Зам.-председателят на ДКСИ Орхан Исмаилов с фалшива диплома по право?
Зам.-председателят на ДКСИ Орхан Исмаилов с фалшива диплома по право? / netinfo

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред е разпитвала кандидата на ДПС за комисията по досиетата Орхан Исмаилов относно дипломата му по право от Великотърновския университет заради съмнения, че изнесеният център на университета в София, където е завършил, е нелегитимен. Депутатите от вътрешната комисия са се усъмнили и в по-краткия срок на завършване – само 4 години, докато по учебен план право се завършва след 5 години следване и 1 година стаж.

Пред депутатите от вътрешната комисия 27-годишният Орхан Исмаилов, който е заместник-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, е казал, че е започнал да следва право във Великотърновския университет, но е завършил в изнесения му център в София. Изнесените центрове на този университет бяха обявени за незаконни от Върховната касационна прокуратура и оттам препоръчаха в края на проверката те да бъдат закрити.

В кадровата справка, представена от Исмаилов пред вътрешната комисия, е записано, че е завършил право за 4 години. В сайта на ДКСИ пише, че през 2002 г. той е завършил Военното училище във Велико Търново и същата година е започнал да следва право във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. В същото време е придобил и магистърска степен по сигурност в академията на МВР, а от 2003 г. е и заместник-председател на ДКСИ.