/ ThinkStock/Getty Images
Централната избирателна комисия (ЦИК) започва приема на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври т.г., от 09:00 ч. днес 

Документите ще се приемат до 17 август между 9:00 и 17:00 ч. в Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, във фоайето, непосредствено до вход „Ларго“.

Крайният срок за подаване на документи за промени в състава на коалиция за участие във вота е 17:00 ч. на 27 август т.г. според решение на Избирателната комисия от 5 август.

До 17:00 часа на 30 август партия или коалиция може да поиска нейната регистрация за участие в изборите да бъде заличена.

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори ще бъдат определени чрез жребий най-късно до 31 август, според хронограмата на ЦИК.

До същата дата, отново чрез жребии, ЦИК ще определи и реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, и инициативни комитети в различните форми на предизборната кампания. 

Не по-късно от 50 дни преди изборния ден, до 12 август, кметовете на общини трябва да обявят със заповед избирателните секции на територията на общината, за която отговарят. 

Също така до 12 август ЦИК трябва да обяви и местата в чужбина, в които на произведени до пет години преди изборния ден – 2 октомври 2022 г., е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. 
БТА