Резултатът от изборите на БСП е катастрофален, заяви тя
Мълчах в името на това в партията да има единство, да няма разправии, да няма публични караници, това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

Политически оставки в деня след вота (ОБЗОР)

Причините за случилото се са заровени много дълбоко и много назад във времето, посочи тя. Всичко започна с реформата в БСП, въвеждането на три мандата за народни представители лиши някои другари от възможността да бъдат народни представители и създаде ядро от вътрешна опозиция. Въвеждането на пряк избори на председател, даването на най-демократичното право в политиката - народът да решава, на членовете на БСП да си избират председател - отне от задкулисието в БСП възможността да слагат председател, който смятат, че ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешна опозиция, която 5 години не спря. Мълчанието обаче е моя грешка. Не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП, за борба със зависимостите и желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости, защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов - с обществени поръчки, с дупки във Варна и с други неща. Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре, смята Нинова.

Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет, тя диктува кадровите решения, тя получава обществените поръчки и тя продължава със същата си работа в БСП, допълни Нинова.

Тази опозиция по време на предизборната кампания работи за "Продължаваме промяната" - това го чух по телевизията и е факт, каза още тя. Новата президентска партия "Продължаваме промяната" отне между 10 и 15% от БСП, според социологически проучвания, посочи Нинова.

"Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на Румен Радев и Илияна Йотова ми иска оставката. Имаме писмо от социалистите, членове на Комитета, които ми искат оставката", посочи Корнелия Нинова.  Призова служебния кабинет да решава кризите в страната, а инициативния комитет - да мисли за балотажа.

Кристиан Вигенин подаде оставка като шеф на предизборния щаб на БСП

Резултатът на БСП от изборите е катастрофален. Отговорността изцяло я поемам аз, каза още Нинова. Според нея причините са няколко. Една част от избирателите, уплашени от пандемията, не са отишли да гласуват. Машинният вот пък затруднил по-възрастното населени, посочи Нинова.

Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" ни поканиха на преговори за съставяне на правителство, обяви тя. Приехме тази покана, уточняваме в момента как ще се срещнем, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление пред медиите след заседание на Изпълнителното бюро на партията.
Започваме преговори за правителство. Първо ще сложим на масата програмите си, ще търсим общите неща, ще търсим обединение. Ще работим след това във формат на работни групи по секторни политики за програма на бъдещо правителство, допълни тя. Както винаги досега, ще бъдем разумни, диалогични, отговорни и принципни, каза Нинова. По думите й, трябва да има работещо правителство и парламент и спешно да се приемат важни решения за извеждане от кризите.

Нинова обясни какво следва след като обяви оставката си. Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме Конгрес в началото на януари вероятно, който да констатира моята оставка, за да няма объркване, интерпретации, каза Нинова. БСП е партия на ред и правила. След констатирането на Конгреса на оставката ми се избира един от сегашните ми заместници, който да организира пряк избор за следващ председател на БСП. Дотогава провеждаме сериозни задълбочени разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане от кризите на България и помощ на народа, каза още Нинова.

Резултатите от парламентарните избори на 14 ноември показват, според данните на ЦИК въз основа на обработката на 99.51% от протоколите, че Българската социалистическа партия се нарежда на четвърта позиция с 10.26% от гласовете.



Познати лица от БСП поискаха оставката на председателя на партията Корнелия Нинова след резултатите на парламентарните избори.

"Уважаеми другари, симпатизанти, приятели, споделям болката ви", пише в пост във фейсбук Кирил Добрев, който беше опонент на Нинова на прекия избор за председател на БСП. "Оставям разговора за оставка на собствената съвест на ръководството на БСП само до понеделник", посочва той.

Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП и говорител на служебния кабинет, поиска незабавната смяна на председателя на партията Корнелия Нинова. "Оставката е личен акт и Корнелия Нинова вероятно няма да си подаде оставката. За такова действие е нужна морална структура на личността, от която председателката видимо е лишена. Решенията на Нинова вече нямат никакво значение", пише Кутев в пост във фейсбук.