Борис Марков: Трябва да се знае ясно, че само обединена десницата има шанс
Борис Марков: Трябва да се знае ясно, че само обединена десницата има шанс / снимка: БГНЕС, архив
Борис Марков в "Седмицата" по Дарик - 17.09.2011 г.
44880
Борис Марков в "Седмицата" по Дарик - 17.09.2011 г.
  • Борис Марков в "Седмицата" по Дарик - 17.09.2011 г.

СДС очаква негови кандидат-кметове да спечелят местните избори в шест или седем областни центъра. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик председателят на предизборния щаб на сините Борис Марков. От партията си поставят за цел на вота наесен да подобрят и резултата от предишните президентски избори, когато тяхната двойка Недечо Беронов-Юлиана Николова получи 271 000 гласа или близо 10 процента. „Това е един минимум, който смятаме, че имаме като подкрепа", каза Борис Марков. Той смята, че нито Меглена Кунева, нито Ивайло Калфин могат да победят Росен Плевнелиев на балотажа. „Тоест Румен Христов може би е в по-лоша изходна позиция, но е единственият, който може да победи Плевнелиев", убеден е шефът на синия предизборен щаб. Ето какво още каза Борис Марков пред Дарик:

Какво обсъжда 20-ата национална конференция на СДС, защо точно сега правите конференция?

Откриваме кампанията. Събираме всички наши кандидати за кметове, те ще се представят пред всички делегати, както и пред всички гости. Щастлив съм, че повече от три хиляди души се събраха в зала 1 на НДК, които да си кажем няколко думи, да си набележим целите и да тръгнем напред още от утрешния ден.

И какви са целите на СДС? Десницата имаше петима например кметове на областни
центрове. Каква цел си поставяте сега на местните избори?

Аз мисля, че ще бъдат увеличени, може би 6 или 7, що се отнася до областните центрове.

Тоест вие искате да повторите и подобрите резултата на областни. . .

Естествено, както и за президент, пак може да подобрим резултата.

То подобряването какво означава - повече гласове?

Да, от Неделчо Беронов.

Той взе 271 хиляди гласа.

Абсолютно.

Почти 10 процента.

Да.

Да, ама това е абсолютно недостатъчно за балотаж, тоест може да се озовете в положението да вземете 300 хиляди гласа, да изглежда постигната целта, че сте по-добре от Беронов, и същевременно да не идете на балотаж.

Грешно ме разбрахте. Това е един минимум, който ние считаме, че вече го имаме като подкрепа. Аз малко се обърках, защото досега, нали, като пътувах насам, слушах как мина представянето. Щом Кунева не е партиен кандидат, щом сериозните играчи били Калфин, Кунева и Плевнелиев. . . Аз мисля, че това е грешка. Аз мисля, че всеки от тях спестява по нещо, защото истината е само една. Нито един от тях - нито Калфин, нито
Кунева, може да победи Росен Плевнелиев на балотаж, и това през следващия месец ще стане ясно. Тоест Румен Христов може би е в по-лоша изходна позиция, но е единственият, който може да победи Плевнелиев.

Те му дават. . . 2-3 процента според социолозите.

Кой, кой?

Социологически. .. четох от миналата седмица прогнози на Юлий Павлов, коментираше данни.

Юлий Павлов нещото, с което съм го запомнил е, че той казваше, че "Атака" няма да влезе, а те имаха около 13-14 процента. . .

Девет имаха, девет-десет.

Така че това. . . но имаха сериозна подкрепа. Така че не е най-големият авторитет, когото може да ми цитирате, плюс това от. . . всичките, които се появяват по медиите и говорят едни неща, те не носят политическа отговорност за думите си. В деня след изборите за тях тълкуванието "голяма изненада" е приемливо и никой няма да се обърне към тях, докато ние носим отговорност за своите думи и създаваме точно такива очаквания, които да бъдат реалистични, които да могат да бъдат обяснени. Да, ние сме в по-лоша стартова позиция, отколкото Кунева и Калфин, но при всички случаи, когато се разбере, че Румен Христов е единственият, който може да победи Плевнелиев, това ще насочи много сериозна група гласове към нашата кандидатура. И искам още едно нещо да ви наблегна. Това, тази изолация, в която е поставена ДПС публично, понеже всички се страхуват да не загубят гласове, имам чувството, че и социолозите поставят ДПС в изолация, въпреки че за тях няма риск да им се отрази. Не забравяйте, че тази партия сама по себе си може да прати кандидат на балотаж, почти когото си избере. В този смисъл това, което чух, с подкрепата на ДПС дори Калфин ще излезе пред Плевнелиев още на първи тур.

Затова намеквате, че ДПС ще подкрепи Румен Христов?

Аз не намеквам, защото се уморих лъжи да бъдат представяни в целофан и с бонбони на хората и да бъдат спестявани истини. Аз единственото нещо, което казвам, защото имам мнение и не робувам на политически клишета, просто ви казвам, че социолозите изпускат един от големите фактори в България. . .

Иска ли СДС ДПС-избирателите да подкрепят Румен Христов?

Ние се обръщаме към избирателите, а не към ДПС. Нас не ни интересуват хората, лидерите на ДПС, казвам го абсолютно отговорно. Ние ще се обърнем към всички избиратели, включително и техните. Но нещото, което говоря за социологията, е следното - че тази политическа формация, нейните избиратели могат да пренаредят тотално картината в България и те са способни на това, но никой не смее да го каже публично. Аз съм млад човек и го казвам, и казвам, че те са способни, ако подкрепят Калфин, да го пратят първи на балотаж. Аз казвам, че те, ако подкрепят Кунева, ще изпревари Калфин и ще отиде на балотаж. Аз казвам, че те, ако подкрепят Румен Христов, той също ще бъде на балотаж. Но нещото, в което съм убеден, и нещото, което умишлено се пропуска - че от всички тези трима кандидати единствено Румен Христов има шанс да бие Плевнелиев и това ще го видите съвсем скоро в социологията.

Защо и кандидатът за вицепрезидент на Румен Христов е отново от СДС?

Ще ви отговоря в прав текст.

Емануил Йорданов.

Абсолютно, говоря ви максимално откровено. Няма да говоря с вас с нито едно политическо клише и на най-неудобните въпроси ще ви отговоря в прав текст, както ги мисля. Емануил Йорданов в този момент дава една плътност на двойката и показва най-важното нещо на избирателите на едно интуитивно ниво - че може и нормален човек да бъде министър на вътрешните работи, може и след като приключи неговият мандат, той да не е изцапан. Не е необходимо всички министри на вътрешните работи да бъдат някакви мачовци, някакви идоли или някакви спасители, или някакви супермени, които арестуват непрекъснато. . . Това е лъжа. Всичко това са лъжи в целофан. Ние просто показваме, че има и нормални хора с капацитет, със знания, с изказ, със стойност като личности, които могат, били са министър на вътрешните работи и знаят как стоят нещата.

Понеже четох коментари, че СДС сте имали проблем да намерите вице.

Това къде ги четохте тези коментари?

В различни форуми. Че никой не щял от ДСБ да дойде за вицепрезидент, че в самото СДС нямало. . .

Не, не, не, това са. . . Значи, вижте, нямаме такъв ресурс да покрием медиите с платени публикации. Не знам кой го е поръчал това нещо, но след мен ще ви гостува колегата от ДСБ. Там разминаванията, които имаме. . .

Не беше ли логично той да. . . ДСБ да издигне кандидат?

Вижте, те категорично щяха да издигнат кандидатура, ако участваха в регистрацията. Просто някак си е нелогично те да не учстват в регистрацията, а да ни излъчат кандидат за вицепрезидент. И аз напълно ги разбирам колегите от ДСБ, напълно
ги разбирам. И няма никаква драма.

Какво променя Стефан Данаилов като кандидатура за вицепрезидент от БСП? Понеже той казва, че очаква да го подкрепят и десни избиратели.

Не, те десни избиратели могат да го подкрепят пред телевизора, когато гледат някой сериал, и това го казвам абсолютно сериозно. Той е един харесван артист. Но Стефан Данаилов е едно оправдание по-малко за Калфин, ако той не е на балотажа.

А какво променя скандалът, в който бе замесено името на Росен Плевнелиев?

Аз мисля, че този скандал ще отшуми бързо. Но отваря голямата врата, за да бъде направена дискусията всъщност специалист по какво е Росен Плевнелиев, с какво се е занимавал и с какво ще се занимава, като стане президент. И го казвам абсолютно отговорно. Защото някак си теорията "беше му поискан подкуп, той не го е дал, обаче му станаха нещата". . . Тук остава да се доверим на думата - че не го е дал, защото аз не съм видял доказателство, че не са го дали. Вече както стана ясно, те ни излъгах. Такъв подкуп е искан. Сега защо трябва да повярваме, че такъв подкуп не е даван. И аз лично съм много раздвоен. Аз познавам този човек и мисля, че той наистина е бил рекетиран. Но какво се е случило знае само той.

Коя коалиция показва облика на СДС - тази с ДСБ в София или с тази с партиите от Общността на демократичните сили за кандидат-президент.

Мисля, че и двете. Също ви го казвам максимално откровено. Десницата има своите проблеми, има своите търкания. Но не трябва да съчетаваме двата вида избори. Единственото нещо, което трябва да се знае ясно, е, че само обединена, десницата има
шанс, т.е. компромисите трябва да бъдат направени, трябва да бъдат извървени тези малки крачки един към друг.

Обаче странното е, в Плевен всъщност СДС няма да участва на изборите. Зеленогорски, който е член впрочем на ръководството ви, ще бъде от Българска нова демокрация, нали.

Е, много добре знаете как се случиха нещата в Плевен.

В Монтана пък Златко Живков ще се явява от "Вяра, морал, родолюбие, отечество - национален идеал за единство", да произнесем имената на тази партия така, както изисква ЦИК.

Не съвсем в кръга на шегата се притеснявам, че когато отидем да гледаме дербито "Левски" - ЦСКА на стадиона, защото ние обичаме спорта, може да ни заключат и там да останем и по време на изборите. Така че това не е много далече от главите на тези,
които ги мислят тези сценарии. Но това, което направи ЦИК, е едно истинско безобразие.

Ама въпросът е после как ще се броят победителите. Понеже Цветан Цветанов каза: който не е издигнал като нас директно кандидат, включително тези на левицата, да не си ги брои, когато са независими, подкрепени. . .

Не, той Цветан Цветанов ще има по-тежък разговор с левицата да си ги разделят после на кой е кандидатът - техни или. . . Защото те се изпреварват с часове кой ще го издигне, кой с кого ще работи. И тази всеядност, която имат техните катдидатури, аз
мисля, че това хората ще го забележат. Не вярвам дори и репресивният апарат, който натиска, да може да смаже хората. Хората ще изберат свободата и няма да го гласуват. Те ще имат голям проблем с това. В крайна сметка Кирил Йорданов, ако стане кмет на Варна, на кой е кмет, аз вас ви питам. Кажете ми на кой е кмет - на Цветан Цветанов, на Бойко Борисов, на ГЕРБ, На БСП, на кой, този. . .

В Търново имахте също кмет, само че. . .

Благодаря за отговора за Варна.

. . . само че там 14 десни партии атакуват кандидата на "Синята коалиция". Какво стана последно? Играе ли десницата с двама?

Да, мисля, че в Търново ще бъде играна. . . ще има две кандидатури. Не е само там. Има и на други места, които. . .

Вие имахте още Кюстендил, там нещата са обаче ясни с кандидатурата. Настоящият кмет. . .

Там за съжаление колегите от ДСБ на са с нас, но това са конфигурации за местни избори.

Така, и кой беше петият - Пазарджик ли са повече на десницата?

Да, Пазарджик, да, да, аз ще ви кажа, да Пазарджик. И ние мислим, че те ще задържат своите градове, защото са добри кметове. Очакваме победа категорично - в Кюстендил, Пазарджик, Монтана, Плевен, Видин се надяваме, че ще пробием, вървим
най-добре от всички. В Пловдив сме в играта.

Слоганът на кампанията?

"От теб зависи."

Кое е най-голямото качество на опонентите ви?

На опонентите ни?

Да.

Трудно ми е да кажа. Знам какво е нашето предимство, на кандидатурата на Румен срещу. . .

Не, те. . . знаете ли, всички виждам, че знаят предимствата, собствените си, и не могат да кажат нещо силно на противника. А коя е голямата ви слабост, кой е недостатъкът на СДС на тези избори?

Мисля, че не можахме да направим решителната крачка да излезем всички обединени и съжалявам, че колегите от ДСБ ще дадат една по-пасивна подкрепа, защото те декларираха, че ще подкрепят кандидатурата, но не пожелаха да участват в регистрацията. Това е горчивината, която ми остава към момента.

Какво лично залагате на тези избори като председател на щаба? Какво ще се случи след това - ще си тръгнете ли от политиката, ако вземете три града вместо пет?

Е, разбира се, че всичко след това подлежи на анализ и веднага ще бъде даден реалният резултат. Аз съм човек, който може да носи отговорност за думите си.

А докъде гледате?

Докъде гледаме?

В СДС? ГЕРБ казаха, че гледат към 2013. А вие?

Да. Аз мисля, че тези избори са решителната крачка към един повратен момент, в който от ГЕРБ ще бъде отцепена една огромна група хора, и самите ГЕРБ ще се разделят на леви и десни, което дава вазможност да се говори в бъдеще за за следващ десен кабинет в зависимост коя група ще надделее. При президент от БСП аз съм категорично убеден, че следващото управляващо мнозинство ще бъде БСП и ГЕРБ.