Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл
Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл / DarikNews, Юлиана Николова
Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл"
19655
Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл"
Двама моряци разказват
  • Завърнаха се седем български моряци от екипажа на „Маласпина Касъл"
  • Двама моряци разказват

Седем моряци от екипажа на отвлечения на 6 април 2009 г. от сомалийски пирати кораб „Маласпина Касъл", се прибраха в България. На летище „София" те бяха посрещнати от заместник външния министър Милен Керемедчиев. Останалите български моряци, между които и капитанът Дарин Матеев, ще продължат пътуването с кораба за Сингапур, след което и те ще се приберат в България.

Ето какво разказа на един от пристигналите моряци Петко Петков от екипажа на кораба: „Абсолютно никакви физически насилия от тяхна страна нямаше. Тях ги вълнуваше другата страна на нещата, водеха се преговори и т. н. Като нападнаха кораба, навсякъде се стреляше. Имаше момче, което беше вахта на носа и се целеха в него. То се спаси по случайност, като залягаше насам-натам. После стреляха по кораба. Аз бях долу при машината. Като излязох в един момент, те бяха превзели кораба и се бяха качили на борда. Бяха с много бързи лодки, не можеше да им се избяга. Никой няма вина за това, защото виждате, че постоянно кораби и хора падат под ножа на пиратите. Те се представят като рибари, разстилат мрежи и не знаеш в кой момент ще изскочат пирати. Морякът е свикнал с мисълта за смъртта. Трудно е много, но мислим за близките...."

16-те български моряци попаднаха в плен на сомалийски пирати след като бяха похитени на 6 април в Аденския залив. Българите попаднаха сред похитените като част от 24-членния екипаж на пленения кораб „Маласпина Касъл", плаващ под Панамски флаг в Индийския океан, край бреговете на Сомалия. Останалите от екипажа са руснаци, украинци и филипинци. Българите бяха освободени на 9 май. За откуп на „Маласпина Касъл" сомалийските пирати поискаха близо 2 млн. долара.

Завърнаха се седем български моряци от екипажа на Маласпина Касъл"
netinfo

Какво още разказаха двама от завърналите се моряци вижте и чуйте ТУК.