/ ThinkStock/Getty Images
След студовете се връща и снегът
100207
След студовете се връща и снегът
  • След студовете се връща и снегът
Още в първите си дни януари напомни, че е зимен месец. До минус 21 градуса паднаха температурите тази сутрин в Чепеларе. Изключително ниски стойности измериха и в Кнежа и Смолян - минус 19 и минус 17 градуса. През целия ден днес в Западна и Северна България температурите не се очаква да преминават 0 градуса. Според метеоролозите това ще бъде и най-студеният ден за тази седмица.

ThinkStock/Getty Images


В сряда и четвъртък обаче януари ще ни напомни за най-доброто от зимата - белия сняг. Нов средиземноморски циклон ще донесе над страната ни валежи от сняг, на места - от дъжд.
 
Температурите в страната паднаха до минус 21 градуса

Валежите се очаква да започнат в сряда по обед, първо над западните и югозападни райони, показват средносрочните модели за времето, представени в "Дарик кафе". През нощта срещу четвъртък валежите, макар на места от дъжд, а не от сняг, ще обхванат цялата страна.

ThinkStock/Getty Images


В южните и югоизточни равнинни райони е възможно да се създадат условия за поледици. И над крайните източни райони и по Черноморието ще превалява дъжд, като там температурите значително ще се повишат с усилването на южния вятър и ще бъдат над 0 градуса. Над Западна България, в северните райони и планините, ще остане студено с отрицателни температури и там ще вали сняг.
 
Температури от -20 до 15 градуса през януари

С прекъсване в четвъртък сутринта, по-късно през деня, валежите от югозапад отново ще се активизират и главно над Южна България отново ще вали сняг през по-голямата част от деня. В нощта срещу петък и в петък валежите навсякъде ще спират и времето ще се стабилизира.
 

Снежна красота: 12 места в Европа, които трябва да видите през зимата (СНИМКИ)

Ще последва период с омекване на времето. В следващите 10 дни няма да има толкова ниски минимални температури. След спирането на валежите в петък, до понеделник не се очакват превалявания, когато от северозапад ще се усили вятърът и на места ще превал предимно сняг.

ThinkStock/Getty Images


В края на следващата седмица, след четвъртък-петък, според моделите, ще се активизират отново средиземноморските циклони и тогава може отново да попаднем в снежния капан на януари.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik