Антония Първанова, Илияна Раева и Тодор Барболов обещаха да разбият статуквото
Антония Първанова, Илияна Раева и Тодор Барболов обещаха да разбият статуквото / снимка: Sofia Photo Agency
Антония Първанова, Илияна Раева и Тодор Барболов обещаха да разбият статуквото
70908
Антония Първанова, Илияна Раева и Тодор Барболов обещаха да разбият статуквото
  • Антония Първанова, Илияна Раева и Тодор Барболов обещаха да разбият статуквото

Осем организации, обединени в „Национално единство за обществена справедливост", обещаха да разбият статуквото. Споразумението бе подписано от лидера на НДСВ Антония Първанова, Илияна Раева и Тодор Барболов от Коалиция „Обединени Демократи".

Въпреки че първите избори, на които обединението ще се яви, са за български представители в Европейския парламент, в представената платформа се заявяват намерения, които могат да бъдат реализирани чрез българското законодателство - например промяна на Конституцията и програмно бюджетиране.

От новото обединение са категорични, че водачът на листата за евроизборите „ще бъде обявен на специална пресконференция" и подчертаха, че споразумението е „политическо", а не „коалиционно".

Лидерът на НДСВ Антония Първанова: „В това споразумение ние даваме заявка за дългосрочно сътрудничество - за европейски избори, за парламентарни избори, за местни, за президентски избори, защото искаме да направим смяна на стила на управление на страната, така както е записано в НЕОС. За да може това да се случи, според нас, в Европарламента трябва да имаме национално отговорни евродепутати, които не просто фигурират, а които защитават интересите на страната, защото се ползват с доверие и са се доказали. Това ще ни помогне в много по-широка степен да направим и присъствие в националния парламент, и в местните парламенти, и в кметската власт, съответно цялата тази промяна, за която всички българи мечтаят, но може би не всички си я представяме по един и същи начин, или пътя по нея не си го представяме по един и същи начин, ние сме я записали в тази платформа НЕОС. Има много, които се обединяват насипно и безпринципно, за да акумулират достатъчно сила и маса".

Сред останалите организации са Сдружение „Пирати" и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България". В обединението участват още „Българска общонародна легия за гражданско алтернативно развитие и изграждане", Федерация на пенсионерите и възрастните хора в България, Българска асоциация за лица в неравностойно положение, Национален форум „Обединение", Гражданско сдружение за защита на гражданите и политическа партия „Християн-социален съюз".