Хамас се опитва да открие 8 руско-израелски двойни граждани, които бяха взети за заложници по време на нападението на палестинската въоръжена групировка срещу Израел, за да ги освободи по искане на Москва, съобщиха руските информационни агенции в събота, на които се позовава АФП.

Русия поддържа добри отношения с Хамас, която не смята за терористична група, и започна дипломатически усилия да се опита да освободи заложници, задържани в Газа.

Градът от тунели на „Хамас“ под Газа

„От руска страна, чрез външното министерство, получихме списък с граждани, които имат двойно гражданство“, каза високопоставеният представител на групировката Муса Абу Марзук, цитиран от агенция РИА Новости. „Търсим тези хора... Трудно е, но търсим. И когато ги намерим, ще ги пуснем.“

„Ние сме много внимателни към този списък и ще го обработим внимателно, защото считаме Русия за най-близък приятел“, каза той. „Относно мирните граждани, които бяха отведени и които сега са в Газа, ние се отнасяме към тях като към гости."

Ердоган призова Израел „да спре незабавно тази лудост“ и да прекрати ударите в Газа

Израел заяви, че повече от 200 души са били взети за заложници от Хамас по време на масираната атака срещу Израел по-рано този месец.
БГНЕС