/ БГНЕС
Дамски златни накити, обици, колиета, гривни, огърлици, една от които от полускопоценни камъни, 6 монети, керамика, фрагмент от гипсова отливка и неуточнено количество съвременно злато, както и книга-каталог на древни монети бяха открити днес в Казанлък, при специализирана полицейска акция, проведена от звеното за охрана на обществения ред.
 
Находката е открита на бул. "Никола Петков" в града, уточни за Дарик главен инспектор Стойчо Крачолов, началник на РУ-Казанлък.
 
Съмнителното поведение на двете лица, спрени за проверка в пътуващ по булеварда автомобил, става повод полицаите да направят обстойна проверка на автомобила, при която се натъкват на културно-археологическите ценности.
 
Откриха златно съкровище в автомобил в Казанлък

Дамските златни накити и част от монетите са били поставени в дървено куфарче, на задната седалка на автомобила, а в багажника са открити два електрокапсулдетонатори. При последващо претърсване на два адреса в Казанлък са намерени другата част от находките, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.
 
За находката, която се определя като "археологически обект културно историческа ценност", в полицията в Казанлък са задържани двама мъже - 66-годишният В.В. и 46-годишният Е.Г. с прякор Душата. И двамата са криминално проявени, с регистрации в полицията. Според полицейски източници, задържаните са "археолози на свободна практика". Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа.
 
Образувано е досъдебно производство, по смисъла на чл.278, ал.6 от НК, съобщи окръжният прокурор. Престъплението, за което са в ареста двамата мъже, предвижда лишаване от свобода до 6 години, глоба и конфискация на имуществото.
 
Към момента не е ясен точният грамаж на откритите находки, но определено става дума за изключително ценни накити по отношение на епохата, времето, изработката и стойността им, казаха още от полицията в Казанлък.
 

БГНЕС


Според Радослав Петков от Исторически музей "Искра" в Казанлък, откритите монети са с лика на Андроник Втори, а златните накити и керамиката се отнасят, по предварителна преценка, на музейни експерти към 14 век. Намерените накити и археологически находки от преди близо 7 века ще се съхраняват в трезор, като предстои извършването и на обстойна експертиза, която да даде точна оценка за времето и стойността им. 
 
Откъде са намерените накити и керамика не се знае към момента, двамата задържани отказват да дават информация за произхода им.
 
От музей "Искра" заявиха, че не са проверявали терена на разкопките южно от Казанлък, където това лято по древни светилища работеха археолози. Специализираната полицейска акция на територията на продължава и в момента, като от полицията не изключиха вероятността за още разкрития.