Здравният министър подписва отмяна на грипната епидемия
Здравният министър подписва отмяна на грипната епидемия / снимка: БГНЕС
Здравният министър подписва отмяна на грипната епидемия
23612
Здравният министър подписва отмяна на грипната епидемия
  • Здравният министър подписва отмяна на грипната епидемия

Още днес е възможно здравния министър да подпише заповед за отмяна на националната грипна епидемия. Това каза началникът на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Той обаче отново прогнозира, че може да се очаква втора вълна на новия грипен вирус.

„Макар и бавно заболеваемостта спада на практика в почти цялата страна, така че, ако гледаме като цяло, ние излизаме от периода на грипна епидемия. И най-вероятно днес министърът на здравеопазването ще подпише заповед за отмяна на националната епидемия.

Вероятно ни очаква втора грипна вълна, от кой щам на грипа ще бъде тя?

От същия, разбира се. Това е една от характерните черти на пандемичните щамове, че доколкото имаме някакъв опит с пандемиите - те са били четири  през 20-ти век, почти винаги са преминавали двувълново. Това обаче е една спекулация, няма 100% гаранция, че ще се случи така, но има такива очаквания Международната научна общественост. Това потвърдиха и колегите от Европейския център, който бяха в България. Ние ще отменим днес мерките, но ще остане готовността и събирането на информация от всички лечебни заведения, за да знаем как се развиват нещата.