Започнаха преговорите за Националния рамков договор
Започнаха преговорите за Националния рамков договор / снимка: Sofia Photo Agency

Българският лекарски съюз е трябвало досега да свика национален събор, за да избере легитимно ръководство. Това каза министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който откри началото на преговорите между съсловните организация в здравеопазването и НЗОК за подписването на националния рамков договор.

Попитан как ще коментира въпросът за легитимността на управителния съвет, председателят на БЛС Андрей Кехайов каза, че по силата на закона такъв проблем не съществува.

Вече две години преговорите са неуспешни и последният подписан договор е през 2006 година.

Националният рамков договор определя обема медицински дейности, които да се заплащат от Касата, както и цените на клиничните пътеки. Здравният министър изрази надежда, че тази година ще бъде постигнато споразумение, но добави: „Преговорите са си преговори, не е задължително да приключат с договор”.

Според д-р Андрей Кехайов е недопустимо да се продължи с договор от 2006 година. Д-р Цветан Ценков, член на УС на Касата заяви, че България е на последно място в Европейския съюз по отделяни пари за здравеопазване: „Лошото е, че не зависи от УС на БЛС и УС на Касата бюджетът, който ще приеме тази есен парламентът. При тази финансова рамка, при най-ниските отделяни пари за здравеопазване, каквито са брутният вътрешен продукт 4,3 процента, няма как да искаме по-добро качество на здравеопазване”.

Ценков коментира още, че и здравната вноска, която от другия месец ще бъде 8 процента, е най-ниска за Европа, защото навсякъде започва от 12 и стига до 16 процента.