Българската агенция по безопасност на храните е отстранила от работа двамата инспектори, поискали подкуп от две торби с козе  сирене, кашкавал, кисело мляко и 1000 лева в брой. Толкова била мизата, за да си затворят очите и да не съставят акт на собственици на мандра край Първомай.  

До задържането на държавните служители се стигнало, след като изнудваните от тях фермери се оплакали в полицията. Криминалистите устроили капан на инспекторите – рекетьори, използвали и СРС- та при задържането им.

Задържаха инспектор от Агенцията по храните с 1000 лв. подкуп (ВИДЕО)

Единият от инспекторите е синът на кмета на село Искра. Той е началник на отдел в Българската агенция по безопасност на храните. В четвъртък вечерта прокуратурата го е освободила срещу парична гаранция от 3000 лв. Другият задържан е негов подчинен. Очаква се днес прокуратурата да реши дали да удължи ареста му или да го освободи срещу парична гаранция.
Срещу двамата държавни служители прокуратурата е повдигнала обвинение за подкуп и за изнудване.

Двама инспектори от Агенцията по безопасност на храните на съд за подкуп

Георги Кадиев  и Мария Иванова са собственици на мандрата.

„Поводът за подкупа беше един пътен лист, с който ние бяхме в нарушение. Искахме да превозваме животни, бяхме превозили 120 животни с един пътен лист на два пъти. Това беше нашата грешка. Той използва това, за да поиска подкуп. Той си каза директно, че иска 1000 лв. и две торби с продукти”, обясни Георги Кадиев пред NOVA.

„Ние произвеждаме сирене, кисело мляко, кашкавал. Оставиха ни два дни, за да дадем парите. Ние трябваше да решим дали животът ни да протече оттук нататък под някаква форма на робство или да се случи това, което стана”, поясни Мария Иванова.
nova.bg