Животът на децата ни е застрашен от икономиите за лечение
Животът на децата ни е застрашен от икономиите за лечение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Животът на децата ни е застрашен от икономиите за лечението
50863
Животът на децата ни е застрашен от икономиите за лечението
  • Животът на децата ни е застрашен от икономиите за лечението

Шестмесечно бебе почина заради забавяне на операция в чужбина. Животът на децата ни е застрашен от икономиите, които държавата прави, налагайки лимит за лечението на деца в чужбина. Това заяви пред Дарик Йордан Петров от инициативата „Спаси Дарина” и един от организаторите на дарителската кампания за починалото преди два дни момиченце.

Спешната костно-мозъчна трансплантация, от която се нуждаело детето струвала 110 000 евро. За лечението на малката Мерве обаче държавата отпуснала 90 000 лева, а останалата част от сумата родителите на детето се опитали да наберат от дарения.

Заради силен имунен дефицит по рождение на шест месечната Мерве Джебир се налагала спешна костно-мозъчна трансплантация в чужбина. Заключението на лекарите, които се занимавали с лечението на бебето в България, било, че случаят е изключително спешен и веднага момиченцето трябва да бъде транспортирано в клиника в Италия. В рамките на пет дни Фондът за лечение на деца организира заминаването на детето със специален кувиоз, заедно с български педиатър, който да следи за състоянието на детето по време на пътуването. Момиченцето обаче заминава за спешната си операция в чужбина едва след един месец.

„Детето замина късно, тъй като държавата не отпусна исканите от клиниката пари”, призна Петров.

В момента на сайта „Спаси Дарина” провеждат дарителска кампания за още две деца в същото положение. По думите на Йордан Петров заради наложените ограничения в средствата за лечение на деца в чужбина двете момченца са изправени пред същата опасност. По думите на Петров, държавата поставя сериозни бариери на разговорите по темата, в следствие на което под въпрос са поставени детски животи.

Лимитът на средствата за лечение на деца в чужбина ще е тема на предаването „Кой говори” по Дарик в понеделник, 5 март.