Зам.-председателят на НДСВ: Скептична съм по въпроса за референдум
Зам.-председателят на НДСВ: Скептична съм по въпроса за референдум / снимка: БГНЕС
Скептична съм по въпроса за референдум относно промените в политическия модел и в избирателната система. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио Марина Дикова, заместник-председател на НДСВ, като за мнението си изтъкна няколко причини.

„До изборите има една година. По сега действащия закон за референдумите трябва да излязат повече от 50 процента от хората, за да бъде валиден той. Това е първият проблем. Вторият е, че периодът, за който се провежда референдумът, е дълъг – кога ще приключим с него, кога ще започнем да готвим конкретните промени, кога ще ги приемем, за да може партиите и хората да се подготвят за изборите”, попита в ефира на Дарик Дикова.

Относно предложението на президента за кръгла маса за промените в закона за изборите на 7 юли, на която да бъдат поканени представители на основните политически партии в страната, заместник-председателят на НДСВ коментира: „Това е най-реално осъществимото за мен събитие. Важно е да се седне на масата, да се чуят позициите, дискусията да бъде конструктивна и дори да не стигнем до категорични изводи или до една или друга мощна подкрепа за конкретни тези, важното е да се изговорят нещата”.

Мая Манолова, член на изпълнителното бюро на БСП, коментира поведението на държавния ни глава Георги Първанов по въпроса с промените в изборния закон: „С публичните си позиции по необходимостта от промяна в политическия модел и в избирателната система президентът беше един мощен стожер за това всяка политическа сила да започне да разсъждава и да води дискусия вътре в себе си за това какво трябва да се промени в нашето политическо поведение”.

Целия разговор с Марина Дикова и Мая Манолова чуйте в прикачения звуков файл.