/ iStock/Getty Images
Подкупът е взет чрез рекет и злоупотреба със служебно положение
Прокуратурата в Пловдив изпраща на съд инспекторите от БАБХ-Пловдив, които бяха арестувани през лятото на миналата година с подкуп от 1 000 лв. и две торби млечни продукти от екологична мандра в първомайското село Искра. Срещу тях е внесе обвинителен акт за подкуп, взет чрез изнудване. 

Пловдивчанка даде подкуп на инспектор от Икономическа полиция, арестуваха я

48-годишният главен инспектор от БАБХ-Пловдив и 37-годишния му началник, за който стана известно, че е син на кмета на първомайското село Искра Димитър Несторов, изнудвали местен фермер,
който отглеждал кози. 

През април 2019 г. той и още един производител се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в първомайското село Искра.

Задържаха инспектор от Агенцията по храните с 1000 лв. подкуп (ВИДЕО)

Служителите на БАБХ разбрали, че това е извършено, преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат  уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните-Пловдив. Затова двамата решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. 

На 22 юни миналата година инспекторът се уговорил с шефа си да поиска 1 000 лв от фермера, а после двамата да си разделят парите. Служителят трябвало да каже на производителя, че ако даде парите, няма да му бъде наложена глоба за превозването на животните без разрешение.

Съдът наложи условни наказания на двама инспектори от ОДБХ-Бургас за подкуп


На място обаче инспекторът установил, че превозените животни са повече от записаните в информационните системи на БАБХ. Когато се срещнал с фермера му казал, че освен парите, трябва да му даде и две чанти с продукти от мандрата. 

Четири дни по-късно фермерът занесъл парите и млечните продукти на бензиностанция в района на Пръвомай. Там с лек автомобил го чакал инспекторът, който прибрал торбите, пълни с буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, инспекторът му казал да ги пусне в една от чантите.

БАБХ уволни служители, искали подкуп от мандра в с. Искра

Малко по-късно инспекторът е арестуван. При извършените обиски в дома му и в този на началника му, били иззети големи суми пари - 17 387 лева от инспектора и 2 700 лева от шефа му. Те са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Подкупът е взет чрез рекет и злоупотреба със служебно положение, уточняват от прокуратурата.