Взривиха фурна в Алтимир
Взривиха фурна в Алтимир / снимка: DarikNews.bg, архив

Мощен взрив изпотроши фурната за хляб във врачанското село Алтимир. Първоначалната версия за гръмнал бойлер беше опровергана от криминалистите, които доказаха, че е била заложена бомба.

Взривното устройство е избухнало около 4.00 ч. сутринта, когато във фурната не е имало работници. Бомбата е била заложена в пещта, но ударната вълна е била толкова силна, че са избити всички прозорци и метални врати.

„Взривът е бил в пещта. Това е, директно казано, да се спре да се работи. Излиза, че някой го е страх от моите 300 хляба на ден”, коментира пред БНТ Красимира Павлова, собственик на фурната.

„След като са взели житото на хората, те имат задължения и хляб ще има”, заяви Йовка Казашка, служител във фурната.

Местните хора недоумяват каква е причината за бомбения атентат. „Хлябът е евтин и хората дават на цялото село на вересия”, каза Миглена Александрова от с. Алтимир. „От завист ли е, от какво ли е - не знам”, чуди се Илза Иванова от същото село.

Собствениците на фурната развиват частен бизнес в селото от десет години насам. Имат ферма с 500 животни и обработват стотици декара земя. Хлябът продават по 0,35 лв. с купон и по 0,70 лв. без купон. Часове след атентата хлябът беше опечен в съседната фурна, за да не останат хората без насъщния.