При ниска избирателна активност побеждава БСП, при висока - ГЕРБ
При ниска избирателна активност побеждава БСП, при висока - ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май. Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици.

Това е прогнозата на "Галъп интернешънъл" за предстоящия в вот за български представители в Европейския парламент. Тя почива на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка.

ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа. След Движението се нарежда коалицията около "България без цензура" и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност - електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден, посочват от агенцията.

Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата, прогнозират от "Галъп". Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа.

Влизане на "Атака" и НФСБ би било изненада. Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди. Очакваните мандати са по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, АБВ - нула или един, и РБ - нула или един.

Общо гласувалите се очаква да бъдат в широк диапазон около 2,5 милиона, което е между 35 и 40 на сто спрямо списъчния състав на имащите право на глас.