Въвеждат нов метод за поставяне на тазобедрена става
Въвеждат нов метод за поставяне на тазобедрена става / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Въвеждат нов метод за поставяне на тазобедрена става
66986
Въвеждат нов метод за поставяне на тазобедрена става
  • Въвеждат нов метод за поставяне на тазобедрена става

Нов подход при поставянето на тазобедрена става, прилаган вече и у нас, позволява на пациентите да се възстановят до 4 дни след извършването на операцията.

Това съобщиха ортопеди от столичната многопрофилна болница „Сердика", като уточниха, че оперирането чрез новия метод не представлява допълнителна финансова тежест за пациентите, тъй като Здравната каса покрива медицинската процедура, а за да се възползва от нея желаещият, се иска само да си доплати за изкуствената става.

Единственият проблем в момента се явява липсата на достатъчно специалисти, обучени да извършват подобно протезиране чрез новата технология.

Уникалното при смяна на тазобедрена или колянна става чрез новата технология е, че се щадят тъканите, мускулите и сухожилията на болния.

При тази операция пациентите губят около 150 - 200 мл кръв, което е нищожно малко количество, поясни д-р Николай Тивчев, началник на ортопедичното отделение в болницата.

„Предимството на метода е, че то е едно съчетание между най-лесния път за достигането на тазобедрената става, с минимално засягане на меките тъкани, мускулите сухожилията, нервите, което пък от своя стана води до минимизиране на риска за пациента", добави Тивчев.

Положителен момент при новата технология е, че Здравната каса финансира извършването на операцията.

„Здравната каса и на този етап финансира една определена част от цената на изкуствената става. Тази част е фиксирана на 1080 лв. Различните модерни продукти изискват различно доплащане от страна на пациента. Обикновено то възлиза на сума от порядъка между 1500-3000 лв. Има специални изкуствени стави, които дори биха могли да стигнат до 5-6 хил. лв.", уточни специалисти.

Към момента единствено д-р Тивчев е упълномощен да извършва протезиране по иновативния метод.

За да бъдат обучени да оперират по новата технология, на специалистите са нужни няколко месеца.

Тивчев допълни, че всяка година броят на нуждаещите се от смяна на става нараства с 20%. Ако миналата година у нас са извършени 7000 процедури за поставяне на изкуствена става, 5000 от тях са се отнасяли до тазобедрената.