/ БГНЕС
Оставка на Корнелия Нинова означава оттегляне от ръководството на БСП и от преговорния процес за правителство. Това коментира евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева по повод заявената оставка на председателя на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от офиса на евродепутата.

"Ако не става въпрос за поредната игра и хвърляне на прах в очите на избирателите и поддръжниците на БСП, смятам за редно госпожа Нинова да се оттегли незабавно от управлението на партията. Това ще е първият тест за почтените й намерения", посочва Йончева.

Корнелия Нинова подава оставка

Според нея преговорите от името на БСП трябва да се водят от човек, определен от органите, който да представлява дългосрочния интерес на партията и да не е дискредитиран пред партньорите. "Няма как един отиващ си лидер да обвърже партията с толкова важни решения за нейното бъдеще", смята още Елена Йончева.

От идейно-политическото обединение в БСП Платформа "Социализъм XXI век" също заявяват, че Нинова не може да води преговорите за съставяне на правителство.

"След поредния изборен абсурд Нинова първоначално заяви, че не възнамерява да освободи партията от себе си. Под натиск на събитията и вследствие на нарастващия гняв на редовите социалисти Нинова все пак публично обяви, че подава оставка. Това е поредна маневра, която цели да обърка партията и да продължи фактическото й председателство. Нинова няма морално право да представлява партията, да води преговори и да поставя условия. Начинът и моментът на подаване на оставка, макар и крайно закъсняла, е поредният опит да се осуети мобилизацията за победа на Румен Радев и Илияна Йотова", се казва в изпратена до медиите позиция на Платформа "Социализъм XXI век" за изборите и за оставката на Корнелия Нинова.

Инициативният комитет на Радев: Не сме искали ничии оставки

Под декларацията на "Социализъм XXI век" са имената на Албена Шавел, Ана Ананиева, Ана Пиринска, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Георги Пирински, Георги Тодоров, Елеонора Ангелова, Емил Бехар, Емил Костадинов, Надежда Мидюрова, Захари Захариев, Иван Ковачев, Цветелина Дочева, Чавдар Георгиев, Юрий Асланов и Явор Куюмджиев.
БТА