/ БТА
"В летописа на славната българска история има много значими дати - въстания, бунтове, съзаклятия, спечелени битки и войни. Но има едно събитие, което заслужава и носи името епопея. Епопея, която през 1876 г., в онази пролет, се превърна в еманация на българския дух, гордост, чест и достойнство", каза в тържественото си слово председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

Панагюрище чества 147 години от Априлската епопея

В понеделник вечер той участва в националния митинг - заря в Панагюрище по повод 147 години от Априлската епопея и прие почетния строй на ротите от Четвърти артилерийски полк от Асеновградския гарнизон.
 

росен желязков панагюрище
БТА


И днес ние се опитваме да изкачим този връх - върха на епопеята. Опитваме се като Сизиф да бутаме камъка на националното си стремление и все не успяваме да стигнем до върха, каза още Желязков. По думите му не успяваме, защото не можем да се вгледаме в себе си и да видим онова, което в забързания модерен свят ни кара да не виждаме повече от настоящето и да не мечтаем за бъдещето така, както са мечтаели героите от кървавата пролет, които са тръгнали и са въстанали, не за да бъдат герои, а да осъществят мечтите си за свободна и модерна България.

Ние трудно надмогваме егоизма на настоящето, трудно успяваме да обясним дори на себе си защо вместо да изграждаме, ние пилеем - време, ресурси и надежди. Защо не можем да бъдем единни в тези трудни времена, които изискват решения. Ние дължим тези отговори на себе си и на нашите герои, които са маякът, който сочи пътя в тъмнината, от която трябва да излезем - трудно, но задружно, добави още председателят на парламента.
 

панагюрище чествания
БТА



И днес, когато почитаме паметта на тези герои, които безкористно отидоха по пътя на Голгота да принесат своя живот в името на родината, свободата и бъдещата достойна държава, ние дължим почит към онова чувство, което ги е водило - любовта към Отечество, любовта към близките и любовта към мечтите, посочи още Росен Желязков.

Официални гости на националния митинг - заря в Панагюрище бяха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, народни представители, Пловдивският митрополит Николай, високопоставени военнослужещи и кметове на общини.