/ Дарик
Все повече се увеличават опитите наследници да искат техни роднини да бъдат поставени под запрещение, за да им придобият имотите. Тенденцията е видна от постъпилите граждански дела във Варненския апелативен съд. През 2016 г. те са били 11, а година по-рано – само 3, отбеляза при годишния отчет на съда неговият зам.-председател Милен Славов.

Ръководителят на Гражданското отделение акцентира и върху ръста на делата, завеждани от Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, които са скочили от 4 на 21 в рамките на три години. В повечето случаи исковете на държавната институция са били уважени от магистратите. 

Ръст се забелязва и при делата, които разследвани граждани завеждат срещу прокуратурата, след като обвиненията срещу тях паднат.  Всички от тях после успяват да спечелят в съда и да получат обезщетение. 

Постъпилите дела през миналата годината дела във Варненския апелативен съд, който осъществява дейността си на територията на областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград и Търговище, са 1918 или със 106 по-малко спрямо 2015 г.   
 

От ляво на дясно: Милен Славов, Ванухи Аракелян, Анета Братанова и Янко Янков
Апелативен съд Варна

Спадът може да бъде обяснен със социално-обществените условия и все още продължаващата икономическа криза, сивата икономика, както и с демографския срив, смята председателят на съд Ванухи Аракелян.  

Единствено в Наказателното отделение се забелязва ръст на делата. Според зам.-председателя на ВКС Павлина Павлова най-тежките наказателни дела, които се гледат във Върховния касационен съд, идват именно от Варна. Сред тях са процесите за „Килърите”, „Камчийското убийство” и данъчни престъпления, посочи зам.-председателят на Апелативния съд Янко Янков

При търговските дела почти не са постъпвали такива за несъстоятелност, както и за кражби на фирми и дружествени дялове. 76 % от делата са за сделки, посочи ръководителят на Търговското отделение Анета Братанова

89% от делата, гледани в Апелативния съд, са свършени в 3-месечен срок. Средната месечна натовареност на един съдия е 9 дела на месец.