Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС
Започва подписка за промяна на 70-годишен закон
96969
Започва подписка за промяна на 70-годишен закон
  • Започва подписка за промяна на 70-годишен закон
От днес в девет български града започва подписка с искане за премахването на запрещението от родното законодателство. В момента под запрещение могат да се поставят хора с умствена изостаналост, психични болести или деменция, като по този начин те губят правото си да взимат самостоятелни решения.

Наследници искат запрещение за свои роднини, за да им вземат имотите
 
Подписката е организирана от Национална гражданска инициатива 7000 и подготвя внасяне на законопроект, който да замени сега действащия Закон за лицата и семейството, приет преди близо 70 години. Новите текстове предвиждат запрещението да се замени с т.нар. „подкрепено вземане на решения”.
 
У нас в момента над 7000 души са под запрещение и по закон не могат да взимат никакви самостоятелни решения, не могат да работят, да сключват брак, да разполагат с парите си, да решават къде и с кого да живеят.

Стотици психично болни живеят над 10 години в психиатрия
 
Новият законопроект въвежда презумпцията, че всеки пълнолетен е дееспособен и заменя запрещението с т. нар. подкрепено взимане на решения. С други думи - хората с определени психични заболявания и умствена изостаналост ще могат да посочат свое доверено лице, с което заедно да взимат решения с правни последици. Въпросното доверено лице или т. нар. „подкрепящ” няма да може да взима решенията еднолично и ще действа само чрез изрично посочени в закона „мерки за подкрепа”. В проекта се уреждат правно и правата на хората, изпаднали в кома.
 
Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, която България ратифицира през 2012 г., предвижда всички форми на запрещение да бъдат отменени. До момента обаче терминът остава в законодателството. Закон, който го отменя, бе внесен в парламента и дори мина на първо четене през 2016 г., но преди да бъде гледан на второ четене кабинетът подаде оставка.

Социализират психично болните по проект за над 220 хил. евро

Първият гост на "Годината" Константин Пенчев - председател на Върховния административен съд
netinfo


В подкрепа на подписката се обяви бившият омбудсман Константин Пенчев, който преди няколко години сезира Конституционния съд за запрещението: "Конституционният съд съвсем правилно според мен каза, че има голям проблем, но ако ние ги обявим за противоконституционни, значи да направим дупка в правото, да няма какво да се прилага в момента. Тоест Конституционният съд в своите мотиви каза, че трябва да има проект за закон, който по съвсем нов начин да реши този проблем, а не както са го решавали още след освобождението от турско робство".

Държавата премахва запрещението за хората с ментални увреждания
 
Зад инициативата застана и сегашният омбудсман Мая Манолова: "Конституционният принцип, че всички хора се раждат равни и свободни по достойнство е в основата на тази кауза. И наистина възниква въпросът как е възможно да търпим 70-годишен закон, който ограничава, който реално обезправява хора?!"
 
Подписите ще бъдат събирани в следващите три месеца и внесени в парламента на 27 юни.