Възрастният мъж е приет последователно в две болници в Русе
Млада жена търси истината за смъртта на дядо си, починал от COVID-19.

Тя твърди, че възрастният мъж е приет в COVID-отделение с два отрицателни теста, връзван е с бинтове за леглото, а в крайна сметка губи битката с болестта.

Възрастният мъж е приет последователно в две болници в Русе. И от двете отказаха коментар пред камера. От  университетска болница "Канев" заявиха, че при тях не е постъпвал сигнал от близките на пациента, предава NOVA.

Увериха, че ако получат такъв, ще направят вътрешна проверка. От втората университетска болница - "Медика" уточниха, че пациентът е бил съвсем за кратко при  тях. Дежурният екип е направил всичко по силите си, но човекът е пристигнал в много тежко състояние и не са успели да го спасят.

Сагата за семейството започва още на 12 декември, когато дядото на Леонора Шокордова е приет в болница „Канев” с двустранна пневмония. Ден преди това мъжът  вдига температура, а след преглед от Бърза помощ си прави PCR тест в частна лаборатория, който се оказва отрицателен.

„При приема в болницата отново му правят PCR тест, както и бърз тест. И двата са отрицателни. Въпреки това го настаняват в COVID- отделение, защото според медиците има симптоматика на болен от коронавирус”, споделя Леонора.

Според нея, обаче дядо й се е заразил в отделението. След престой в болничното заведение пациентът е изписан на 23 декември в по-тежко състояние. На близките му е препоръчано да „се лекува в домашна топла обстановка”, тъй като пневмонията е стабилизирана.  През този период семейството решава да се самоизолира и няма никакви контакти.

„При изписване баба ми е трябвало да подпише декларация, че е запозната с тежкото му състояние и, едва ли не, от болницата не носят отговорност, ако нещо се случи. На 29 декември е приет в болница „Медика”, след като състоянието му се влошава. Тогава пробата му за коронавирус вече е положителна”, обясни Леонора.

Положителни се оказват пробите и на близките на починалия мъж, които живеят с него.
nova.bg