/ БГНЕС
В петък превишение четири пъти над нормата е имало в Бургас, Видин, Шумен и Несебър
Три поредни дни в края на изминалата седмица е отчетено в пъти превишение на праговите стойности на съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух в различни части на страната, сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда.

В петък и през почивните дни е наблюдавано увеличение във въздуха на фините прахови частици /ФПЧ/.

Европа диша: Въздухът в големите градове се изчиства

Стойности, превишаващи над четири пъти праговете, са отбелязани в Бургас, Видин, Шумен и Несебър в петък. В събота най-големите превишения - от три-четири пъти над нормата, са отбелязани във Варна, Видин, Русе, Пловдив и Плевен. В неделя превишение над четири пъти над нормата има само във Враца.

В столицата в петък превишенията на ФПЧ са се движили между 1,44 пъти и 2,17 пъти. Най-силно замърсяване е имало в района на кв. "Надежда". Повишение на замърсяването с фини прахови частици в София е осезателно в съботния ден, когато в повечето райони, където има измервателни станции, то е било над два пъти - в "Надежда" е 2,75 пъти, в "Младост - 2,74 пъти, в "Хиподрума" 2,64 пъти и в "Паврово" - 2,61 пъти. 

Въздухът в София отново е опасен, но недостатъчно за “зелен билет“

На следващия ден - в неделя, се забелязва намаление на превишенията. И този път най-серизно замърсяване е отчетено в "Надежда" - 1,67 пъти. Другите два квартала с по-силно замърсяване през този ден са "Хиподрума" с 1,49 пъти превишение на нормата и "Младост" - с 1,46 пъти.