Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протести
Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протести / снимкa: БГНЕС
Зърнопроизводители от цялата страна се събират днес за протести, като се заканват броят на протестиращите да нараства, възможно е и гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Земеделците протестират заради това, че в проектобюджета на Република България за 2009 г. не е предвидена допълнителна сума за единно доплащане на декар обработваема земя, за незабавно изплащане на директните и националните плащания за единица площ за 2008 г., а в бюджета за 2009 г. да се предвидят 378 милиона лева за национални доплащания на площ за следващата година.

И днес продължават протестите на земеделците от Разградско, свързани с националните доплащания, съобщиха от Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието. В 11.30 часа 80 селскостопански машини ще се съберат на главния път Русе – Варна край Разград на отбивката за Исперих. Те ще останат там до 15.00 часа, на място ще решат дали да блокират пътя или да останат само в едното платно. Вчера колоната от трактори премина по околовръстното шосе и след кратък митинг на пътя Разград – ж.п гара протестиращите се разотидоха.

Зърнопроизводители от Сливенска област с над 100 селскостопански машини ще участват в мирно протестно шествие. Това съобщи за Дарик председателят на Сдружението на земеделските производители „Хаджи Димитър" Петър Байчев. Той заяви още, че ако исканията на зърнопроизводителите не бъдат изпълнени, те са готови да преминат към гражданско неподчинение. Протестното шествие започва в 12 часа с три лъча. Първият лъч тръгва час по-рано от село Драгоданово. Вторият ще се включи на ямболската детелина, а третият, който идва от посока Нова Загора, ще се присъедини към останалите. Заедно протестиращите ще преминат покрай „Дамарски мост" и ще се насочат към летище „Бършен". Там ще се проведе митинг.

Зърнопроизводители от Великотърновски регион ще протестират от 12,00 часа на кръстовището „Пушевски кантон" на главен път София – Варна при разклона за Павликени. Очаква се за протеста да се съберат около 100 души с 30 селскостопански машини.

Декларация с исканията на зърнопроизводителите, приета на заседание на Управителния съвет на Националната асоциация, е изпратена до премиера, председателя на парламента и министъра на земеделието. Зърнопроизводителите се заканват, че протестите им ще продължат всеки ден до окончателното удовлетворение на техните искания за изплащането на полагащите им се европейски и национални плащания на единица обработваема площ за тази и за следващата година.