/ НС
Възможностите за сътрудничество са много. По време на срещата изразихме нашата готовност за внасяне на съвместни политически и добросъседски отношения. 

Това заяви брифинг председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери след срещата с председателя на българския парламент Росен Желязков, който е на посещение в страната. 

"Разговаряхме с Желязков за предприемане на конкретни стъпки за сътрудничество на всички равнища, на теми от съвместен интерес", каза Джафери. 

"Благодаря за топлото посрещане и колегиалното отношение, за споделянето на нашите общи виждания, за бъдещето на нашите две държави. Това е нашата трета среща и имам чувството, че се познаваме от дълги години, защото вече има изградено доверие", заяви Желязков от своя страна. 

Той отбеляза, че е предал специално чрез председателя благодарност към народните представители за ясно изразената позиция свързана с членството на РСМ в ЕС и консолидирането на ясно мнозинство за промени в Конституцията на Северна Македония.

Росен Желязков в Скопие: Взаимоотношенията ни трябва да са като между добри съседи

"Ясно е, че има мнозинство, но то не е достатъчно в момента. Както споделих една мисъл на нашите сънародници - "Държавниците мислят за следващите поколения, а политиците мислят за следващите избори", каза той. 

Желязков подчерта, че за страната е важно, че позицията на България е без алтернативно за приемането на РСМ в ЕС. 

НС

"В този смисъл българският парламент прие декларация, чрез която прие френското предложение и тази предпоставка, което някой би нарекъл, че е исторически компромис. Този компромис е в името на нашите народи. Българската позиция не е по различна от мнозинството, което се постигна в Северно Македонския парламент. Вярваме, че разумът и политическата воля ще надделее и още тази година ще имаме възможност да адмирираме началото на преговорите с ЕК", заяви той. 

Председателят на българския парламент подчерта, че България е важно, РСМ и Албания да вървят заедно по този път. 

"Говорихме също и за изпълнението на договора от 2017 година. Отбелязахме, че доверието, което трябва да градим, трябва да се противопоставя на езика на омразата, а гаранцията за това е ефективното спазване на правата на българската общност, като промяната на Конституцията е част от този път. За нас е важно да се знае, че за РСМ няма друга алтернатива освен европейската", каза Росен Желязков.

Той се обърна с апел към медиите. 

"Да забравим за наритивите и аксиомите на говорене, защото на Балканите искрата много лесно се разпалва. Ние дължим на нашите народи европейско бъдеще и мирно съществуване в този неспокоен свят. За това и нашето посещение днес е израз на нашето приятелство", каза още той.