава". За какви несъответствия говорим, малко по-подробно да обясним?

Говорим за несъответствия не само в информацията, която беше изнесена публично, а и в тази, която беше докладвана пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Вие си спомняте, че имаше такова заседание, на което присъстваха министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР и шефът на БОП Флоров. Това, което ние установяваме, е сериозно разминаване между това, което ни докладваха на заседанието, и истината. Докладът на Флоров за случилото се в апартамента на Стоев изцяло се базираше на твърдения и подробни описания на това как имало проблем с алармата, как те са я изключвали и в това време е станал инцидентът - нещо, което ние установяваме, че не е така. Ние ходихме и на място, правихме проверки в апартамента. Има показания на двама свидетели, че аларма изобщо не е имало в този апартамент, вече повече от година тя не работи. Има много сериозни нарушения на закона, извършени от много висши служители в МВР. Самото влизане в апартамента от конвой, един много висш офицер в ГДБОП заедно с още един друг висш офицер от ГДБОП странно защо са конвоиращи Стоев...

За кого говорите точно?

За Цоновски и Димитров. Цоновски е комисар, не е прост инспектор, още повече че той е ръководител на звено, което не се занимава с тия престъпления, какво прави в тоя случай не е ясно. Въпросът е, че те са влезли в жилището в отсъствието на органите, които имат правото да извършват претърсване и изземване. Разследващите полицаи, които е трябвало да извършат претърсването и изземването, ги е нямало, поемните лица са били извън апартамента, а конвоиращите влизат заедно със заподозрения, което няма никакво процесуално обяснение. Те нямат никаква работа вътре. Нещата са много комплицирани от гледна точка на това, че паралелно с официалното следствие, което се води по НПК от прокуратурата, от разследващите полицаи, от следовател в Перник, ГДБОП се намесва по един начин, който изцяло иззема функциите и довежда нещата до тоя фатален край.

Какво според вас е наложило необходимостта висши служители от ГДБОП да участват...

Нямам обяснение, нямам обяснение. Защото най-висшите нива на ГДБОП се намесват и точно тогава действията стават изключително некомпетентни. Те отиват там и не знаят, че има оръжие в това жилище, те отиват там и влизат без право да влизат, без да са дошли лицата, които всъщност могат да извършват претърсването и изземването. Те отиват там и изключват някаква мистериозна аларма, която всъщност на практика тя не съществува. Няма нормално логично обяснение. Поискахме да бъде огласено и да стане ясно поне на членовете на комисиите, които работят, най-малкото, а впоследствие на всички народни представители, имал ли е Стоев отношение към службите на МВР, т.е. дали е работил за тях, дали те са го ползвали. Защото, ако това се окаже вярно, много неща могат да бъдат обяснени вече от един съвсем друг ъгъл. Въобще защо са го завели в този апартамент по този начин и са му дали възможност да извърши такива действия Стоев, защо са му дали достъп до оръжие. Искахме да е ясно, че не може да се изключи хипотезата, която, той е бил заведен нарочно.

Тези въпроси не бяха ли поставени по време на това изслушване от вътрешната комисия на служителите от ГДБОП?

Те нямаха отговор. Спомням си, че Флоров заяви, всъщност това излезе и пред медиите, че не знае, и същото го каза и главният секретар, не знаят дали двамата, дали Цоновски и другият висш служител от БОП са знаели за оръжието в апартамента. Което и да е вярно, е ненормално и нелогично. В дирекцията в Перник са знаели за оръжието. Те как да не знаят? Има много противоречия и най-важното е, че има тежки нарушения на процесуалните правила.

Друго тежко нарушение, което ние не приемаме, както и да ни го обясняват, че, от една страна, се води разследване официално по НПК, а, от друга страна, БОП си прави своя разработка и всъщност... Въпросът е, че изпълнителната власт в лицето на министъра, аз го казах и на премиера, нямат адекватна реакция на тази некомпетентност на най-високите нива на БОП. Ако е само некомпетентност, защото може да има и нещо друго. Защо идваха в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, пред министъра, обясняваха ни едни неща, които се оказа, че са абсолютно неверни. И въобще кой ще понесе отговорност за това, че двадесетина народни представители бяха заблуждавани за обстановката, която е била там, на място, от шефа на БОП, от главния секретар. Той явно не беше достатъчно компетентен в случая, което също е странно, главният секретар по най-нашумелия случай да е недостатъчно подготвен и компетентен. Всъщност с това можем да обясним, че три комисии се занимават с тоя случай.

Въпросът е, че в МВР има една структура, това е ГДБОП, която е любимата на премиера и на министъра и тя има несъответстваща власт, несъответстваща на законовите регламенти. Просто се прави едно заобикаляне на закона.

На какво се основават притесненията на алтернативната комисия, че политически се защитават нарушения на закона, допуснати от МВР и неговите служители? Заговорихте за ГДБОП.

Веригата е много проста. Министърът защитава своите най-приближени структури, депутатите защитават министъра. Премиерът дава критични оценки, хубаво, обаче толкова. Загубите, които са причинени от гледна точка на доказателствен материал, са толкова тежки, че те не могат да бъдат компенсирани. И това е или поради немарливост на големите началници в БОП, или поради някаква друга причина, която те крият.

Г-н Бисеров, вие заговорихте за това, че 3 комисии разследват този случай. На какво се дължи политическият интерес към случая "Мирослава"?

Ами, дължи се на това, че се опитаха да подведат обществеността, първо, помните колко активен беше Флоров в медиите. След това се опитаха да подведат Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, където бяха министърът, главният секретар, шефът на БОП. И оттам ние, като видяхме за какви несъответствия става, поискахме комисия временна. ГЕРБ контраатакуваха и на другия ден внесоха алтернативно предложение за комисията, според тяхното разбиране. Те си направиха тяхната комисия, ние нашата и така, това е хронологията.

Хронологията е такава, но има и други престъпления. Още пресен е споменът за убийството на Яна в Борисовата градина, където също имаше доста несъответствия.

Да, да.

Но като че ли случаят "Мирослава" предизвика най-силен политически интерес.

Да, не знам, там нещата са в най-тъмни краски, не мога да преценя. Там... поведението на полицейските служби през годините ескалира такова отношение. В един момент много рязко скача активността.

Вие казахте през деня, че премиерът много категорично е оценил начина, по който МВР е действало. В тази връзка може ли случаят "Мирослава" да струва главата на вътрешния министър като краен резултат?

По-скоро не вярвам.