Директорите на училища ще изпратят предложения до МВР и МОН за промени в заповедта за реакция при бомбени заплахи. Това става ясно от публикация на председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

В писмото се посочва, че един от казусите, които възниква, е какво представлява опасен предмет. "Тук възниква казусът, че за полицията всяка раница изглежда опасна, а в училище освен раници, май друго няма, имайки предвид, че децата се движат с раници. На пръв поглед всички изглеждат като опасен предмет, защото децата ги оставят без надзор, без да има някакъв проблем в това. Има нужда от детайлизиране на елементарни неща, които не са в посока да ни противопоставят, а да сближат позициите ни, така че да са работещи конструктивно“, категоричен е председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"Част от сигналите бяха свързани със заплаха от типа "ще дойдем и ще ви избием", а за това в заповедта не се споменава нищо. Мислим, че е необходимо да бъдат предвидени мерки и за тези случаи", пише още в писмото.

"Редно е да е ясно в какъв срок след подаването на сигнал на телефон 112 компетентните органи по опазване на реда трябва да се отзоват и да предоставят своето писмено разпореждане на директора", пояснява Стаматов.

Ето пълния текст на писмото:

БГНЕС