Борисов: Грешка на Станишев е, че направи ДАНС за сметка на МВР
Борисов: Грешка на Станишев е, че направи ДАНС за сметка на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Годината" на Дарик радио.

"Политик на годината" за 2008 година. Общият брой гласове по интернет и по телефон е 6810 - 49 процента от тях посочват на първо място Бойко Борисов с 3332 гласа, прочетох многото тройки. Четиридесет и девет процента за Бойко Борисов - политик на 2008 година. За трети път „Политик на годината”.

Така се е случило.

Според регламента ни вече няма да може да бъдете. Така губите възможност евентуално, когато влезете в централната власт, да получавате тази оценка.

Е, живот и здраве, важно е да се дадат резултати.

Тридесет и пет процента обаче казват, че няма политик на 2008-а.

Ами, това е основният проблем, това е основният проблем - че в един момент този евроскептицизъм, тази неувереност на хората в институциите, в политическите партии, в парламента, създава действително условия за тежки ситуации в страната.

Кой е отговорният за проблемите на България? В началото говорихме с магистратите, те имат много аргументи, че не са те, след това говорих с представители на централната, изпълнителна власт, те всички имаха някаква реплика и за отговорността за общините, конкретно на София, вие прехвърляте отговорността на правителството.

Напротив, всички ангажименти, които си имаме ние, си ги изпълняваме, и когато имаме проблеми, се опитваме да си ги решаваме сами. За съжаление има много такива, които. . . институционално - държава и община, която и да е тя, работят заедно, особено по европейските проекти. Така че когато е имало какво да критикуваме, сме критикували. В същото време, когато е имало нещо добро, което е направено, съвместно с държавата, сме го отчитали. Нито една отговорност ние не сме прехвърлили към. . .

Примерно община "Студентска". Кой е отговорен за хаоса в строителството там. . .

Понеже и снощи слушах премиера Станишев в националния ефир, че. . . каза, че кметът на район Студентски град е от ГЕРБ. Той е от октомври миналата година, дотогава е бил Додоленски, който беше общ кандидат на БСП и ДПС, като наш противник там, и по неговото време са станали всичките тези неща. След като направим сега проверките, те ще излязат наяве. Това нещастие. . . и нека да използваме случая да изкажем съболезнования на децата от "Индиго", които загинаха преди няколко години, но и гибелта на това момче от Сливен също породи. . . от една страна, жалко, че загина, но поне в негова памет трябва да се направят такива проверки и да се възстанови справедливостта в този Студентски град. Причините - първо, този закон за реституцията в реални граници. Вече той действа толкова много години и едва вчера правителството се е сетило, че трябва да го промени. Защо? Защото в реални граници означава на мястото на игрищата, детските градини, междублоковите пространства, върнати вече земи да получат статут и да бъдат застроени. И никой не може да ги спре това да го направят, след като земята вече е частна. Второ - питейните заведения, така наречени, срещу които в момента всички протестират, те са на уведомителен режим. За вашите слушатели - това означава, че ако вие сега отидете и си направите едно кафене или ресторант в Студентски град, ми пускате едно писмо и ме уведомявате за това, че сте пуснали заведението си. Той не е забранителен режим - да ме питате може или не, а само ме уведомявате, а ние идваме и ви проверяваме касовия апарат след това.

Интересно ми беше премиерът защо не говори за казината, защото разрешителните се дават от Министерство на финансите, а доколкото знам то е на негово подчинение. Освен това ние заради това, че на общински терен някога са дали да направят временни постройки, всъщност това е дискотека "Амнезия", тя се води като павилиони с временен статут, и заради това, че той не ми е казал за това, че е така, аз вчера уволних главния архитект на района. Всички останали дискотеки са на територията на ВУЗ-ове, на висши учебни заведения, и най-вече се стопанисват от бивши студентски активисти, и най-вече са подчинени на Министерството на образованието.

Вие за какво отговаряте?

Ние за това, което отговаряме, си понесохме отговорност и затова уволних главния архитект на Студентски град. Всички неправомерни, в момента две, вече два пъти съм осъден за това, че не пускаме строителства в Студентски град и още 14 дела, мисля, се водят срещу нас. Подобен е проблемът и в Южен парк, на много места, където реституцията е върнало земи и хората искат да строят на тях, и ние в нарушение на закона не ги пускаме да строят. Така че осветлението, което студентите искаха, от вчера съм го разпоредил и го възстановяваме, но тук трябва да кажа, че ние на няколко пъти правим осветление и, ето, идете в Южния парк, където смених 160 осветителни тела с противоударни такива, след като не можаха, видяха, че не се чупят с камъни, отидоха с флоберка и ги простреляха, и ги счупиха. В парка до църквата "Петър и Павел", "Св. Петър и Павел", с трактор закачиха, знаете, че пуснахме, целия парк го осветихме, с трактор закачиха кабела, навиха го и го ликвидираха. Аз сега пак ще им направя в Студентски град осветление, нека не го чупят. Двете детски площадки, за едната си мислехме, че е реституирана. Оказа се, че ъгълът точно, който хваща, е общински. Разпоредил съм вчера на фирма "Озеленяване", общински, да отидат и да ги направят, януари месец ще ги направят. Така че за това, което ние сме пропуснали да го направим или носим вина, още вчера сме взели тези мерки и ще ги възстановим.

Образователният министър каза обаче друго. Той каза, че общините сменят предназначението, примерно училищен двор да стане, не, нямаше предвид конкретен случай, да стане дискотека, да се построи там дискатека. И той затова иска, и правителството предлага, но казва, че кметовете се съпротивлявали, когато става дума за такива публични, обществени места, правителството трябва да се съгласи. Вие съгласен ли сте?

Аз бих дал пример със, мисля, че Седмо училище беше тук в центъра, където дворът беше реституиран и освен това бяха дали на мястото на столовата да направят видеокъща. Като станах кмет, направих така, че и реституцията я рекратихме. Дадохме възможност на хората друго нещо да направят, а видеотеката и къщата я закрих, и там в момента си е стол за учениците. Така че ние в София не сме допуснали на нито едно място това да се случи. А бързата реакция на правителството дойде от това, че в УНСС точно на входа, 1,2 декара, мисля, че една нива върнаха, точно на парадния вход на университета, и там примерно, този, който държи тази нива, след това ще дойде и ще иска да строи.

Ще оглавите ли протести срещу правителството, вие и вашата партия? Всъщност протестите ги има. Вие ще застанете ли начело на тракторите, превеждайки на политически език техните искания?

Досега не сме го правили, защото ние сме политическа партия на работещи хора, на такива браншови организации, които искат държавата да има спокойствие, защото те са инвестирали много пари в бизнеса си. Затова аз бих дал пример с вчерашния протест на зърнопроизводителите. Той изцяло беше манипулиран от премиера и вътрешния министър, и то как. След като пуснаха своите искания за митинг, на вашите слушатели искам да кажа, че кметът, на който и да е град, не може да забранява митинги. Има закон за митингите. Той е на уведомителен режим и ние можем само да променяме маршрута на движение и мястото. Само че тези хора идват да протестират срещу парламента и кабинета. Те не идват да ги пратя във Враждебна, в Банкя или в Симеоново, те идват, за да изкажат своите претенции към управляващите. Така че затова искат центъра. Второ, с моите подчинени бях поставил задача и те влязоха във връзка със зърнопроизводителите, и ги помолихме да си пратят писмено исканията на премиера, за да може да се съгласи или не се съгласи, за да има или няма протест, три дни преди това. След това им казах, че над 4 тона машини няма да ги пусна в центъра да влязат. След това те помолиха да ги вкарат леките машини до 4 тона, тракторите, през нощта и на практика нямаше изобщо да задръстим трафика с тях. В 2.15 часа те бяха на Ботевградско шосе през нощта. По указание на Миков полицаите ги спират, за да ги вкарат сутринта в 07.30- 08.00 часа, когато е пиковото време в София. Премиерът е знаел, че ще се съгласи с техните искания, по простата причина, че вчера, а и сутринта, нарочно говорих, намерих министър Цветанов да го питам дали е действително, че са превели парите вчера, докато премиерът се криеше и отлагаше срещата за 18.00 часа, през това време са преведени всички пари, 150 милиона или 275, няма значение от цифрата, са преведени през банките на няколко... 40 хиляди производители. С една дума, правителството е знаело, че ще приеме всички тези условия, но умишлено е държало тракторите и хората до 18.00 часа, за да може да блокира града и да сблъска софиянци със зърнопроизводителите, както правеше с учителите и софиянци, както правеше с таксиметровите шофьори и софиянци, както правеше с всички протестиращи досега.

Аз им благодаря на зърнопроизводителите за това, че по моя молба още снощи, след като се разбраха, през нощта си изкараха тракторите и сутринта в София нямаше нужда да бъде затварян центърът отново. Така че, виждате, ние не само, че не ги оглавяваме, ние всячески се стараем да подпомагаме правителството да води своите преговори. Когато транспортните работници в София обявиха готовност за стачка, ако не им вдигнем заплатите, аз не ги оставих да блокират София, а една седмица всеки ден преговаряхме с тях и когато седнахме с д-р Тренчев и с Желязко Христов, и им дадохме всички показатели, които имаме, и приехме 20 процента от общината, 5 процента от дружеството, те ги приеха и ние не задръстихме града. Аз не обвиних Станишев тогава, че той ми организира протеста за това, че се качи да кара трамвай, нали. Аз просто не знам... и снощи го слушах премиера, толкова много обвинения хвърли върху нас, нито едно към себе си. Брюксел му е виновен, световните медии са му виновни, Борисов му е виновен за всичко. Ами аз бих казал, ако аз мога да организирам всички браншове да стачкуват срещу премиера, ами аз на негово място ще си подам оставката.

Всъщност един от сериозните упреци към вас е, че ГЕРБ, опозицията представя в най-черни краски България пред Европейския съюз и една от причините за спирането на европейски средства е от това поведение на опозицията.

Вие сериозно ли ми задавате въпроса?

Аз казвам какъв упрек отправят към вас управляващите.

Защото ако това, което казвате, е истина, че Брюксел се съобразява с това, което аз искам и ГЕРБ, ами българските избиратели незабавно трябва да гласуват за нас, за да пуснат фондовете, ако е сериозно това, което казва Станишев. А ако аз мога да организирам цялото общество да стачкува, и Брюксел в моя полза, ако е така, повтарям, защото то не е така, реже фондовете, аз не знам тогава Станишев за какво управление, каква е тази жажда за власт от него само и той да е премиер. Нали разбирате? Значи, излиза, че според Станишев аз съм в състояние да вдигна всички браншове на стачка, да накарам полицаите да пушат, да накарам Брюксел да ни ореже фондовете. Ами, ако аз съм на негово място, ще кажа: о`кей, след като 220 милиона евро ми спряха сега, очаква се по ФАР още 300 януари да ни спрат, ами да ощетяваш държавата си с милиарди заради това, че не те приемат, ами напусни.

И трябва да ви кажа, че тук медийно беше изведен много силно неговият обяд с г-н Барозу, аз само три дни или четири преди това също обядвах с г-н Барозу в Брюксел. Но този обяд присъстваха и г-н Пьотеринг, шефът на европарламента, и г-н Берлускони, и канцлерът на Германия Меркел, и много други премиери. Но, вижте, важните решения там и това, което бихме могли, ако сме нация, ако сме държава, ако имаме политически лидери на място, е, че много важно нещо беше казано там.

Ядрената енергия минава към чистите енергии. Това означава, че в момента трябва и партиите, които сме ЕНП, и тези, които са в либералите, и тези, които са социалистите, в лицето на Станишев, заедно, съвместно да атакуваме по всички линии България да стане енергиен център на Балканите, защото имаме възможност. И трети, и четвърти реактор на пуснем, и седми, и осми да построим в "Козлодуй", и "Белене" да стартира в пълната си мощност, защото в следващите години това ще е шансът на България да преодолее финансовата криза.

Достатъчно силна алтернатива ли сте? Социолозите. . .

Между другото не казахте след второ място как е класирането.

След второ е Сергей Станишев.

Колко процента?

13 процента, но печели на телефоните.

13 процента.

Телефоните печели, в интернет е по-силен Бойко Борисов, а пък Меглена Кунева и Меглена Плугчиева са останалите в класацията.

С колко процента?

Три и един.

Защо изпитвате неудобство да ги казвате тези проценти?

Не, това са процентите - 49. Обаче... даже и в това има символизъм, в тези 49. Според социолозите ГЕРБ има по-малко проценти, дори от 49-те. Факт е, че тази година в нашата класация гласуваха по принцип много по-малко хора, отколкото други години. Огромна група от тях не виждаха изобщо политик. Не оспорвам, че печелите.

Затова ние искаме, затова настояваме да има. . .

Примерно алтернатива ли сте с подкрепата, която виждате?

Да, разбира се. По време на избори със сигурност и избирателна активност ще е по-голяма и много е важно тук да не сваляме нивото на политиците, а точно обратното, да има много силна конкуренция между нас, защото с 12 процента трудно е да ти е конкурент.

Кой ще ви бъде съюзник?

Съюзникът са хората. Ето, самият Станишев. . .

Волен Сидеров каза: предлагах да направим обща, голяма, силна коалиция.

Няма как да се направи това и той добре го знае. На базата на какъв принцип? И ние ли като 5-3-8 или какво ще правим, как ще я направим тази коалиция? Как ще се съберем?

Добре, Костов предлага друго. Той казва: добре, десницата ще се обедини и ние ще помогнем на ГЕРБ да управлява, защото няма експертния потенциал да го прави.

Аз бих помолил да не се дава оценка на нашите експерти, защото мисля, че само в София показахме, че единствените големи проекти на България, които минаха в Брюксел, са благодарение на нашите експерти, а това е метрото от "Надежда" до "Черни връх", метрото от "Младост" до "Цариградско шосе", водоснабдяването и канализацията по ИСПА и инсталациите, и заводът за битови отпадъци. Четирите проекта са с готово финансиране от Брюксел.

Как София ще посрещне световната финансова криза?

За разлика от правителството ние срещаме огромна подкрепа в Европейската инвестиционна банка, която е банката, за вашите слушатели казвам, на Европейския съюз, на европейските държави, и тя за първи път наруши своите правила и даде на община директно кредити, и то без гаранции. Така че това е едната от възможностите. Втората, в София има огромни... и всичките тези четири проекта, за които казах, стотици милиони евро, ще влязат в строителство в следващите години, така че компаниите и фирмите ще могат да работят. Имаме и много други лостове, с които можем да поемем. . .

Това не са ли също розови очила, че проблем няма да има?

Проблеми има, но казвам къде са ни резервите и с какво ще се мъчим да ги побеждаваме тези проблеми.

От друга страна, непрекъснато упреквате правителството, че ви взима всички резерви.

Да, взима ги, взима ги.

Ще трябва да си, криете ли, как, пари от него?

Ами, през. . . имаме си инструменти. Трябва да кажа, че ние 93 процента от капиталовата програма на общината сме я изпълнили, сме похарчили парите за асфалтиране, за детски градини. Над 125 милиона лева сме дали за училища и детски градини тази година.

Защо обаче това не е толкова видимо изобщо в цяла България?

Напротив, много е видимо, много е видимо.

Защо продължава общото разочарование на българите?

Ами, защото като тръгнат на море, няма магистрала. Като тръгнат в посока Благоевград, няма магистрала. Всички магистрали ги спряха - "Тракия", "Струма", "Люлин". По-голям проблем от този за София няма, защото "Тракия" беше северната дъга на Околовръстното шосе, а "Люлин" отвежда тежкия трафик от Княжево и Владая, а този ангажимент сега не можем да го изпълним към гражданите там.

И вие твърдите, че ГЕРБ ще ги построи?

Надявам се, че ще направим така, че с доверието, което имаме, да пуснат фондовете, за да можем да ги построим. А и в момента ние работим за това. Това е просто желанието на Станишев да прехвърля от болната на здравата глава проблемите. Не сме ние факторът, който може да повлияе в Брюксел да спрат или да пуснат пари към този момент, не сме. Просто той няма друго оправдание, това му е най-лесно.

През тази година се разписахте, че никога няма да се съберете с БСП.

Да, разбира се.

В "Нова телевизия".

С кой да. . .

Дори в най-патова ситуация - финансова криза в света, БСП и ГЕРБ са единствените, които събират заедно, както в Германия стана леви и десни, събират. . .

Не бива да се сравняват немските социалисти с бившите комунисти. Тук нищо не се е променило в тази партия. Виждате, единият клан другарува с братя Галеви, другият клан ги арестува. Как да се съберем с тази партия. Те самите вътре в партията си имат такива проблеми, че защо да омърсим и ГЕРБ.

Едно от петте събития на годината е ДАНС, първата му година. Вие ще отдадете ли такава тежест, каквато отдадоха медиите и част от слушателите?

За съжаление скандалите в ДАНС, операциите в ДАНС. . .

Ще закриете ли тази служба?

Бихте ли ми изброили една операция, която помните тази година, на ДАНС, щом е събитие на годината. Аз много разчитам на ДАНС, че ще работи добре и се надявам г-н Сертов, първата година е на скандали, да речем, много атаки е имало към него, тази година да работят по-добре.

Ще закриете ли тази агенция, ако вие сте на власт? Има ли нужда България от това, което направи Станишев?

Грешката на Станишев е, че направи ДАНС за сметка на МВР. Трябва да се изравнят и по социален статус, и по важност и ДАНС, и службите на МВР. И от двете държавата има голяма нужда. А в момента ДАНС ползва приоритети за сметка на МВР, което не е правилно.

Какво мислите за другото събитие от. . . тези, които събират по-малко точки, но са вътре, събитията около ДПС и самоубийството на Ахмед Емин?

Както можеше и да се очаква, успяха да го прикрият.

Тоест вие имате съмнение, че това не е самоубийство, така ли?

Не, те прикриха всичко - и разследването, и причините. И една седмица след убийството повече някой да сте чули за говори за него - не.

Това беше впрочем и годината, в която вие казахте думи за възродителния процес, които бяха разбрани като негово оправдаване.

За съжаление така бях разбран. И направих, мисля, че всички необходими действия да убедя хората, че грешно съм разбрал или, ако в мен е грешката, грешно съм се изразил. Така че не считам, да се оправдавам повече по този случай.

Не смятате да преименувате, ако дойдете на власт по американски модел.

Ние не можем да изкараме три семейства от "Баталова воденица", цигани, и то с решение на Общинския съвет три години, ще преименуваме. Просто това беше много умело манипулирано от ДПС във времето. И мисля, че изложиха България много като отидоха да питат Пьотеринг по този въпрос, очаквайки, че едва ли не от Брюксел ще ми се скарат. Няма да се скарат. Добре ме познават и знаят какво мисля.

Всъщност основният ви упрек като че ли към управляващите е, че не казват сбърках, аз така разбрах, даже като бъркат. . .

Не е страшно да кажеш сбърках.

Да. Въпросът е вие какво най-много сбъркахте 2008?

Между другото това ми изказване за възродителния процес мисля, че ми е най-голямата грешка и гаф, който допуснах, в личен план, защото не го мисля, а така излезе, и после трябваше да се вкарвам в дни наред обяснения и. . . За себе си това го отчитам като голяма грешка.

Това протегната ръка към ДПС ли е? Тези ваши думи.

Не виждам. . .

Може ли да се превежда и политически?

Не. Единственото. . .

Че търсите съюзници.

Единственото, което смея да твърдя, че към българските мюсюлмани, мохамедани, имаме най-добри и чувства, и отношения с тях, и съответно те намират място в редиците на ГЕРБ с десетки вече. Така че. . . В същото време, малко парадоксално звучи, но пак в името на истината и правдата трябва да го кажа, че с и министър Цветанов, и особено с Джевдет Чакъров, Столична община работи перфектно. Те са единствените двама министри, които се държат държавнически.

Министри от ДПС.

Да.

Добре.

Е приятно, дето се вика, да го призная, но. . . И днес сутринта министър Цветанов ми се обади лично, ние бяхме пуснали за една комисия, трябваше да се направи преди половин месец за новите инсталации за битовите отпадъци. Сутринта ми се обади и вика - всичко ти е готово, идвай да си го взимаш. Просто. . . А в същото време, ето сега разбирам, че... понеже правим осветлението на южната дъга, вторник ще я открием, и се чудят как да направят така, че. . . къде да падне акцентът, кой е по-допринесъл за пускането на южната дъга на Околовръстното - правителството, Станишев или общината, ние. Най-много да се изложим, да ни се смеят хората. Но. . . За гражданите на София ще кажа, че за Коледа ще имат една перфектна южна дъга, работеща, с естакада и с осветление, което в момента влиза в 72-часовата проба, за да могат да се движат спокойно.

Накрая това, което питах и останалите - прогнозата ви за следващата година на България в Европейския съюз. Ще има ли ограничения, предпазни клаузи, които да омаловажат изобщо това членство, да го направят безсмислено?

Никой не може да омаловажи членството ни в Европейския съюз, защото българският народ осъзнава, че това ни е птиченцето, кацнало на рамото. Най-големият шанс, който имаме, да станем бяла държава. Ние ще работим за пълна интеграция с Брюксел. Това е, пълна интеграция. Познавам хората там, толкова ни харесват, толкова много искат да видят, че българският народ проявява воля и желание за просперитет. И съм убеден, че тези милиарди, които ги държат за нас, ще ни ги дадат.

Бойко Борисов, за трети път политик на годината, последен път според нашия регламент, след като печели през 2005, 2007 и сега, 2008. Впрочем това е годината, в която не печелихте избори. Иначе досега имаше обяснение. . . Имате ли лично обяснение, има ли нещо политическо голямо, което ще остане във вашата биография 2008?

Това, че започнахме метродиаметъра от "Надежда" до "Черни връх". Това, че направихме южната дъга. Това, че направихме сто процента да се сепарира отпадъкът на София, това значи с 50 процента му се намалява обемът, и хартията, пластмасите, желязото да се отделят. И това, че минаха предпроектните проучвания и догодина правим първа копка и на останалите инсталации за битови отпадъци, сиреч големите проблеми на София се стартираха да се оправят.