Земеделците свалиха доверието си от Върбанов
Земеделците свалиха доверието си от Върбанов / Sofia Photo Agency, архив

Постоянното присъствие на политическа партия „Обединени земеделци" се разграничи от бившия член на ръководството Венцислав Върбанов, който се идентифицира с управляващото мнозинство, като подписа заедно с други независими депутати декларация в подкрепа на Цветан Цветанов и ГЕРБ, се казва в прессъобщение на партията.

По този начин той се противопостави на позицията на „Обединени земеделци" за сваляне на доверието от министъра на вътрешните работи заради водената от него политика - пробив в националната сигурност, полицейщина по места и липса на реформи.

Националното ръководство счита, че с тези свои действия Венцислав Върбанов уронва престижа на организацията и декларира, че в парламента той вече не представлява ПП „Обединени земеделци", добавят от партията.

Депутатът Венцислав Върбанов определи като акт на политическо безсилие действията на т.нар. постоянно присъствие на политическа партия „Обединени земеделци". Пред Дарик независимият депутат окачестви като смешни действията на бившите си съпартийци. По думите му декларацията, за която те говорят, е оповестена преди около месец и в нея никъде не става дума за подкрепа на вътрешния министър.

„Това е декларация, която аз и други независими депутати подписахме и изпратихме до Брюксел. В нея се казва, че подкрепяме усилията на премиера Борисов за запазване стабилността на държавата и сме против връщането на тройната коалиция в управлението", посочи Венцислав Върбанов. Според него подкрепата му за "кабинета Борисов" по време вота на доверие е продиктувана от решение на Управителния съвет на партията в Плевен. То е за подкрепа на Борисов и няма друго решение да се иска нечия оставка, подчерта Венцислав Върбанов. Той изтъкна като причина за подаването на оставката си финансови злоупотреби в партията, с които не бил съгласен, и цензура, наложена върху печатния орган на партията вестник "Народно земеделско знаме".