Цонев: Готов съм да се оттегля
Цонев: Готов съм да се оттегля / снимкa: Sofia Photo Agency

Николай Цонев в предаването "Седмицата" на Дарик"

Гърми ли в Челопечене?

Не.

Спря. И вече няма да гърми?

Да, определено не гърми. Последният пукот на малокалибрени боеприпаси е чут вчера в 14.30 часа.

Кога ще влязат вътре вече хора, за да видят какво точно е станало?

С цел безопасност на нашите служители и служителите на прокуратурата и следствените органи искаме да влезем утре сутринта. Не утре, а в понеделник сутринта, извинявайте.

Да продължим разговора от там, откъдето го прекъснахме онзи ден, когато беше много емоционално още. Стигнахме дотам как са обезопасени тези складове. Има ли известителни инсталации, които да отчитат промени в състоянието им? Аз не съм специалист, какъвто... вероятно и вие не сте тесен специалист, но например виждал съм в музеите, че даже слагат едни уреди, които отчитат определени физически явления, за да знаят как влияе това на един експонат. А в нашите складове има ли някакви уреди, които да отчитат евентуални промени в този барут, в тези снаряди?

Искам да ви уверя, че във всички складове, в които се съхраняват боеприпаси, се спазват определени изисквания. Има наставления, инструкции, правилници как те трябва да бъдат построени, как трябва да се съхраняват, какви известителни уредби да има, как да бъде построен гръмоотводът, как да бъде електрическата инсталация, какъв тип лампи да бъдат, тъй като навсякъде, където има взривоопасни материали, условията са много тежки и самият факт, че в този случай не се получиха никакви жертви и никакви щети за гражданите освен взривната вълна, показва, че този склад е построен както трябва и са спазени всички инструкции и наставления. Друг е въпросът, че на това място се съхраняват най-негодните за употреба боеприпаси. Във всички останали складове, където всички жители сега на нашата страна се интересуват къде има такива складове, там се намират годни, нормални за употреба боеприпаси, т.е. за стрелба.

Вие все пак не ми отговорихте на въпроса. Твърдите, че уредбите, които има за отчитане на изменения например, в нашия склад в Челопечене са същите, каквито има в складовете на американската армия, на английската армия? Твърдите ли го това, че този челопеченски склад е като американски, натовски склад за такива негодни боеприпаси?

Не бих твърдял, че е като натовски, тъй като все пак той е строен 1959 г., така че надали са спазени натовските изисквания 1959 г., но... Вижте какво, в един склад освен влагомер и друго няма какво да има, разбирате ли ме? Който може само да отчита влагата и топлината, и термометър естествено. Той се строи така, че независимо от температурните разлики да не се получи авария. Той така се строи.

И нищо не са отчели? Твърдите, че вътре е имало уреди и те не са отчели никакъв...

Ама...

...физически проблем, който да се е натрупвал?

Какъв проблем да отчетат при взрив?

То някак се стига до тоя взрив? Така ще обсъдим сега и версиите с вас дали пък някой е ходил да го запали нарочно. Но ако нещо се е случвало като естествен процес в тоя барут, би трябвало да има начин да бъде хванат.

Аз ще се опитам да ви обясня, така, по-отдалече нещата, за да бъдете и вие, и вашите слушатели уверени, че това, което казвам, е съвсем нормално. Значи, когато един склад се строи, той се строи по определени изисквания. Например образно да кажа, че той един вид като окоп се строи и отгоре вече се строи тази сграда, която може да бъде и лека конструкция.

Така.

Самите боеприпаси се нареждат по определен начин. Отделно от самите взриватели. И се нареждат така, че дори и да се случи взрив, взривната вълна да бъде във вертикална посока, т.е. да не пострада съседният склад, да речем.

А в случая обаче защо са пострадали?

Ама тук има... Нищо не е пострадало. Тук има два склада, имаме два склада. Единият е за боеприпаси, другият е с тротил. Тротилът изгоря, а другият склад гръмна. Нищо повече не се е случило.

Ами, значи все пак и двата са пострадали... склада. Вие току-що казахте, че така се прави, че единият като пострада другият да не пострада.

Ама той изгоря тротилът. Той не е пострадал.

Ами, не, не знам. Аз си представям, че като изгори нещо значи пострадва, но...

Добре, че изгоря, а не гръмна.

Как се охраняват тия складове с боеприпаси? Аз лично изобщо не мога да си представя, че там няма сигналноохранителна техника, която струва жълти стотинки за държава с очакван пет милиарда излишък. То даже повечето ми познати си имат вкъщи СОТ, нали най-вероятно тоя трябва да е малко по-сложен, по-добре разположен. Вие поемате армията, отбраната, и знаете, че има такива складове в цялата страна. Питахте ли как се пазят и те какво ви обясняват от армията? Ген. Златан Стойков. Наистина ли не са сложили СОТ, за да не може да влезе вътре, защото нали обсъждат и такива версии, че някой отишъл и го запалил. Двама чичовци не могат да опазят... Колко декара е?

Четири.

Четири декара. Е, четири декара как двама души ги опазват?

Охраната на такива складове бива два типа - физическа охрана, както е в случая в Чепинци, и с технически средства, които въпреки че са технически средства, не може да няма и живи хора, които да следят изменението на обстановката на тези технически средства.

Тъй. Има ли там СОТ в...

Не, там не е имало СОТ. Там има схема за охрана. Тези схеми се съхраняват на две места. Едната схема е в поделението, а другата е в охранителната фирма "Моба", където схемата е изготвена от командира на поделението, предложена е от него и охранителната фирма изпълнява тази схема, която е предложена от командира на поделението.

Не, то хубаво схема, ама според вас, вашето мнение какво е.

С два подвижни поста, денонощно.

Вие сте нов министър. Нормално ли е... примерно вашият кабинет най-вероятно се пази, вашето министерство има СОТ, нали? Най-вероятно е така. Вашият апартамент има. Нормално ли е да има СОТ във вашия и моя апартамент, а да няма СОТ в място, където се пазят 2000 тона опасни боеприпаси? Това нормално ли е?

Бих казал, че не е нормално. Наистина в някои от складовете ние сме започнали да поставяме технически средства с цел информираност на охраната, но там не са сложени, тъй като... по простата причина, че то ще се закрива.

Е то на тоя склад няма да слагаме. Добре, сега колко време ви трябва да поемете ангажимент за тия всички хора, които се притесняват, че... Вие на всичко отгоре обявихте и къде са всички тия складове.

Да.

Четох критики за това, че не било ли тайна. Сега всички терористи ще разберат къде да ходят да слагат бомби. Дали като кажеш къде са... но тъй и тъй казахте ги. Колко време ще ви трябва, за да разположите сигналноохранителна техника в абсолютно тия всички складове?

Аз обявих къде са складовете и ако си спомняте след около час и двадесет минути след началото на взрива обявих и какво вътре има в складовете. Това е в унисон на цялата политика моя на прозрачност и на яснота какво се извършва в Министерството на отбраната и в Генералния щаб. Не исках да се повтаря онзи виц от социалистическо време, когато един шпионин попитал - абе там... тук на баира къде са шофьорите и той отговорил - абе, шофьорите не знам, ама ракетчиците са на другия баир. Тоест искам да кажа, че на всички населени места, където има складове за боеприпаси, естествено е местните жители да знаят, че там има складове за боеприпаси, и не е чак толкова голяма тайна да ги крием.

Това звучи логично, но аз ви питам друго - кога всички тия складове ще бъдат охранявани по един, то не е и модерен вече начин.

Пак искам да обърна внимание, че всички тези складове и този склад има съществена разлика. В тозисклад се демонтират негодни за употреба боеприпаси.

А и годните могат да гръмнат. Аз затова ви питам ще поемете ли ангажимент за промяна в това абсурдно положение с охраната на складовете?

Годните много трудно гръмват, много трудно. Взети са всички мерки да не гръмнат по простата причина, че трябва да има нещо, което да се случи, за да предизвика гърма.

Ами някой да иска да им вземе терена и да ходи, и да влезе, докато дреме на другия край единственият охранител, и да ги гръмне. Например ви казвам как може стане.

Да, това е възможно като версия. Мен вчера ме питаха няколко пъти дали допускам умисъл и аз няколко пъти отговорих, че не мога да си представя човек с такава психика, който заради някакви собствени интереси...

Те и американците и Осама бен Ладен не можеха да си представят, но... Значи, явно трябва да може да си ги представяте тия неща.

Да, абсолютно сте прав. Ние трябва да го допускаме този вариант. Всички складове, в които се съхраняват боеприпаси, говоря годни боеприпаси, се охраняват по надлежния начин. Ние в... след инцидента, който се получи тук, взехме бързи мерки да проверим какво е състоянието на охраната, на съхранението.

Е какво е?

Добро е.

Пак ли такива хора? Хора обикалят и куче край тях скимти. Не ми звучи. Не знам на вас дали ви звучи нормално така да се охранява. На мен не ми звучи. Най-вероятно и за слушателите не звучи така, и то при примера, който ви давам. То почти няма човек в апартамента си да няма датчици примерно. Имат ли всички наши складове с опасни боеприпаси, с каквито ще да е боеприпаси, действащи боеприпаси, имат ли датчици, които струват стотинки?

Всички складове имат необходимата охранителна техника, необходимите постове, необходимата ограда.

Освен постове се охранява по модерен начин.

Да.

Това твърдите, всички складове?

Да. Не навсякъде има технически...

Затова ви питам...

...средства, за които... вие говорите за датчици и т.н.

А какво има? Там обикалят чичовци с куче?

Ами, когато не е монтирана техническа...

Ама аз ви питам колко време трябва да българската армия, за да го реши тоя въпрос.

Ама вие искате да командвате министър на отбраната. Вие поставяте срокове.

Не, питам ви. Вие си поставете срок.

Мога да ви дам този отговор примерно след няколко дни, след като направим оценка за колко време може да го направим.

Логично е. Хората искат. Това ще успокои.

Абсолютно сте прав да искате да се успокоят хората. Аз съчувствам на всички жители на съседните села, особено на Чепинци и на Челопечене. Аз и ген. Стойков ходим и сутрин и вечер да видим какво е състоянието. Изпратили сме около 130 войници, 15 цивилни служители на Министерството на отбраната. Ние знаем, че в наш обект е станал инцидентът, но пък аз все пак се чувствам, така, спокоен, че няма жертви, няма пострадали, и то точно защото са спазени изискванията и единствените щети са от ударната вълна.

Сега вие разказахте как обявихте, наистина обявихте, но не веднага, обявихте какво има в склада. Вие самият кога знаехте ето това съдържание, което дадохте на медиите, в кой момент ви го даде генерал Стойков?

Някъде десет минути преди това.

Преди да го обявите, т.е. това е било... аз, доколкото си спомням, вие след 8.00, 9.00 часа даже беше, когато обявихте съдържанието. И стана ясно...

Около 9.00.

И стана ясно, че вътре няма зарин или какви бяха там...

Около 9.00.

Да, около 9.00 часа, така.

Около 9.00, не мога да кажа преди или след това.

Това са повече от два часа, два часа и половина. Според вас нормално ли е за една държава, като става такъв инцидент в склада, вие като министър да си влезете даже в...

Извинявам се, около 8.00 го обявихме...

...пощата, да натиснете едно копче и пред вас да излиза съдържание, колко, вие ги показахте тези складове, те не са толкова много, нали, в страната, краен брой са и има краен брой вътре боеприпаси. Би трябвало с едно натискане на копче пред вас да е веднага съдържанието, вие да се обадите на Емел Етем и да кажете, г-жо вицепремиер, в 6.40 се появете в рамките на определеното в чл. 51 от Закона за радиото и телевизията време за предоставяне на държавни органи, само държавни, в случай на бедствие и кажете вътре в този склад не е имало нищо опасно, което да налага хората да бягат от града.

Вие сте абсолютно прав, че може би така трябва да бъде системата. Ние около 7.10 - 7.05 обявихме, че няма никаква опасност, тъй като вече знаех, аз знаех лично, че там има само класически боеприпаси, няма никакви химически снаряди, няма никакви други, които биха замърсили въздуха, но с цел по-голяма достоверност, тогава пуснахме вече целия списък. Искам да ви кажа, че в самото поделение си има схема при такива аварии как се действа.

Ами тя е изгоряла и тя. Тя и тя се взривява, нали?

Да, но има разчети, има разчети на какво разстояние трябва да...

Те къде седят, тези разчети?

И в поделението, и в по-горната структура, където е в бригада "Логистика".

Тоест и в бригада "Логистика"...

Да.

...те трябва да имат какво има в това поделение?

Да.

Те на какво го имат, на мен ми е много интересно, физически какво е? Това на някакви листове ли пишат? Колко броя патрони? Вие това видяхте ли го?

Честно казано не мога да отговоря на този въпрос, защото все пак не съм експерт по боеприпасите.

Аз си го представям в една екселска таблица, да го имате...

И аз така си го представям, горе-долу.

И да го има във вашия... в мобилният си, даже, като ви събудят, да можете да влезете и да видите. И президентът, той е главнокомандващ, той какво командва, като не може да види какво има в гръмналия склад веднага, а ще го разбере в 8.00 часа?

Прав сте да зададете този въпрос.

Сега, казахте, че сте обявили. И даже предния път, като говорихте, казахте ние сложихме не мейл пратили, а сте го качили на сайт. Добре, но какъв е смисълът, понеже много атакувахте Бойко Борисов сега, защото той по закона...

Аз...

Не, не, имам предвид правителството. Вие не, дума не сте казал, вярно е. Но много атаки имаше той сега по закона, какви щабове трябвал да пише и да прави. Ама има закон, който казва, че в случай на бедствие незабавно БНР и БНТ предоставят време на представители на държавните органи, когато има непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението или на отделни лица. То в закона го пише. А вие обяснявате "ами ние го качихме на сайт".

Не, ние го пуснахме във всички медии и по имейл.

Не е това редът. То си има ред по закон да се обърнете, ето чета ви...

Аз предполагам, вие можете да се съгласите с мен, че това е извънредна ситуация, която не се е случвала в държавата и...

И то на вас се случи, дето сте от два месеца, нали, и това да си знаем.

Да. Винаги има първи път, както казват хората. Ние направихме една сериозна оценка на това, което се случи и къде сме били ние. Аз съм изключително доволен, че ние веднага създадохме организация да няма в близост хора, с цел да не пострада някой. Забавихме се. Определено се забавихме с даването на сведения, че няма опасност и т.н., но нека това да го отдадем на това, че все пак министърът е кадрови военен, който, първо, действа и, след това, не е свикнал да контактува с медиите.

Е вие знаете ли какво можеше да стане примерно на изходите на София? Можеше да имам и съвършено друг сценарий. Народът да тръгне панически да бяга. Както и беше рано сутринта, още докатосе събужда и не разбира. Значи имаше и такъв сценарий – народът да се изтрепе, докато търчи, чудейки се какво да прави, при тези неясни команди, които получаваше - отвори прозорците, затвори прозорците.

По мое нареждане в момента се разработва една система и до 1-2 дни ние ще демонстрираме как оттук нататък за всички действия наши, ако вие нужно и правителството може да използва нашата система, ние ще информираме обществото.

Добре, а понеже споменахте, т.е. аз споменах Бойко Борисов, вие веднага отрекохте, че сте го критикували, вие какво мислите за това прехвърляне сега, че той ви е виновен? Честно казано, аз, вадейки извод от това, което вие самият казвате вчера, че ние ще обявим приключването на кризата в района, това са ваши думи. Това означава, че, първо, това е криза, а не просто бедствие. Че вие обявявате края му, правителството тоест. Тоест това означава, че проблемът си е в правителството. Или не сте влагали в това си изказване такъв смисъл? Защото, като обявяваш приключването на нещо, означава, че ти отговаряш да обявиш и началото му?

Сега, искам само да кажа, че аз самият имах съвсем обща представа от Закона за кризи. Сега се наложи да го прочета и да се запозная с него. Непрекъснато през цялото време се използваха думи като авария, криза, инцидент. Едни тълкуваха, че това не е инцидент, а е авария. В същото време създаваме кризисен щаб, което би трябвало да бъде авариен щаб. Аз не съм такъв специалист по...

Сега вие признавате, че по Закона за кризи ли трябва да действаме, защото според Емел Етем трябва да се действа по Закона за бедствия. Защото тези два закона... те са коренно различни.

Аз също се чудя, защо така непрекъснато се използват толкова много термини. Но въпреки всичко беше създаден кризисен щаб там, на място, в който имаше участници от Министерството на отбраната. Вчера той се ръководеше от областния управител Тодор Модев. Вчера около 6.30 часа този щаб проведе последното си заседание там и от 6.30 часа вчера с представители на МО, представители на МВР,представители на Министерството на извънредните ситуации щабът се пренесе във военния команден център, който се намира на нашата територия, и оттам ще бъде следена обстановката, тъй като вече няма никаква опасност да се действа на място. Тоест няма нужда да се действа на място. Аз получавам на всеки час информация за обстановката. Няма от какво да се безпокоят жителите на околните села. Помагаме, с каквото можем. Ще търсим...

Добре, наистина ли няма. Днес "Труд" - "Катюша" ударила летището". Вчера вътрешният министър носи едно такова метално нещо, не разбрах какво е, което било по пътищата и разказа, че а минем, ще си пукаме гумите, и затова не пуснал рейсовете. Значи, аз не виждам защо да не се притесняват хората

Значи, там се получи...

Вие призовавате, вие ли вчера показахте или генерал Стойков по телевизията, вие май бяхте. Показвате как някакъв дядо карал в каруца снаряд. Ами, честно да ви кажа бих се притеснявал.

Значи, аз само разказах случая. Става въпрос, че, първо, не се знае този снаряд дали е от този инцидент или си е от преди някъде, тъй като имаше и случаи там, където едни хора, така, с по-тъмен цвят на кожата бяха събрали от... склад неща и ги бяха сложили в центъра на Чепинци. Нещата, са много неприятни. Аз бих казал, че може би тази част от ракета, която е била, тя е била още от първия ден, чак сега са я открили и според мен по-нормалното е да информират или органите на МВР, или органите на Министерството на отбраната, за да я видим, да я обезвредим, а не...

Кое, това за летището?

Да, а не да притесняват хората, още повече че това нада ли е сега скоро. То е от първия ден.

А, тоест от първия ден нямате предвид, че "Катюшата" е от Втората световна?

Аз като гражданин и човек, който мисли държавнически, бих извикал съответните институции да я приберат, да я изследват и ако трябва, да я унищожат, но не бих съобщавал по вестниците да притесняват повече хората.

Е, ама, то сега това малко пък, сега, да не казваме, че има "Катюша" на летището?

Добре, след като няма опасност на летището, защо трябва да ги притесняваме? Реално има ли опасност, след като тази "Катюша"е примерно и част от "Катюша" е от преди два дни.

Тоест според вас, като е два дни, няма опасност да гръмне на третия? Така ли, това е логиката?

След като сме я намерили, нормално е да се извикат специалистите, да я приберат, а не да притесняват хората. Всеки се прави горд, че е открил нещо. Носи някакви парчета и т.н. Аз не мога да разбера защо трябва да се гордеем с това нещо.

Колко са неунищожените боеприпаси в момента?

Които трябва да унищожим...

Които трябва да унищожим, да. Които са излишни на българската армия и за които имаме ангажимент?

Аз не мога да ви отговоря на този въпрос, колко са ни боеприпасите в...

Това е тайна. Да не научи врагът, макар че никой враг, така, в рамките на шегата, да се пошегуваме, не е успявал да постигне това, което постигна българската армия - взривяване на софийски квартал. Сърбите ги спряхме при Сливница, както се казва. Но това в рамките, наистина на шега.

Г-н Вълчев, не сме взривили никого. Взриви се едно поделение и пострадаха прозорците на хората от ударната вълна. Нека да бъдем искрени и точни. Това, че и журналистите, и някои хора искат да кажат, че се е случило нещо повече, да, имаше паника в населението, но паниката... какво предпочитате - да ги държим в неизвестност 30 или 40 минути или да загинат 20 или 30 човека? Кажете какъв избор да направим? Може ли човек да избира в този случай? Поне това е моето мнение.

То няма избор, в тоя случай и двете се решават неща. Нищо не се избира. Та колко са неунищожените излишни боеприпаси? Вярна ли е цифрата 50 хиляди тона? Четох в един доклад на...

Да, вярна е.

50 хиляди тона са неунищожените.

Да, точно толкова. Излишни.

Да, откога са...

Които са изправни, които са изправни.

А откога са най-старите?

Вече нямаме такива.

Тоест какво значи, най-старите...

Стари и неизправни вече нямаме. Най-старите са от около преди 20 години.

20 години е... С колко се увеличават всяка година? Вярно ли е, другаде четох, 10 процента годишно?

Се увеличават?

Да.

Не знам как става този номер с увеличаването.

Не знам. Това четох, в смисъл, към тия 50 хиляди нали се прибавят нови, а ние не се освобождаваме с нужното темпо.

Не, съгласно "План 2015" остават 50 хиляди. След "План 2015" ще правим преоценка.

А, т.е. прибавят се нови, но междувременно се освобождават, така че винаги си стоят по 50 хиляди.

Да.

Кога ще бъде закупена инсталация за унищожаване на тези боеприпаси и да бъде изграден модерен център за това, който да си бъде охраняван не със скимтящо куче, както си говорихме с вас, охранителна техника, така, да прилича на НАТО?

Аз слушах този разказ на един от охранителите как кучето започнало да скимти, тъй като разговарях с него още половин час след взрива, и в обществото остана впечатление, че с някакво скимтящо куче охраняваме склада. Просто складът се охранява от два подвижни поста, складът си има ограда, има си телени заграждения и много трудно би се влязло в него.

Добре. Кога ще има натовски център за унищожаване на тези излишни боеприпаси?

След като извършим необходимата подготовка, оценим всички възможности, всички предложения, които са ни дадени, мисля, че в близко време може да дадем отговор на този въпрос.

Добре, според вас логично ли е в деня след този тежък инцидент ние, вместо веднага да започнем да търсим да си купим такава инсталация, да отидем и да си купим две френски корвети за половин милиард? Да живеем върху или до такова погреби, които могат да се взривят и се доказа, че се взривяват, и да инвестираме едновременно с това в нещо доста съмнително според всички експерти?

Аз бих казал, че не трябва така да подхождаме към закупуването на двете корвети, тъй като първо, не са половин милиард. Преди, когато бяха 750 милиона евро, говорехме за един милиард. Сега, когато са 350 милиона евро, говорим за половин милиард. Разликата от 150 милиона евро все пак е...

И по-добре... над половин милиард лева.

Да.

Така. Значи пак са много пари.

Да.

На фона на парите, които би струвало за две години да унищожим, според една американска програма, която четох, да си унищожим всички тия боеприпаси и народът да не трепери ще му гръмне ли до селото...

Ама народът няма защо да трепери.

Как да няма, като оня ден гръмна?

Ами народът досега... тези боеприпаси са съществували досега.

Ама те си трепериха в Челопечене, аз имам познати. Там се разказваше - ако това гръмне, ще ни срине, и така, това си бяха приказки и то вярно, че...

Аз пак ви казвам, че Челопечене е особена база за съхранение на боеприпаси, тя не е даже за съхранение, тя е за разснаредяване на боеприпаси, където един боеприпас, който е ударен, трябва да бъде при определени условия от специалисти, армейски специалисти разглобен и обезвреден. Който е опожарен, който не е, не се е взривил. Все пак недейте да оприличавате всички складове, които са в цялата страна, с този склад. Той е особен, за повредени...

То си гръмна без унищожителен център.

За съжаление е така.

Добре, пак ви задавам въпроса...

Но трябва да бъдем доволни, че все пак няма жертви и пострадали.

...според вас логично ли е България при този проблем, който има и който е формулиран в редица доклади, които четох публични в интернет, ние да се хвърлим и да купуваме... това малко ми прилича да си купиш бял мерцедес, докато живееш, на пружина спиш. Нали, няма, някакъв ред трябва да има в подреждането на приоритетите.

Този договор за две корвети...

Е, четири бяха, сега две, добре.

...е точно част от преподреждането на приоритетите. Първоначално бяха четири, ние направихме оценка...

Ама нали взехме белгийски фрегати, ние направихме флот като холандския.

Вие искрено ли смятате, че трябва да се похарчат тия луди пари при другите нужди на армията? Вие нямате на компютъра да натиснете копчето и да видите какво има в склада, ще имаме корвет.

Не бих казал, че в моя компютър трябва да има тези неща.

Ама ненормално е в... да бъде, да има информационна система. Вие нямате информационна система, която по някакви изчисления, четох, е 220 милиона мисля, че ще струва, по-малко от един кораб. Не е ли логично да се подреждат нещата в живота, така че армията да може моментално да уведомява хората, без да мислите даже кое ще правите първо.

Значи, ние имаме информационна система, а специално корветите точно на базата на преоценката и определение на приоритетите ние намалихме бройката от 4 на 2. Искам да бъде отчетен този факт, защото ние преценихме, че част от тези средства могат да бъдат пренасочени в друга посока. В края на юли при нас ще пристигне експертна група, ние помолихме ръководството на Пентагона да ни изпратят специалисти по определяне на способностите и съвместимостта и с тях заедно ще работим по приоритетите на модернизацията на българската армия.

Как се транспортират излишните боеприпаси? В модерни ли средства натовски? Може ли да се каже, че камионът, който кара тия боеприпаси, е като една френска корвета, дето ще си купим, толкова модерен и хубав?

Всички боеприпаси, когато се транспортират, те... на камиона не пише, че са излишни или неизлишни.

Така, добре...

Спазват се определени изисквания - с определени камиони, с лицензирани превозни средства...

Не, аз се опитвам да направим, да подредим приоритетите. Смятате ли, че тая техника, която имаме...

Да?

...отговаря на това да имаш последен модел френски кораб по морето? Всичко ни е на такова ниво, че да си купим най-скъпото в морето да си го пуснем. Изтребителите ли ни са такива например, вертолетите ли ни са такива? Смятате ли, че има съответствие между разхода, който правителството се готви да направи под френския натиск?

Не бих казал, че е под френски натиск. Пак повтарям, ние водихме преговори с френските колеги, намалихме броя на корветите от 4 на 2, което не говори, че има френски натиск, по-скоро български натиск, да бъдат по-малко.

Ами ние може въобще да не си ги купуваме, нали?

Все пак има, ние имаме планове за модернизация на българската армия и ние трябва да участваме в определени периоди в определени операции на нашите междусъюзнически операции, които са зад граница, и тези корвети трябва да изпълняват определени изисквания. Вярно е... вярно е, че можехме да купим корвети, които са не нови, не проектирани сега, а корвети, които вече са проектирани...

А това между другото един френски журналист във вестник "Дневник" мисля, че разказваше, че всъщност никой не ги е и виждал тия корвети, че те са на планове само. Вие виждали ли сте я тая корвета?

Не, те сега ще бъдат...

Тя не е, те тепърва сега ще експериментират как ще изглежда.

Те сега ще бъдат построени.

Е може ли такова нещо, да си купуваме болиди ние в армията...

Аз бих казал, че това се дължи...

...при положение че куче ни пази склада?

...на грандоманщината на определени хора в армията, и по-скоро във флота.

Тоест вие се съгласявате накрая с мен, всичко, което ви питам, че това звучи абсурдно?

Не звучи абсурдно. Вижте какво, ние все пак трябва да имаме модерно въоръжение.

Да, така е.

Смятате ли, че трябва да имаме военно...

Трябва да имаме, ама може ли да си купиш болид във флота, нали, нещо, което е тепърва ще се строи, го няма и никой не го е виждал. Нали, то може, най-вероятно великите морски нации го правят, ама...

Н. Свинаров: Аз съм абсолютно съгласен, но не бих обвинявал сегашното правителство, че сключва този договор, тъй като все пак тази процедура тече доста отдавна и ние оптимизирахме самата процедура като в разговорите нашите колеги от Франция се съгласиха да намалят броя на две.

Е сега ще питаме Свинаров тогава. Той сега след малко ще бъде.

Е той ще ви отговори същото.

Има ли данни боеприпаси да са изнасяни? Конкретно...

Да не би министърът на отбраната да определя какво иска да се купи?

Грандоманите...

Да, и на Свинаров...

...от Генералния щаб са го измислили това.

От армията казах.

От армията.

Не съм казал от Генералния щаб.

Грандоманите от армията...

Не. Тези... Това определение не важи само за корветите.

И вие им ходите по акъла обаче политиците?

Защо да им ходим по акъла?

С премиера начело. Сега отива във Франция...

За да им ходим...

...и подписва и купува толкова скъпи неща.

Не, напротив. Отсега започнахме да не им ходим по акъла.

Има ли данни боеприпаси да са изнасяни конкретно от Челопечене, включително в чужбина?

Има такива... В чужбина?

Чух и такива слухове.

Не. Има данни за някакви злоупотреби, по които се водят две прокурорски проверки в Софийска военна окръжна прокуратура.

Две прокурорски проверки?

Да.

Как ви изглежда версията, че са му драснали клечката, за да прикрият, че са откраднали снаряди примерно?

Много хора изказват мнение по тази версия. Не ми се иска да бъде така.

Ще бъде ли продаден теренът в Челопечене? Понеже другата версия е, че е имал интерес Златко Баретата.

Чух и тази версия. Не мога да кажа. Чух версии, че ще се строят молове, че страшно хубаво място било това там. Ние с този терен ще се разделим, тъй като е предвидено в плана да се освобождава това поделение.

Тоест ще го продавате наистина?

Да. Ще се разделим по някакъв начин. Дали ще бъде с продажба, дали ще бъде с право на строеж. Естествено никой няма да тръгне да строи, ако не е сигурен, че отдолу няма опасности, а това ще го установим след понеделник. Няма да тръгнем да го продаваме, без да го обезопасим.

Не е ли логично пък да не го продадете, държавата? Точно тоя терен, при наличието на версия, че точно заинтересовани да бъде продаден са му драснали клечката?

Ами с цел да не бъде продаден ние пък ще го изчистим и ще си построим ние министерство, оттам жилища и няма да го продаваме.

Тоест това ще направите?

Ами с цел да се успокои обществото, че няма да го продаваме и че не го е направил някой.

Тоест сега кое от двете ще правите - ще се освобождавате или ще построите жилища? Е вижте каква добра идея давате? Нали се оплаквате, че нямате жилища за военнослужещите.

Аз тази идея не я давам днес. Аз непрекъснато я говоря...

Да, тоест сега всъщност казвате друго на това, което казахте преди половин минута. Значи казахте, че ще го продавате...

Нека да...

...или ще строите?

Така. Нека да се разберем по следния начин за разпореждането с имоти, защото гледам, че навлизаме в тази тема.

Където вие пък трябва... нали, без да ви правя комплимент, проявихте, така, една последователност, че нещата няма да текат на...

Досега имаше само два начина за разпореждане с излишни войскови имоти. Това бяха продажба и замяна. С постъпването ми на тази длъжност... встъпването ми на тази длъжност аз разпоредих да бъдат спрени замените и се оформят три вида разпореждане с имоти с отпаднала необходимост, които би трябвало да подпомогнат социалната стратегия на Министерството на отбраната. Първият е продажба. Вторият е отстъпено право на строеж, един вид публично-частно партньорство. Третият е самото министерство да си строи на терени, които са подходящи за тази работа, така че, когато този район вече влезе в списъка на излишните имоти, има специална комисия в Министерството на отбраната, която ще оцени дали да го продадем, дали да го отстъпим на някого да построи нещо и да ни даде определен процент от застроеното или ние самите да строим на него. Следващите процедури са...

Е вие за кое? На фона на това, че обществото е убедено, че някой го е запалил, за да може да вземе терена?

Нашето намерение е, когато определим кое за какво е да го обявим публично и да изчакаме определен период обществото да си даде мнението по въпросите. Ако някой каже там защо ще отстъпвате право на строеж, защо не си построите тук, тук е по-добре да си построите. Ние ще изслушаме това мнение. Не казвам, че ще се съобразим, но все пак искаме да чуем и мнението на обществото.

Вие за какво мнение сте аз не разбрах?

Аз самият... за това място?

Вие за какво сте?

Аз определено смятам, че могат да бъдат използвани и двата способа - или отстъпено право на строеж, или ние самите да построим на това място, което значи, че ние, ако отстъпим право на строеж, ще имаме собствени жилища на същия район.

Какво знаете за боеприпаси, продавани на частни фирми, каквито съобщения се появиха?

В какъв смисъл?

Ами продават боеприпаси на частни фирми, армията. Така се освобождава от тях.

Там, когато има търговски интерес от чужбина, защото в България на никого не му трябват боеприпаси...

Тоест те... ако е продавано нещо, е било в чужбина?

Да, то е продавано в чужбина... се прави заявка. Ние имаме специализирано дружество с лиценз да се занимава с търговия с оръжие и стоки с двойна употреба. Казва се "Снабдяване и търговия МО" ЕООД. Продажбата става чрез него при спазване на всички изисквания за тази дейност.

Логично е накрая да ви питам за темата.

Стигнахме ли до края?

Да. Темата за оставка. Макар че, като ви слушам не съм убеден, че и аз смятам, че трябва да я... че трябва да ви бъде приета. Но не е ли логично да бъде подадена? Знаете ли, нали, от всичко, което разказахте, не може никой примерно да не носи... вие казахте нося отговорност за това, че някакви хора час, час и половина стоят, не знаят какво да правят. Не е нормално това ей така просто да се отмине и да кажеш абе, извинявайте, сбърках. Сега, този в Албания продаде. Вие ще кажете - ама него... подаде, но той него му загинаха много хора, ама сега това, че ние сме имали късмет да не загинат?

Този въпрос ми беше поставен от един ваш колега. Аз не бях подготвен, честно казано, не бях подготвен да отговоря на този въпрос. После се замислих, така, сериозно. Никакъв проблем не е, ако ми поискат оставката, да си дам оставката.

Ама що да ви я искат? То това е проблемът в България. Като се случи нещо. Вие наистина сте най-малко отговорен като натрупвания за това, което се е случило, но като реакция в самия ден сам си отчитате, че нещата не бяха, както трябва?

Защо да не бяха? Аз пак повтарям, не искам да звучи като оправдание, но ние взехме мерки да не пострадат хора и затова забавихме информацията. Какъв е проблемът? Или предпочитат да загинат и да има информация, че има загинали, така ли?

Не. Трябваше да има информация към цялото население какво става.

Ние имахме информация. Ние имахме информация, че нашето поделение има взривове. Знаехме какви боеприпаси се съхраняват там и взехме мерки...

Не, аз не разбрах защо трябва да си отиде тоя генерал Румен Цоков? Той сега какво е направил. . .

Защото той...

...че той си отиде?

Значи, той пое отговорността, че не е създал необходимата организация в поделението, за да не се случи този инцидент. Когато...

Към вас въпросът е вие необходимата организация за навременно оповестяване на населението, да не почваме по Закон за отбраната и въоръжените сили, Закон за кризисните ситуации. Ще ви изчета куп членове, които имате отговорност.

Така. Щом трябва да си подавам оставката за това, че не е дадена информация на населението, би трябвало да кажа, че си я подавам. Аз съм офицер. Мога да си я подам и щом тази моя оставка ще...

Тя може да бъде приета или не, нали, но...

Щом тази моя оставка...

Очаква се жест.

...ще реши проблемите на армията, аз съм готов да я подам.

Това е... Вие бяхте единственият обаче, който пък и каза, че нещо е сбъркал, защото всички други са просто уникална организация.

Аз не бих казал, че съм сбъркал. Аз действах по моя офицерски модел. Първо, решаваш проблема и след това информираш,че си го решил.

Щом ще оставате министър, накрая ви питам каква е всъщност идеята на преструктурирането на министерството, която беше одобрена от правителството пак в четвъртък, нали?

В четвъртък, да.

Нов устройствен правилник. Намалявате дирекции, намалявате хора, свеждате всичко до една агенция.

Преструктурирането на министерството и на Българската армия преминава през два етапа. Първо, през преструктурирането на гражданската експертиза, която мина в четвъртък в... през Министерския съвет, т.е. приемането на устройствения правилник на Министерството на отбраната. Там бяха съкратени около 13.4 процента от административните бройки. А вторият етап ще бъде с приемането на закона, който се надявам до есента да мине на второ четене, където ще бъде преструктурирана армията и ще бъде оформен интегрираният модел на Министерство на отбраната, който ще има вид с пълен граждански контрол и необходимите канали за управление.

Със зам.-министър ще се разделяте ли, че забравих да ви питам? Днес под главата на "Стандарт" сигурно сте видели, родното ФБР, за ДАНС става дума, надушило взрива. Зам.-министър на отбраната в афера с боеприпаси. ДАНС го били хванали. Вие знаете ли нещо?

Не, аз не знам. Прочетох във вестника. Надявам се да не е вярно.

Някаква машинация описва ДАНС с продажба на боеприпаси.

Пак казвам, прочетох във вестника. Надявам се да не е вярно.