Министърът коментира ситуацията
Синдикатът "Образование" поиска оставката на министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заради протоколите на МВР за защита при бомбени заплахи.

"Синдикатът "Образование" категорично протестира срещу вменяването от Министерството на вътрешните работи (МВР) на допълнителни отговорности към педагогически специалисти, които са в разрез с длъжностите характеристики на учителите. Изискването учителите да проверяват за бомби и взривни устройства не кореспондират с техните компетентности и е абсурдно да носят отговорности при вземане на подобни решения", се посочва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", отправена от председателя на учителския синдикат д-р Юлиян Петров.

"Полицията се държи безкрайно неадекватно и нееднозначно при изпълнение на протоколите за защита от терористична заплаха в различните образователни институции. Вчера при аналогични ситуации в две столични училища, полицаи са вземали различни решения!", се казва в становището.

В нея се заявява, че не е допустимо сградите на образователните институции се третират по различен начин в сравнение със сграда на съд, прокуратура или на някоя друга обществена институция.

Училищни директори към МВР: Какво да правим при заплахи от типа „ще дойдем и ще ви избием“

"Настояваме министъра на вътрешните работи да прецизира протокола и да спре със заплахите към учители за евентуални санкции и отговорности. Синдикатът заявява, че българските учители не са антитерористи и не следва да бъдат товарени с отговорности или да бъдат заплашвани за чужди такива!", се казва в позицията.

"По повод на съставените вчера актове за прекъсване на учебни занятия вчера, по инициатива на министъра на вътрешните работи, синдикатът настоява категорично да се отменят незабавно тези актове и да се спре да се третира българският учител като "неподготвен" полицай! Ако министър Демерджиев не отмени незабавно съставените актове и не спре с прехвърлянето на отговорности от полицаи към учители, Синдикатът "Образование" ще поиска незабавно оставката на министъра на вътрешните работи", се съобщава в позицията.

Демерджиев коментира пред журналисти поисканата му оставка. "Благодаря на стотиците директори, които много ясно разбраха, че това, което направихме, е да отнемем отговорността от директорите, които нямат необходимата професионална подготовка и знания да управляват такъв процес. Няма никакво основание да се смята, че ние сме ги натоварили с допълнителни отговорности", заяви той.

По думите му това, което те визират е един първичен и елементарен оглед, който е бил предвиден и по стария протокол.

"Същинският оглед се провежда от органите на МВР и те носят риска от целия процес. Единични са случаите от директори, в които не срещаме разбиране", подчерта той. 

"Доколкото знам, въпросната санкционирана директорка е съпруга на представител на синдиката. Полицията издава устни разпореждания, когато поеме един процес. В конкретния случай обстоятелствата се изясняват. Ако се докаже твърдението на директорката, санкцията ще падне", допълни вътрешният министър. 

Той уточни, че няма много случаи на санкционирани директори.

МОН уведоми директорите на училища за процедурата от МВР при заплахи

Юлиян Петров е съпруг на една от санкционираните вчера директорки - Елена Налбантова, директор на 81-во СУ. Вчера, според заместник- директорите на училището, тя е получила устна заповед да евакуира учениците след заплаха за бомба. Извикани са родителите да приберат децата си. От МВР обаче отричат да са давали такава заповед. А според новия начин на действие при такива ситуации, решението за евакуация се взима от МВР. Затова и Налбантова е била санкционирана.
Димитрина Ветова/БТА