Защо освободиха Корнелия Нинова?
Защо освободиха Корнелия Нинова? / netinfo

В Министерството на икономиката и енергетиката няма яснота кой от зам.-министрите ще замества министър Румен Овчаров, след като той излезе в отпуска на 8 май.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов заяви, че е научил от медиите за решението на премиера Сергей Станишев Овчаров да излезе в отпуска и да бъдат освободени зам.-министрите на икономиката Корнелия Нинова и на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски.

Бившият вече заместник-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова беше замесена в скандала с „Топлофикация”, след като следователката Татяна Шарланджиева обвини директора на Националното следствие Ангел Александров, че й е оказвал натиск, като се е опитал да се възползва от приятелството й с Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова заяви, че са я замесили в скандала с "Топлофикация", защото не е удовлетворила икономически интереси на директора на Националното следствие Ангел Александров.

Нинова е трябвало да лобира за икономически интереси в "Булгартабак холдинг" в областта на хазарта и държавния резерв- да изнесе от "Булгартабак" документи, уличаващи в нарушения изпълнителния директор на дружеството Христо Лачев с оглед неговото отстраняване.

По отношение на Държавния резерв Александров искал от Нинова като член на междуведомствения съвет за Държавния резерв, да подкрепи решения за отблокиране на количества от резерва.

В областта на хазарта исканията на Ангел Александров са били да се даде лиценз на фирма за машини за хазартни игри. Фирмата, за която Александров е искал съдействие, за да получи разрешение за внос на машини за хазарт, се казва "Дилот". Според Нинова "Произходът на средствата за капитал на тази фирма е неустановен, тъй като тя е офшорна. Затова и комисията е отказала разрешението".

Не съм се подавала и няма да се подам на опити за изнудване. Нямам и никакво намерение да пълня черни каси с парите на „Булгартабак”, каза преди седмица в изявление Корнелия Нинова.

Дарик потърси за коментар по темата следователката Татяна Шарланджиева, но тя отказа да говори с мотива, че случаят не е от нейната компетенция и не може да коментира действията на министър-председателя. Шарланджиева обвини публично шефа на националното следствие Ангел Александров в натиск върху работата й по делото „Топлофикация”.