Членовете на Изпълнителният съвет на "Да, България" също са подали оставки
Лидерът на „Да, България“ подаде оставка като лидер на партията. Това обяви самият той на Facebook страницата на партията.

Той обяви, че Изпълнителният съвет на партията е направила оценка и анализ на изминалите избор. По думите му резултатите от изборите са прекалено слаби, след като се отчита сериозно отстъпление спрямо вота на 11 юли, така и на 4 април.

Заедно с него и ръководството на партията също се оттегля.

ЦИК с първи официални резултати при обработени над 75% протоколи

"Това е много сериозен удар по способността на "Демократична България" да изпълнява онези мисии и каузи, с които се е натоварила. Това е много сериозен знак от нашите поддръжници и членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието към нас. От тази гледна точка причините са най-различни и трябва да бъдат анализирани, но трябва да се носи и отговорност", коментира Христо Иванов, който е и съпредседател на обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", Зелено движение).

Христо Иванов ще остане ръководител на партията в оставка, докато не се избере ново ръководство.

"Аз нося отговорност за този резултат. Той е много лош. Изисква сериозно преосмисляне на курса и представителството, което вероятно ще има "Да, България", посочи той.

"Демократична България" е коалиция, в която инвестирахме всички заедно с ДСБ и колегите от "Зелено движение" като инструмент на трайно представителство. Никой обаче друг обаче не се заема за трайно представителство на демократичната общност. Призовавам да пазим инструмента, защото знам какво костваше на всеки. Благодаря на колегите Атанас Атанас, Владислав Панев и Борислав Сандов заради мъдростта и труда, отдадеността, с която заедно работихме. В крайна сметка мисля, че най-голям дял от отговорността се пада на мен", заявява Христо Иванов.

Той ще предложи на Националния съвет да се даде отсега мандат на бъдещата парламентарна група в нейната част от представители на "Да, България" да подкрепи управление с мандат на "Продължаваме промяната".

Спрямо данни към обяд и при 75% обработени протоколи на ЦИК,  "Демократична България" събира подкрепата на едва 5.92% от гласовете.

По-късно, председателят на ДСБ и съпредседател на обединението "Демократична България" Атанас Атанасов също последва примера на Христо Иванов. Той написа във Facebook: Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност. На основание чл 21, ал. 1 от Устава на ДСБ, след съгласуване с Националното ръководство на партията и провеждане на отчетно-изборна кампания в структурите, ще свикам Национално събрание на ДСБ за избор на Председател и Национално ръководство."В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито.
Изказвам искрена благодарност на колегите от Председателския съвет на Демократична България за съвместната ни работа. За мен е чест да сме от един отбор", написа той.