/ ThinkStock/Getty Images
В следващите дни ни очаква типично декемврийско време.

Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

Днес ще бъде предимно облачно, на много места ще превалява сняг. Ще се образува снежна покривка, по-значителна в планинските райони. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад и с него ще продължи да прониква студен въздух. Максималните температури във вторник се очаква да са между минус 1 и 4 градуса, показва краткосрочната прогноза.

зима
ThinkStock/Getty Images

През следващите дни ще остане студено, но вече без валежи, отбелязват синоптиците от БАН. През нощта срещу сряда снеговалежът над цялата страна ще спре, а облачността над много райони ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по морския бряг - малко по-високи.

В сряда над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна България и поради ниските температури там ще прехвърча сняг. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, с който ще продължи да прониква студен въздух. Максимални температури: между минус 1 и 4 градуса, в София - минус 1- 0 градуса.
 
През следващите два дни ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от запад. В четвъртък ще е студено, минималните температури ще са между минус 12 и минус 7 градуса, а максималните - между минус 3 и 2 градуса. В петък ще са с 3-4 градуса по-високи.

Климатолог ни обещава снежна, но и студена Коледа (ВИДЕО)

В неделя се очаква вятърът да се усили и може да има превалявания от сняг, но те няма да са съществени. Така 25 декември ще посрещнем без съществени валежи, сочат средносрочните прогнози, базирани на компютърни модели и представени в "Дарик кафе"

След Коледа ни чака затопляне и за Нова година може да е по-топло от обичайното време, сочат засега компютърните модели.

Вероятно предстоящата зима ще е по-мека

Астрономическата зима настъпва на 21 декември, в 18.28 часа българско време.

зима куче сняг
Guliver/Getty Images

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg