/ ThinkStock/Getty Images
Студ скова съседките ни Гърция, Македония и Турция
До минус 21 градуса паднаха температурите тази сутрин в Чепеларе, съобщиха от Метеорологичната станция на Рожен.
 
Изключително ниски температури измериха и в Кнежа и Смолян - минус 19 и минус 17 градуса. Не по-малко студено е и в планините - на Черни връх и на връх Ботев са измерени минус 20 градуса, а на Мусала - минус 22 градуса. Термометрите на връх Рожен показаха минус 17 градуса.
 
През целия ден днес в Западна и Северна България температурите не се очаква да преминават 0 градуса. За района на София се очаква максималната температура да достигне около минус 3 градуса. Според метеоролозите това ще бъде и най-студеният ден за тази седмица. В Източна България ще бъде по-топло с дневни температури между 0 и 2 градуса.
 
Опасно време: Студ и много ниски температури

Само за четири области на Югоизточна България няма обявени предупреждения за опасности на времето. В останалата част от страната е в сила предупреждението за потенциално опасно време с отрицателни температури през целия ден.
 

НИМХ


Заради невъзможността да подсигури топли учебни стаи и температура над 15 градуса директорът на 86-то основно училище „Св. Климент Охридски” в село Владая пусна учениците в дървена ваканция. От Министерството на образованието и науката увериха, че в други училища не се предвижда "ваканция по никое време".
 

ThinkStock/Getty Images


В сряда се очаква да се заоблачи и в Западна България ще превали сняг, което и слабо ще повиши температурите. В четвъртък ще вали над цялата страна - в Западна България сняг, в Източна - мокър сняг, а по Черноморието - дъжд.

Температури от -20 до 15 градуса през януари

В петък валежите ще спрат и ще се изясни, а температурите отново ще започнат да се понижават, като в събота се очаква сутринта отново да достигат около минус 15 градуса, на места и по-ниски.
 

ThinkStock/Getty Images


Студено е не само у нас. Гърция е обхваната от изключително студен фронт, като на места живакът в термометрите падна до минус 18 градуса по Целзий, а обширни части на страната бяха покрити с дебели преспи сняг. Трима души станаха жертва на обилните снеговалежи и минусовите температури.
 
Температурите в Македония паднаха под минус 12 градуса. В понеделник замръзна част от Охридското езеро. На места ледът достигна дебелина от няколко сантиметра.
 
Люта зима е и в Турция. Заради неблагоприятните зимни условия редица полети по вътрешни и международни линии от летище "Ататюрк" в Истанбул бяха отменени, включително и до София.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg