/ /iStock
Близо две трети от новите директори на училища бяха такива и преди конкурсите, назначени предварително от Министерството на образованието и науката (МОН), заявиха от „Възраждане“ в декларация във връзка с приключилите конкурси, прочетена от депутата Ангел Янчев от парламентарната трибуна.

„И този път независимо от голямата кошница, с която се тръгна – отново наредба за директорските конкурси, публичност, видеонаблюдение, участие на родители от обществените съвети в комисиите, се случи обичайното - 60 % от директорите бяха избрани предварително от образователните власти. Това е делът на спечелилите директорски конкурси временно изпълняващи директори и конкурсите само утвърдиха управлението им“, коментират от „Възраждане“.

„От новоназначените 254 училищни директори само 101 или само 40 % не са били временни директори или директори на други училища. Само 43 български учители станаха училищни директори след тези конкурси", се казва още в декларацията.

Важно е колко от директорите са обучени за конкурсите от „Заедно в час“ и свързани организации, посочиха от „Възраждане“.

„Кой управлява Министерството на образованието и науката? Не е фондация „Заедно в час“, те са обикновени изпълнители. МОН се управлява пряко от фондация „Америка за България“, а нейното политическо крило –  ПП-ДБ („Продължаваме промяната-Демократична България“), в колаборация със завладяната и подчинена държавна администрация, назначена от ГЕРБ, го подпомага“, коментират от партията. 

„Свидетели сме на един от най-големите гешефти в съвременната ни история. Под прикритието на дарителство и меценатство, зад красивите разкази за вложените в българските училища 110 млн. долара от „Америка за България“ върви гешефт за превземане на училищата ни чрез институцията, овластена да ги пази от всякакви външни посегателства - Министерството на образованието и науката", посочват от „Възраждане“.

„Провежда се враждебно изкупуване на българските училища с цел изчистване на българската памет и традиции и свеждане на училищата ни до забавачка за работа с електронни играчки, забавачки за безродни и безпаметни хора, вперили празни погледи в нищото, без цели, без знания, без сили, без полове, безполезни“, се казва още в декларацията. Но за да бъде „истински брутален гешефт“, искат да си плащаме през цялото време за американски образователни програми, американски софтуер и американски обучения, коментират от „Възраждане“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Цанева/БТА