/ Thinkstock/Getty Images
След проведена на 27 юли под наблюдавано от Окръжна прокуратура-Пловдив досъдебно производство, акция на отдел ИП при ОД на МВР-Пловдив, за искане и получаване на подкупи чрез изнудване бяха задържани 34-годишна жена - инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните и друга 57-годишна - главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните, отдел „Контрол на храни“, съобщиха от прокуратурата.

Заловиха главна инспекторка от БАБХ с подкуп

Спрямо тях са повдигнати обвинения за това, че в периода от януари до май в селата Белозем, Чоба и Тюркмен, в качеството си на длъжностни лица, в съучастие, като извършители, са поискали и приели общо 10 пъти от различни физически лица - работници и управители на търговски дружества, занимаващи се с търговия с хранителни продукти суми в размер от 50 до 100 лв., за да не извършат действия по служба - да не съставят актове за установяване на административни нарушения по Закона за храните, констатирани при извършени от тях проверки на съответните обекти, стопанисвани от търговците.

Двете са обвинени, че деянията са извършени чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното им положение и за да извършат други престъпления. Спрямо двете са повдигнати обвинения и за това, че в периода  януари до юли, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица, в съучастие като извършители,  са използвали своето служебно положение, за да набавят за себе си и за трето лице противозаконна облага в общ размер на 1600 лв., като са насочили собствениците на шест търговски обекта на територията на Раковски, селата Белозем и Болярино към трето лице, за да им изготви Система за управление и безопасността на храните по смисъла на параграф 1, т. 56 от Допълнителните разпоредби на Закона за храните, а впоследствие са получили от това трето лице част от заплатената за услугата паричната сума  – престъпление по чл.283, вр.чл.26, ал.1 вр.чл.20, ал.1 от НК.

За две торби сирене и 1000 лева: Служители на БАБХ-Пловдив отиват на съд

Двете обвиняеми, в присъствието на своите защитници, са признали изцяло извършването на престъпната дейност, в която са обвинени. Всички изнудвани от тях лица, са били разпитани в хода на досъдебното производство пред съдия.

Спрямо  всяка една от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв. По-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези за престъпленията, в които двете са обвинени, е лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права