/ iStock/Getty Images
Липсата на регулация в Северния район на летище София и финализирането на този процес са обсъдили в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството информират, че срещата е била по инициатива на министър Георги Тодоров, като на нея са присъствали главният архитект на Столична община Здравко Здравков, заместник-кметът на район "Слатина" инж. Тошко Николов, главният директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Христо Щерионов и експерти от МТИТС.

По време на срещата бил изтъкнат проблемът, че липсата на регулация от повече от 30 години спъва развитието на всички ползватели на Северния район на летище София, като засяга субекти, подчинени на три министерства - Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В този район са разположени бази за техническо обслужване на въздухоплавателни средства, авиационен обучителен център, авиокомпании, "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД, военно-ремонтен завод "ТЕРЕМ - ЛЕТЕЦ", хеликоптерно подразделение и други обекти, важни за българската икономика.

По време на разговорите министър Георги Тодоров заявил, че е необходимо процесът на регулацията да бъде финализиран, за да се създадат максимално благоприятни условия за развитието на тези обекти.