/ БГНЕС
Депутатите от парламентарната група на "Възраждане" напуснаха пленарната зала, за да се влеят в организираната от тях демонстрация пред Народното събрание.

Преди това Цончо Ганев от "Възраждане" прочете декларация, в която обвини председателят на Народното събрание Никола Минчев във фалшификация на положителния му COVID тест и нарече ваксините "експериментална субстанция".

В 12 часа пред парламента започна протестът на партията срещу зеления сертификат.

Протест срещу зеления сертификат на жълтите павета (СНИМКИ)

Според "Възраждане" депутатите им са ограничени заради въвеждането на зеления сертификат за влизане в сградата на парламента.

"Забранихте и не позволявате на част от опозицията да влиза в парламента", заяви Цончо Ганев и определи това като потъпкване на демокрацията и прилагане на двойни стандарти.

От партията поставиха под въпрос карантинирането на участниците в Консултативния съвет за национална сигурност, след който се наложи да се самоизолират президентът и премиерът, както и няколко министри. Това се случи след като председателят на Народното събрание Никола Минчев даде положителна проба за коронавирус. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също присъства на КСНС и бе поставен под карантина, въпреки, че публично показа отрицателния си тест.

Костадинов показа теста си за COVID-19, поиска и Минчев да го направи

По-рано депутати коментираха в кулоарите на парламента протеста на "Възраждане" .

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че всеки български гражданин има право да протестира независимо по каква тема. Той припомни, че партията е против зеления сертификат. По думите му тази мярка е неефективна. "ИТН обаче няма да се включи в протеста на "Възраждане", заяви Балабанов, цитиран от БТА. Неговият съпартиец - Андрей Чорбанов, отбеляза, че ИТН има участие в настоящото управление и като лоялен член на коалиция не може да участва в демонстрацията срещу зеления сертификат.

Стоян Михалев от "Демократична България" подкрепя зеления сертификат и ваксинацията. Той сподели пред журналисти, че заради пандемията е загубил близки хора. Много важно е да се пазим и да не позволяваме вирусът да отнема хората от нас, коментира депутатът пред медиите. Михалев каза, че зеленият сертификат не е медицинско средство, но по думите му, е инструмент за ограничаване на разпространението на COVID-19. Той смята, че човешкият живот е преди всичко. Михалев е против протеста на Възраждане.

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" е на мнение, че неговата парламентарна група подкрепя правото на хората да изразяват публично недоволството си. Той обаче посочи, че в условия на появата на нов вариант на коронавируса - Омикрон - това не е най-разумното. Приоритет е здравето на хората, категоричен бе той.