/ БГНЕС
Засилен е контролът по границите за внос на нерегламентирани отпадъци. Това увери вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на парламентарния блицконтрол днес. Той отговори на въпрос на Цончо Ганев от "Възраждане" относно управлението на отпадъци в страната.

"Аз ще направя всичко възможно да не се превръщаме в последна спирка на отпадъците на други страни", каза Сандов.

По думите му, той е дал нареждане на регионалните инспекции по околната среда и водите да извършват стриктен контрол. Сандов увери, че правителството ще промени политиката по този въпрос, и посочи, че откакто е министър, не е подписвал нотификация за внос на отпадъци.

Във връзка с казуса с отпадъците на пристанище Варна, Сандов обясни, че е взета проба, за да се провери дали наистина са с код 19-12-10 - отпадъци с производство на RDF твърдо гориво. Министърът посочи, че отпадъците във Варна са пристигнали с нотификация на бившия министър на екологията Емил Димитров. Сандов отбеляза, че заради това властите не могат да ограничат конкретно тези отпадъци, защото страната ни ще бъде в нарушение.

В изказването си в пленарната зала министърът коментира още, че "българските общини в по-голямата си степен не правят добро сепариране на отпадъка".