Желев: Фармацевтична компания извива ръцете на държавата
Желев: Фармацевтична компания извива ръцете на държавата / снимка: DarikNews, Юлиана Николова
Желев: Фармацевтична компания "извива ръцете" на държавата
19722
Желев: Фармацевтична компания "извива ръцете" на държавата
  • Желев: Фармацевтична компания "извива ръцете" на държавата

Фармацевтичната компания „Ново Нордиск", която е производител на инсулин се опитва да извие ръцете на държавата. Така министърът на здравеопазването Евгений Желев коментира вчерашната информация, че 50 000 диабетици ще трябва да сменят инсулина от 1 юни. Според него не е опасно да се сменя инсулина. На друго мнение са пациентските организации, които обясниха, че всеки диабетик ще трябва да смени цялостния си режим, което носи рискове.

Според здравният министър фирмата, производител на инсулина нарушава закона като иска по-висока цена, която касата да заплаща. „Как можем да повлияем на една частна фирма. Аз не мога да си представя, че в друга бяла страна, цивилизована в Европа, една фирма може да извива ръцете на държавата и пациентите", заяви Желев.

За Дарик от фирмата „Ново Нордиск" уточниха, че не искат по-висока цена от досегашната и че не могат да си позволят да продават на по-ниска. „Ние не сме в състояние да намаляваме цените според най-евтините препарати на други фирми", се казва в прессъобщение, изпратено до медиите.
 
Пациентски организации предупредиха, че ако се наложи 50 000 човека да сменят инсулина си от 1 юни ще започнат протести. Какво трябва да направи всеки родител на дете с диабет ако трябва да промени инсулина, обясни доктор Радка Савова от детската университетска болница. „Всеки родител трябва да мине на индивидуално обучение при медицинска сестра за смяната на писалките. Ако след една година обърнем пазара и решат „Ново Нордиск" да предложат по-ниска цена - пак ли ще връщаме пациентите. Каква е тази игра между фирмите. Ние не можем да лашкаме хората всяка година", каза д-р Савова.
 
В петък се очаква фармацевтичната компания и комисията по лекарствен списък да водят преговори дали може да се смени цената.