Задържаха инспектор от Агенцията по храните с подкуп
101869
Задържаха инспектор от Агенцията по храните с подкуп
  • Задържаха инспектор от Агенцията по храните с подкуп
Двама инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са задържани по обвинение за взимане на подкуп. В сайта на Агенцията е публикувано съобщение, че лицата са отстранени от работа.

Сред задържаните е и синът на кмета на село Искра, който отскоро е в Агенцията по храните.

Главният инспектор и колегата му от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите", установили административни нарушения по транспортирането и отглеждането на животни, а също и нередности в мандрата на двама фермери, една от които е Мария Иванова. Чиновникът предложил да не я глобява, ако даде 1000 лева и две торби с кашкавал и сирене. 

Иванова се съгласила и се уговорили да се видят в сряда, за да "оправят нещата". Случката е станала в понеделник, ден по-късно тя подала сигнал в полицията. Така в уговорения ден и час полицаите закопчали с белезници служителите, хванати с подкупа в колата им.

Двама инспектори от Агенцията по безопасност на храните на съд за подкуп

Според окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, на хората им е писнало да ги рекетират. "Всички знаем за извършвания държавен рекет, на който са подложени дребни фермери. На тези хора им е дошло до гуша. Ако повече стопани подават сигнали, това ще доведе до намаление на така наречената дребна корупция", коментира Попов.

На двамата задържани предстои да им бъде повдигнато обвинение за подкуп, а законът предвижда наказание от 3 до 10 г. затвор и глоба от 1000 лева.

Чуйте повече в звуковия файл: