Ахмед Башев: Не ВМРО, а  главният прокурор може  да иска имунитета ми
Ахмед Башев: Не ВМРО, а главният прокурор може да иска имунитета ми / снимка: БГНЕС

Ако главният прокурор, а не ВМРО, прецени и поиска имунитета ми, на момента ще подам заявление за свалянето му, заяви в интервю за Дарик депутатът от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев. Преди дни националистите обявиха, че внасят искане Башев да бъде подведен под отговорност за насаждане на религиозна омраза в негови изявления преди време в село Рибново.

Башев отхвърли обвиненията за манипулация на кметските избори в Гърмен миналата неделя, където спечели кандидатът на ДПС. А по повод искането на ГЕРБ да бъдат касирани изборите там, бившият кмет се закани, че ако има нови избори резултатът за ДПС ще бъде по-висок от сегашния.

Честита победа в Гърмен, макар че от ГЕРБ обявиха, че ще искат касиране на вота в неделя.

Благодаря. Мога да им кажа, че ако искат касиране на вота, следващия път резултатите ще бъдат 80% на 20%, а не 70% на 30%, както бяха сега.

Казвате, че по-активни ще са даже избирателите?

Ще бъдат по-активни и ще се опитаме да пресечем, да не допуснем купуването на гласове, защото те имат 30% благодарение на това,че купуваха масово гласове.

Смятате, че всички в общината трябва да гласуват за вашия кандидат ли?

Не, не смятам, че всички трябва да гласуват за нашия кандидат. По-скоро смятам, че хората оцениха това, което сме направили и правим за тях предишните години, а не както се опитаха да направят колегите от ГЕРБ- да дойдат един път на 4 години и да не се мяркат повече. Защото ако те искаха да спечелят доверието на тези хора, трябваше, когато бяха на власт, да дадат поне 5 лева или да сложат две тухли една върху друга някъде, в някое от населените места на Община Гърмен.

Ще ви попитам обаче така: колко тухли сложи ДПС в тази община, в този регион? Защото ако бъдем откровени аз и вие, и всички, които знаят как живеят хората в тези много бедни региони, но пък много работливи хора, можем да кажем, че освен обществото, длъжник им е партията ДПС. 23 години в Народното събрание, три манадата участие в изпълнителната власт, даже едно от правителствата беше и с мандат на ДПС.

Аз мога да изброя много неща и със сигурност времето няма да ни стигне да ги изброя, но ще кажа няколко по-важни от тях. Действително проблемът на всички български граждани, в това число на жителите на община Гърмен, е безработицата, материалното състояние.

Доходите.

Доходите, разбира се. Това не зависи изключително от местната власт. Това зависи от ситуацията в държавата като цяло, това зависи от доходите, които българското правителство може да подсигури на българските граждани, това зависи от кризата, от чуждите инвестиции. Но онова, с което хората се сблъскват ежедневно, аз мога да кажа, че то е в много висок процент реализирано. Защото община Гърмен няма проблеми с пътищата, няма проблеми с учебните заведения, със санираните детски градини, с питейната вода с площадите и парковете, с културно-историческия туризъм, с развитието на туризма.

Поминъкът и доходите на тези хора?

Поминъкът и доходите, разбира се. Веднага ще ви върна на тютютнопроизводството. Когато ДПС беше на власт, както вие казахте, премиите на тютютнопроизводителити бяха над 4 лева, а предишното управление, когато ГЕРБ бяха на власт, те едва ги докараха до 2 лева с много големи усилия. Всъщност разбиха закона за тютюна и тютюновите изделия, излъгаха хората, че след като произвеждат собствения си тютюн, може да го продават както си искат и където си искат. В резултат на това много хора намериха своето място в полицията, в следствието- конфискувани автомобили, конфискуван тютюн. Ето това направиха ГЕРБ. А другото направихме ние.

Сега водите ли разговор с финансовия министър догодина картината да бъде различна, защото чух и сега хора в репортажите от Гърмен, които с мъка говорят за изкупната цена на онова, което е взело здравето и труда им цяла година?

Точно така. С ликвидирането на закона за тютюна и тютюневите изделия ГЕРБ направи така, че нито кметът на населеното място, нито кметът на общината да имат механизми да влияят по някакъв начин върху изкупната кампания. Преди няколко години ние се борехме, буквално, с фирмите, посещавахме изкупвателните пунктове, мъчехме се, защото имахме и правомощието тогава по закона, да защитаваме интересите на тютютнопроизводителите. След ликвидирането на закона, тази възможност е прекратена.

И сега какво казавте на тези хора, вие сте народен представител? Какви са лостовете?

Това, което ние казваме, независимо, че няма правомощия кметът, аз съм се ангажирал, както и моите колеги, по време на изкупната кампания да следим много отблизо какво правят фирмите. Категорични сме в парламентарната група на ДПС, да направим така, че премиите за тютюна тази година, следващите години да бъдат по-високи от това, което ГЕРБ даваше. Ако лично мен ме питате, аз ще се боря премиите на тютюна да бъдат 4 лева-2 евро. Това заслужават тютюнопроизводителите в република България. Защото не може държавата да прибира около 2 милиарда лева годишно от акциза на тютюна, на тютюневите изделия, а да не може да задели 140 милиона, което е една мижава стойност, сравнение с това, което получава държавата. Да подпомогне тези хора. Защото ако тези хора бъдат подпомогнати с висока премия, автоматически държавата разкрива нови работни места. В противен случай около 300 000 души могат да чакат на вратата на държавата за социални помощи. Ето това трябва държавата да разбере най после.

За да се случи обаче това съм сигурна,че вече трябва да са ви напреднали разговорите с финансовия министър.

Ние ще имаме нарочна среща, парламентарната група на ДПС, по тези въпроси. Ще заседаваме следващата седмица, преди подготовката на бюджета, за да можем да разпишем механизми, по които да се борим в парламента, и с финансовия министър. С аргументи да докажем правоспособността на нашата теза и това, което хората очакват.

Да ви върна към вота, макар че това, за което говорим е много по-важно. И се радвам, че в тази посока тръгна разговорът. Да изчистим казусите около изминалите избори. Основният мотив на ГЕРБ са съмненията за контролиран вот, за влияние. Сигурен ли сте, че при една жалба в съда, ще издържат вашите резултати. Абсолятно убеден ли сте, че е нямало манипулации, защото основната теза на хората от ГЕРБ е, че вие сте знаел едва ли не преди края на изборния ден и преди броенето на бюлетинете колко гласа сте имали?

Да, аз знаех колко гласа ще има ДПС в община Гърмен и колко ще има ГЕРБ, защото преди две години по същият начин ги шамаросах, ако така мога да се изразя по-силно, на местните избори. И тогава бяхме ДПС срещу ГЕРБ. Нека де си припомнят какъв беше резултатът. Само че тогава те бяха на власт, те разполагаха с цялата държавна машина. Две години по късно, резултатите са същите, абсолютно същите.

Онези, които гласуваха за вас, сега гласуваха за Минка Капитанова?

Абсолютно. Това, че аз активно участвах в изборния процес, да, аз съм народен представител, аз съм бивш кмет-14 години съм бил кмет на тази община, на мен не ми е безразлично какъв човек ще я управлява. Защото това, с което ГЕРБ идваха беше да сменят администрацията. Никакви други тези. Даже си бяха позволили, моите постижения като кмет-площадни пространства, паркове, детски площадки, ги бяха снимали в една тяхна брошурка и ги представяха като техни постижения. Всъщност те нямаха нищо общо с тях.

Кажете господин Башев, как го правити това в ДПС, да знаете поименно избирателите си? Имаше един случай на по миналите парламентарни избори, даже се коментираше, още тогава. Бившият ви колега Касим Дал дори беше споменал едно число на броя на избирателите на парламентарни избори.

Ние поименно не знаем избирателите, ние знаем какво ще се случи, защото ние правим прогнози, имаме си прогнозни резултати по населените места. Познаваме си хората.

В малко населено место със сигурност се знаете, но този списък какъв се оказа-за дърва ли?

Кой списък?

Който говореха, че бил изнесен в последния момент увит във вестник?

Няма такива списъци. Списъците на избирателите са публична информация. Те са качени в интернет страницата на общината, те са качени на публични места в населените места. В едно населено място, в което има 100-150 избиратели и са окачени на селския магазин или на таблото пред кметството-кое изненадва външните хора, които никога не са стъпвали в тези райони? А те са точно такива.

Ако някой стои отстрани, знаем как става, и си отбелязва хората с ченгелче, кой е минал?

Какво от това? Ще си отбелязва. Какъв е проблемът да си отбелязва. Сяда си в кръчмата, в кафето, чете си вестник, пише си, гледа си. Това да го забраним ли да го равят хората. Какво от това, какво се е случило?

Дърва не са играли във вота?

Дърва във вота не са играли, по-скоро искам да кажа, че в деня на вота може би бяха останали много малко хора, които не са получили дърва за огрев, което искахме да се случи. Искахме хората да получат дърва преди вота, за да могат да бъдат спокойни, да ходят спокойно да гласуват, тъй като друга работа в момента хората нямат, с изключение на това да се снабдят с дърва за огрев през зимата.

Да, в случая те са по-ценни от кебапчетата, особено при тези температури.

Но искам да кажа, че на сто процента дърва получиха всички граждани на общината, включително и тези, които не гласуват за ДПС или не са гласували. Ние не можем да кажем кой и как е гласувал конкретно. Но всички получиха дърва и фактът, че нито един упрек или проблем не е възниквал с дървата по време на изборите показа, че всичко е снабдено. Това е заслуга и на общината, и на народните представители от ДПС, и на директора на лесничейството в града.

Макар да не сте градоначалник в момента, но ще следите отблизо случващото се в Гърмен, можете ли да поемете публичен ангажимент, че няма да има реваншизъм към който и да е от тези, които не са предпочели ДПС на тези изборите. Защото в един малък град и общности всички се познават и това вероятно създава напрежение, че някой няма да си отиде от работа или няма да получи пост, само защото не е предпочел тази бюлетина?

Такива нещо никога не са се случвали в Гърмен, но и аз ще ви дам конкретни факти за това. Нито реваншизъм, нито политически чистки, нито гонене по някакъв такъв принцип не е имало, защото община Гърмен е една изключително шарена община, в нея живеят различни общности, етноси, различни хора. И всеки, който е дошъл отвън и не познава структурата на общината, не познава психологията на хората се учудва какво се случва. И му се струват някои неща фантастични. Ние няма как да постъпим по тези начини, за които вие говорите, защото селата ни са малки, тук град няма. Селата са малки и така са оплетени родово, че ако бащата симпатизира на ДПС, нищо чудно синът да е от ГЕРБ, нищо чудно снахата отново да е от ДПС или от някоя друга партия. Така са преплетени родово, тъй като хората се женят помежду си, че ние няма как да правим такива политически чистки или гонения или както искате ги нарачете. Няма как да се случи просто.

Дай боже.

По-скоро другото е интересно. ДПС никога не е отивала на избори с подобни тези, а колегите от ГЕРБ точно това им бяха тезите. Те насаждаха омраза, насаждаха лъжи.

Дойдохме си на думата. Да ви попитам за тази първоисотрия, ще си признаете ли грешката, не сбъркахти ли с това изказване, в което обещахте кой да бъде назаначен в полицията. Защото май на човека му направихте лоша услуга, а и реакция предизвикахте?

Не, никаква грешка не съм допуснал и никаква лоша услуга на никого не съм направил. Аз не съм споменал никакво име.

Но медиите го намериха- човекът или поне близките му. Оказа се качествен човек, поне ако са го открили.

Ако някой си е мислил, че аз като съм казал, че искам да имам началник на полицията в Гърмен помак, аз не съм казал, че там ще дойде някой четирирогат дявол, който ще изяжда хората. Аз съм казъл, че като дойде помак, ако дойде, той трябва да е професионалист, да е завършил по законите на република България, да се е доказал пред ръководството на МВР и тогава да дойде. Ние животни на държавни постове не слагаме, никога не сме имали такива цели. Напротив- професионалисти, качествени хора. Ако някой каже нещо лошо за човека, който ще бъде назначен, тогава ще говорим. Но аз не мога да призная грешка. Аз не съм допуснал никаква грешка. Сто пъти да ме попитате, сто пъти ще ви отговоря по един и същи начин. Малцинствата, помашката общност са дискриминирани в нашата държава по отношение на участието им в силовите структури на държавата.

Разбрах тезата ви. Готов ли сте обаче да се разделите с имунитета си доброволно, защото от ВМРО искат прокуратурата да ви разследва за насаждане на религиозан омраза и дискриминация в една ваша реч в Рибново. Пак е ставало дума за курбани, шалвари, цитираха се изказвания в селото.

Това е тезата на Яне Янев от преди 4 години. Аз заради тази негова теза предзи 4 години бях арестуван, доведен в ДАНС.

2009 година?

2009 година. Сега се повтаря същото нещо.

Вие казвал ли сте нещо такова напоследък в Рибново?

Какво да съм казвал? Това, което излъчи телевизията, че съм казал, че искам помаците да участват в държавната власт, искам в Гърмен да има началник помак. Това съм казал.

А ВМРО притоплят старата история?

ВМРО притоплят старата история, но искам да им напомня, че 15 години ВМРО в община Гърмен подкрепяше Ахмед Башев, включително общинското ВМРО в Гърмен подкрепяше и кандидата на ДПС- Минка Капитанова сега. 15 години. Затова имат кметски наместник, за това имат постоянно общински съветници в Гърмен, затова имат много служители в общинска администрация от ВМРО. Така че да не се правят на ощипани невести.

Разбрах, макар че те са казали, че не е вярно за подкрепата.

Нека да попитат техният кметски наместник, да попитат техния съветник, хората, които участват в управлението на общината. Нека да ги попитат тях.

Хубаво е, че сте откровен и си държите на казаното и думите, а не като мнозина политици да се отмятат от изречено дори на публични места. Но ще ви попитам така: докъде се простира това публично говорене преди изборите. Често вие депутати, политици от ДПС се движите на ръба на провокациите точно на предизборни митинги, защото тези приказки дразнят, макар че хората от смесените райони от години си пият ракията заедно. Все по-малко ще обръщат внимание на подобни разделения, но говори се по един начин на митинг, а по друг начин от трибунта на Народното събрание.

Аз искам да ви кажа, че 14 години съм се радвал на изключително уважение от всички жители на община Гърмен, независимо кой какъв е. 14 години съм получавал подкрепа от всички-и от християни, и от помаци, и от турци, и от роми. Това е оценката на моя 14 годишен труд като кмет на общиан Гърмен. Що се отнася до политическото говорене, както вие го наричате, аз имам еднакво говорена нанавсякъде. Аз говоря на езика на хората. Аз не мога в Рибново, където живеят 3 000 души помаци, да изляза и да говоря по друг начин. Това е езикът на хората. те искат да разговарямие по човешки, близко с тях. Затова ще говоря така. Когато съм в друго населено място, когато говоря пред християнското население в Гърмен, аз говора така, както те искат да говоря. Когато говоря при ромите в Кремиковци, говоря и използвам и техни реплики, и техни думи от техния език, за да стигнат близко до тях. Така съм работил 14 години.

Това по отношение на стила на говорене. Кажете какво ви питат хората там когато се прибирате, знаем не живеят добре, със сиигурност имат проблем с насъщния си. Не се ли чудят защо вие в Народното събрание само се карате?

Със сигурност ми задават много въпроси, но първият въпрос, който ми задават е: Защо политическа партия ГЕРБ продължава да саботира работата в държавата. Това е първият въпрос и ми казват: Не отстъпвайте и не подавайте оставки. Това е първото нещо, което говорят хората навсякъде. А аз искам да ви кажа, че за 4,5 месеца вече работа в Народното събрание, аз съм направил повече от 40 срещи с хората. Аз обещах на хората, че ще бъда народен представител като няма да късам връзката си с хората. И го правя и чувам какво говорят. И понякога ми става малко обидно, когато чувам от националните медии, от националният ефир, че община Гърмен е много тежка община, много слабо развита, много бедна, много трудно живеят хората. Това не е така. Не че хората живеят добре, но община Гърмен не е на последно място в развитието на нашата държава. Напротив искам да ви кажа, че в община Гърмен заетостта на хората е на много високо ниво.

Каква е безработицата при вас?

Безработицата е толкова, колкото е в страната. Тя винаги е била толкова в община Гърмен.

Има региони с много голям процент, драстично над средната за страната.

Нашата община не е такава. Не може община Гърмен, в която 60% от населението е заето в в селското стопанство-тютюн, алтернативни култури, 20% е заето в туризма, да говорим за висока безработица и за тежко живеене. Безработицата се формира от ромското население, от ниско квалифицираната работна ръка. Ние имаме ромски квартал "Кремиковци", в който живеят повече от 800 човека, те действително са в тежко положение, но това не е обликът на община Гърмен.

Разбрах, че нямате намерение да се лишавате доброволно от имунитете си?

Не съм казъл такова нещо. Ако главният прокурор прецени, че аз съм извършил някакво престъпление и поиска моя имунитет, на момента подавам заявление за свалянето му. Иначе ВМРО не е никаква санкция на държавата. Така че ВМРО да си гледат техните вътрешно партийни проблеми и да не си търсят политически дивиденти с мен Те приключиха с протестите в Благоевград срещу Муса Палев, не успяха, сега тръгват срещу мен по същия начин. Ще отидат в задния двор на политиката, според мен, с тези изявления.

Да припомним, че вие в лично качество и като представител на групата, а и се очаква цялата група на ДПС да поиска за догодина по-голям размер на доплащанията за тютюнопроизводителите. Да обобщим и да бъдем коректни.

Да, точно така.

Има ли шанс най-после, след толкова години обещания, да се намери алтерантивна заетост, поминък за тези хора. Знаем, че тютюнът вечно се спряга като поминък, който ще остане назад във времето за тези хора, макар засега да е основния им хляб?

В следващите 20 години моята прогноза е, че тютюнопроизводството ще остане основен поминък в община Гърмен, в региона на Гоце Делчев и благоевградска област за хората, които се занимават с него. Тютюнът до 20 години няма да изчезне. Що се касае до алтернативното земеделие, искам да ви кажа, че никой няма да донесе билки, гъби ябълки да прави в община Гърмен, освен самите хора. А те го правят. Ако някой си е направил труда да погледне, да надникне в двора на община Гърмен ще видите, че там има изключително много ябълкови насаждения, нови, с капково напояване, модерни градини от зеленчуци, от плодове, от билки.

Започвате с малки стъпки, както чакахме преди 10 години едни биволи от Индия.

Не, хората започнаха. Има един проблем, който политиците, държавата трябва да реши. Да намерим един пазар, да построим една модерна фабрика за преработка на тези плодове и зеленчуци, и ще видите какво ще се случи в района Гоце Делчев.