Железниците могат да поемат товарите, блокирани на границата
Железниците могат да поемат товарите, блокирани на границата / снимка: Sofia Photo Agency

Няма проблем железниците да поемат товарите, които в момента не могат да се превозят с камиони заради блокадата на българо-гръцката граница. Това заяви в предаването „Седмицата” министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Транспортният министър обясни защо повечето фирми ползват транспортен превоз: „Много е важно как компаниите се пренастройват за преминаване от един на друг вид транспорт. Големият плюс на автомобилния транспорт е, че превозва товара от врата до врата. Когато се движиш с железница, трябва да имаш логистик, който да ти осигури автомобилния транспорт, за до го приведе до съответното предприятие, за което е предназначен”.

Във връзка със завишените мерки за сигурност и повечето проверки на багажа на пътниците по автогарите, министърът отбеляза: „Чета днес заглавия, че Мутафчиев бил казал да „тарашат” багажите по автогарите. Не съм казал това. Нужен е по-голям контрол за това всеки да пътува със собствения си багаж и да не се допуска страничен – това е една превантивна мярка, която може да се осъществи без много финансови средства и усилия”.

По отношение на случая с българския шофьор на ТИР Живко Русев, задържан с хероин в Иран, Петър Мутафчиев обясни, че има информация предимно от медиите: „Това, което имаме като сигнал, е, че е извършвана размяна на разрешителни, вероятно за Турция, между две фирми. Това е нарушение на закона и на разпоредбата на Министерството на транспорта”.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл