Борис Марков: Има основания за касиране на изборите в много градове
Борис Марков: Има основания за касиране на изборите в много градове / Sofia Photo Agency
Борис Марков: Има основания за касиране на изборите в много градове
46737
Борис Марков: Има основания за касиране на изборите в много градове
  • Борис Марков: Има основания за касиране на изборите в много градове

Борис Марков, ръководителят на предизборния щаб на Съюза на демократичните сили, в „Седмицата” на Дарик:

Да чуем вие какво прогнозирахте като успех за СДС, за сините на изборите на 17 септември в това студио:

Десницата имаше петима например кметове на областни центрове. Каква цел си поставяте сега на местните избори?

Аз мисля, че ще бъдат увеличени, може би 6 или 7, що се отнася до областните центрове.


Т.е. вие искате да повторите и подобрите резултата на областни...


Естествено, както и за президент, пак може да подобрим резултата.


То подобряването какво означава - повече гласове...


Да от Неделчо Беронов.


Той взе 271 000 гласове...


Абсолютно.


... почти 10%.


Г-н Марков?

Не съм от хората в политиката, които ще се отметнат от своите думи и на фона на очакванията резултатът на президентската кампания, ще започна с нея, е много лош.

270 000, сега колко са общо...

Сега са почти 70, без 200-те хиляди отпред. Да.

Защо стана така?

Още може би сме повлияни от емоциите, но вече започна да става анализът все по-ясен. Оформят се три основни фактора, които имат определящото значение за този резултат, който, пак казвам, наистина е много лош и няма да бъде поставен в някаква друга светлина, няма да се измъква никой от отговорност. На първо място, липсата на категоричност в позициите. Ние не успяхме да представим нашия кандидат в една самостоятелна и категорична светлина, т.е. той да бъде активен участник в президентската надпревара. На второ място, бих посочил етикета ДПС. Той имаше нещастието този етикет да бъде залепен още преди вътрешните избори в "Синята коалиция", изпадна в един период, в който това трябваше да получи своя отговор, период на оправдание, и не можа да се включи...

Т.е. етикетът ДПС - милион и половина за Калфин с етикета ДПС на втория тур. Така че...

Разликата е много голяма между изходната база на десницата и на БСП в момента, така че този милион и половина не е съпоставим с това колко вреди етикетът ДПС на един десен кандидат и на Калфин. Аз също считам, че целувката на Доган, която в момента е актуална, мобилизира гласове за Плевнелиев. Тоест там също има колкото полза за Калфин, толкова и вреда. Но когато десницата е в това състояние, такъв етикет може да бъде убийствен.

И третата причина за ниския вот...

Третата причина е следствие на първите две. Когато кандидатът не е с една категорична позиция и визия, и когато има такъв тежък етикет на гърба, по време на провеждането вече на кампанията за местните избори, много е трудно структурите и кандидатите по места, когато буквално събират всеки глас подкрепа, да предложат и една спорна вече публично кандидатура за президент, която по-скоро би отказала гласоподавателя да гласува на самите общински избори за кандидата за кмет, а какво остава за президент. Тоест той стана в един момент на кампанията може би като... вместо като водещ, изтеглящ гласове за местните избори, бе почувстван от хората като бреме за техните кампании и те съвсем разбираемо започнаха провеждането на едни по-самостоятелни кампании и оттам идва и резултатът. Един много лош резултат за президент, но един много добър резултат на местните избори.

А, не, щях само да кажа - нали вие си го избрахте този кандидат.

Абсолютно.

Е, кой сега ще отговаря в партията?

Не, той по-лошият въпрос тук, който очаквах да ми зададете, освен че ние си го избрахме, ние сами му лепнахме и тези етикети. Тези етикети не бяха залепени от ДПС и от БСП или от ГЕРБ. Аз не чух някой от ГЕРБ да каже - това е човекът на ДПС. ДПС не казаха това е нашият човек. Ние сами вътрешно си ги залепихме тези етикети и провалихме собствената си кандидатура, и това е мое категорично мнение, което на 22-ри в анализа ще бъде представено.

На 22-ри какво ще има?

На 22-ри има национален съвет, в който ще бъдат направени анализите за местните и за президентските избори и ще се вземат доста важни решения.

Кажете сега за успеха. Със сигурност мнозина очакват да влагам ирония в този въпрос за успеха на местните избори. Значи, петима областни кмета сте... и вие казахте трябва да повторим и... . казахте, че ще имате седем. Сега колко имате?

Сега, не се потвърдиха моите думи в тази част. Ние имаме от първи тур Монтана, Пазарджик и Кюстендил. Това са трима. Достигнахме до балотажите. Там, където също ви казах в предаването, не го пуснахте в... нали, като цитат, в Русе и не успяхме за процент или два във Видин.

Там не отидохте.

Не, не отидохме, но за много малка разлика, т.е. там с такава точност няма кой да предвиди резултатите, но там резултатът е много добър във Видин и в Русе. От друга страна, аз очаквах, как да кажа, така, партии от дясно-център като ВМРО-НИЕ да задържат Пловдив и кандидатурата на Хасково, която е доста спорна като политически субект, но също беше подкрепена в момента от ОДС.

Не, то и Кирил Йорданов може да си го броите във Варна.

Не, не, Кирил Йорданов...

Нали, предвид, нали той е областен управител в синьото правителство, както се казва, вие сте го открили този човек...

Кирил Йорданов, общо взето всички могат да го броят, така че там е още по-сложен казусът. Това за областните градове. Що се отнася за една стъпка по-назад от тези по-големите общини, градовете, които бяха сини: Петрич - отново наш, Свищов - отново наш, пробив на едно съвсем ново място - Карлово, и то една много хубава и много категорична победа на д-р Емил Кабаиванов, т.е. ние добавихме и нов град на фона на лошите президентски и на лошия резултат за десницата.

И колко общини има СДС?

19 кмета. 19 кмета, което е...

Общински кметове.

Да, което не мога да кажа, че е крачка напред, защото не искам да изпадам в тези клишета - на местни избори всички тълкувания, всяка партия намира нещо да предостави за успех. Аз няма да го охарактеризирам по този начин, но 19 кмета за нас са един много добър резултат.

Общински.

Голямата болка е Плевен. За нас голямата болка е Плевен. Значи, щях да ви кажа с открито сърце, че ако Найден Зеленогорски беше кмет на Плевен, щях да кажа - едни много, много, много добри местни избори.

А в общинските съвети?

Общинските съветници сега ще ви кажа...

Повече или по-малко...

... защото вчера имах възможност да разменя с вас, така, няколко думи и седнах и прегледах всички общински съветници, които представят партиите, че имат. И аз съм готов да седна във вашето студио с данните на ЦИК, с всичките тези партии да седнем и да погледнем, и да посочат кои са имената на общинските съветници, защото чувам едни числа, които драматично се разминават с истината. Сега ще ви кажа за нас какви са резултатите, ще ги имате на запис и съм готов отново да дойда да защитя своите думи. СДС, СДС има самостоятелно, чисто представители на СДС в общинските съвети 180 общински съветници, а в коалиционните листи, т.е. с коалиционните партньори, защото ние сме направили анализа и по имена, има 360 общински съветници. И зад този резултат се подписвам. Това е истината.

Примерно в София, понеже ги редихте един от ДСБ и един от вас...

Т.е. в този анализ, който ви казвам...

Нали вие си броите вашите...

... има трима на СДС плюс от колегите от ДСБ петима и едните са включени в бройката от 360 съветници при 180...

Така. Коя политическа сила се падате?

Сигурно ще... Аз ще съм четвъртата политическа сила, която ще претендира, че е четвърта, но искам да седнем, ако организирате такова предаване ще седнем. Аз ще ви дам списък със 180 души, представители на СДС, които са избрани за общински съветници, и ще бъда, така, много приятно изненадан, ако... последно четох колегите от РЗС, които имали 122-ма, да видя списък със 122-ма представители на РЗС, които са общински съветници.

Вие поставяте, понеже ще говоря с г-н Янев по-късно, да го питам него...

Хайде, поставете го, но защото ние... Вижте, в СДС има едно по-младо поколение, което може би правим грешки заради младостта си, но с едно няма да направя компромис - с морала си. Няма да дойда при вас и да ви обещавам... и да ви увещавам, че спечелването на изборите в... условно казано, в Полски Тръмбеш или в Голямо Дяково е някакъв грандиозен успех. Аз няма да дойда в студиото и да казвам, да си търся причини да представя кампанията в някаква друга светлина. Аз ви казвам истината каква е. Много лоша президентска... много лош президентски резултат с един много добър резултат на местните избори.

Искате ли касиране на президентските избори, както досега поискаха БСП, ДПС, „Атака”, с всички условности на позициите, но, общо взето, се очертава една група от достатъчно депутати да поискат касиране на избора за президент в Конституционния съд?

С уговорката, че няма официална позиция на СДС по този въпрос. Що се касае до президентските избори, аз мисля, изразявам лично мнение, че всичките тези опити, набиране на скорост и дискусия за касиране на изборите за президент, са по-скоро опит да се защити честта на кандидатите, отколкото реално основание тези избори да бъдат касирани и да бъдат проведени наново. Изразявам абсолютно лично мнение. Що се отнася до местните избори, поради факта, че те в голяма степен потънаха в сянката на президентските, аз мисля, че там безобразията са в много по-голяма степен и там има наистина реални основания за касирането на изборите в много градове. Но няма да...

Къде...

Значи, категорично Плевен. Плевен просто е емблематичен случай и ако хората вече не са се уморили, защото ние в десницата... ще го кажа буквално, изтормозихме психически нашите избиратели и ако те не са уморени вече да чуят, в Плевен просто, ако не им е омръзнало, там беше една система по провала на кандидата. То не бяха регистрациите, то не бяха проблемите с регистрацията, то не бяха проверки, то не бяха лични нападки, то не бяха... чудо, чудо. Докато се стигне до върха, до запис на това как се подменят бюлетини. Вие видяхте ли този запис?

Това от училищната камера?

Абсолютно, значи, това трябва да се излъчва непрекъснато, за да се види как се прави. Когато човек, който е маркирал своята бюлетина, отива да я пусне и я подава за печат, те му връчват следващата бюлетина за листа, взима се бюлетината за кмета и това е записано кристално, вижда се за кой е гласувал, бюлетината се поставя в джоба, вади се друга бюлетина, подпечатва се и му се връчва той да я пусне. По-нахално нещо от това аз не съм виждал. Това е абсолютно престъпление. Там говорим, след цялата атака към Найден Зеленогорски... аз не искам да звуча като оправдание, аз в момента ги говоря с една тъжна усмивка тези неща. Когато това го имаш документирано, когато там имаш една разлика от няма 400 гласа и има 2300 недействителни бюлетини, нали не се заблуждавате, че тези недействителни бюлетини са за кандидата на ГЕРБ? Нали не се заблуждавате в това нещо? Когато е документирано и когато е видно, когато повече от 1500 души отидоха пред ЦИК и викаха „оставка”, когато му отказваха да се регистрира. Когато регистрираха на негово име, след като той доказа, че е единственият политик в България с името Зеленогорски, регистрираха коалиция. Когато Румен Петков подкрепи кандидата на ГЕРБ, вие разбирате ли, че там е сам срещу всички и се прави опит този човек не да не бъде кмет - да бъде приключен неговият политически потенциал. Зеленогорски е една огромна заплаха за всички с неговия потенциал, политически, с това, което показа 12 години в Плевен, да не би този човек да тръгне на национално ниво да разкрие своите възможности.

Остава ли Синята коалиция, г-н Марков?

Не мога да съм категоричен по този въпрос. И в духа на откровеност, аз считам, че големият проблем на традиционната стара десница е удивителните прилики във функционирането й на този момент с традиционната стара левица БКП. Аз ще бъда категоричен в своя анализ и според мен в десницата, в традиционната стара десница в момента има хора, които са активни борци. Както в БКП. Хора, които в даден период от прехода са дали нещо за развитието на държавата или за развитието на десницата и живеят с убеждението, че всички са им длъжни за всичко, каквото ще се случва оттук нататък.

Говорите ми, че в БСП или БКП имаше активни борци...

Аз говоря точно за тези... да, тези активни борци, които изскачаха от храстите и: не, вие ми дължите.

Е, сега твърдите, че десните стигнаха до активните борци.

Аз твърдя, че ние достигнахме дотам, че има едно ядро от активни борци в десницата, като не изключвам СДС от това число. Хора, които са убедени в своята гениалност и още по-убедени, че всичко и всички са им длъжни и че те са единствените прави на света, единствените достойни да защитават демокрацията и единственото бъдеще на всичко, което се ражда в десницата.

Е, кой сега слагате в този... Ето, сега след вас сяда Веселин Методиев. Той активен борец ли е - вицепремиер в правителство преди 12 години.

Не, не.

Едно от лицата на десницата, Демократическата партия преди това. Активна политическа фигура през целия преход.

Едно е да си активна политическа фигура, както е г-н Методиев, съвсем друго е да страдаш от манията за величие.

Е, кажете един активен борец.

Аз ще кажа, че за мен г-н Софиянски се държа като активен борец по време на тези избори. Защото, когато ние говорихме, че ще бъде по-здравословно, по-редно, по-морално да се оттегли от кандидатурата за кмет не заради друго, а за да има едно по-голямо обединение, т.е. да не се изядем сами в десницата, той беше убеден в своята непогрешимост, че ще има резултат, който едва ли не ще надмине кандидатурата на Прошко Прошков. Очевидно е, че той няма такъв резултат, както е очевидно и другото - че ако Софиянски не беше кандидат, кандидатурата на Прошко Прошков нямаше да излети. Да ви кажа ли още активни борци в десницата, защото не е редно да хвърля... Защото във всяка партия могат да бъдат посочени. Активни борци са тези, които след като излъчихме кандидатурата на Румен Христов, която има своите предимства и недостатъци, сега е много лесно всички да се нахвърлят върху него, те тръгнаха да го саботират от първия възможен ден. И тук вече не говоря за хора от ОДС - тук говоря за хора вътре в СДС.

Кой?

Ами, аз си спомням едно отворено писмо, което му лепна за първи път етикета, че това е човекът на ДПС.

Кой го писа?

Надежда Михайлова. Аз считам, че тя се държи...

Надежда Михайлова е активен борец против комунизма.

Не, Надежда Михайлова е активен борец на десницата. Срещу комунизма тя вече е доказала, че е активен борец. Считам същото, че има хора и в ДСБ.

Кой е активен борец в ДСБ?

В ДСБ, тук вече ще се въздържа, защото тук става въпрос за самостоятелна политическа партия и това, какво аз считам...

Е, за Софиянски не се въздържахте?

Не, за Софиянски... един кандидат, който навреди на обединението в момента. И там няма смисъл да се въздържа, и там няма партия, която да му е зад гърба. Плюс това активните борци ще го познаете по няколко белега. За колегите от ДСБ няма да е възпитано. Аз няма да си позволя техния тон. Аз няма да си позволя изказване, в което казаха - вместо Румен Христов Надежда Михайлова щеше да бъде по-добър кандидат. Защото за мен също е много лесно в момента да кажа - вместо Прошко Прошков по-добрият кандидат е... Но аз ще спра дотук. Защото те трябва да определят при тях какви са вините, какви са грешките и накъде ще вървят.