/ БГНЕС
За нас е важно да не се допусне раздробяването на Болградския район и приобщаване на български общини към населени места, доминирани от други етнически групи, което ще доведе и до размиване на етническата идентичност на българското национално малцинство в Украйна. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Кристиан Вигенин относно защита на интересите и правата на българската етническа общност в Украйна при провеждането на административно-териториалната реформа в страната.

Захариева уточни, че, според информацията до момента, новото административно-териториално деление ще запази Одеска област в сега съществуващите граници, но значително ще намали районите, от които е съставена.

Определената норма за броя на населението на новите окрупнени райони според проектозакона за децентрализация е не по-малко от 150 хиляди души. Това би могло да се превърне в основна пречка за запазване на Болградския район, тъй като населението там е 70 хиляди души, обясни външният министър.

По наша информация към момента новата административно-териториална реформа в Украйна предвижда разделянето на този район на две обединени териториални общини - Болградска и Кубейска, посочи още Захариева, като отбеляза, че Болград е доказана културна столица на българите в Украйна, а Кубей е типично голямо българско село в региона, родно място на редица родолюбиви българи. В Украйна текат значителни законодателни процеси, включително и в областта на децентрализацията, които все още са обект на активно обсъждане и нямат окончателен вид и ясно отражение върху съдбата на нашите сънародници, уточни още министър Захариева.

Тя подчерта, че МВнР и правителството се отнася приоритетно към въпроса за правата и интересите на сънародниците ни в Украйна. Многократно сме повдигали въпроса и от украинска страна са поемали ангажименти за запазване на територията на Болградския район, каза външният министър. Тя отбеляза, че на 31 януари тази година премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор по този въпрос с президента на Украйна, който отново е потвърдил, че правата и интересите на българското национално малцинство в Украйна ще бъдат запазени и защитени.

България е една от първите държави, които винаги е оказвала подкрепа на Украйна - и по отношение на териториалната ѝ цялост, и за стремежите й към по-близко сътрудничество с ЕС, в отговор на тази подкрепа очакваме и съответни добронамерени действия от украинската държава в духа на ценностите, които споделяме и основен въпрос е запазване на интереса на българската общност там, заяви Захариева. Министърът припомни също, че е увеличен броят на часовете по изучаване на български език, както и броят на предметите, преподавани на български език в украинските държавни училища.