Закриват подкомисията за установяване на конфликт на интереси
Закриват подкомисията за установяване на конфликт на интереси / cнимкa: Sofia Photo Agency

Депутатите решиха подкомисията за установяване на конфликт на интереси, оглавявана от Олимпи Кътев от НДСВ, да се закрие. Според одобрените промени с работата й да се заеме постоянната комисията по въпросите на държавната администрация.

Проекторешението за промяна в правилника за работата на Народното събрание, внесено от Татяна Дончева от левицата и Христо Бисеров от ДПС, предлагаше дейността по предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси да се възложи на постоянната комисия за борба с корупцията. Комисията по правни въпроси не подкрепи това и предложи Комисията по въпросите на държавната администрация да извършва посочената дейност.

От трибуната Кътев обяви, че председателят на "Атака" Волен Сидеров и Христо Величков от партията, както и независимият народен представител Георги Георгиев не са подали декларации за конфликт на интереси до края на април, когато изтече законовият срок. По думите му трябва да се поиска от Върховния административен съд налагане на санкции на неподалите декларации депутати. Кътев обясни, че  законът предвижда санкция от 1000 до 3000 лева.