Въпросителни около атентата в Бургас
Въпросителни около атентата в Бургас / снимка: БГНЕС, архив

При чезнещо съчувствие от страна на западните столици, Израел разчита на източноевропейските си партньори да включат „Хизбула” в списъка на Европейския съюз с терористичните организации. Това посочва Еврейската телеграфна агенция в коментар, озаглавен: „Докато Европа дебатира за „Хизбула”, разследването за Бургас е поставено под съмнение”.

През февруари, когато българското правителство обяви, че ливанското шиитско движение стои зад бомбения атентат в Бургас миналата година, изглеждаше че Израел бележи пробив на този фронт. При атаката в черноморския град загинаха петима израелски туристи и един българин - шофьор на взривения автобус.

Израел очакваше подкрепа от партньорите си Полша и Чехия - единствените страни членки на ЕС, които през 2011 г. гласуваха против палестинското членство в ООН. На заседанието на 4 юни в Брюксел на работната група СП931, на което бе обсъдено определянето на „Хизбула” за терористична организация, резултатите бяха изненадващи. Германия и Франция подкрепиха включването на шиитското движение в черния списък, докато България, Чехия и Полша изразиха резервираност.

Пред еврейската агенция западен дипломат посочва, че „Лондон, Париж и Берлин решиха да разобличат „Хизбула” за атентата в Бургас заради участието й в гражданската война в Сирия”.

България, която предостави най-силните доводи за включването на „Хизбула” в черния списък, обаче се разколеба. През февруари тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че има основателни причини да предполага, че зад атаката стоят двама членове на „Хизбула”. От тогава, обаче, София изглежда отстъпва от тази позиция, посочва БГНЕС.

По време на дискусиите в ЕС на 4 юни български представители са определили доказателствата срещу „Хизбула” като „слаби”, са посочили пред еврейската агенция участници в обсъждането на въпроса. А висш представител на разузнаването на страната попита четири дни по-късно в интервю защо Израел не е предоставил „надежди доказателства” за участието на „Хизбула”, ако такива съществуват, намеквайки, че българските доказателства не са надеждни.

Лидерът на социалистическата партия обвини правителството, че е поставило българите в риск, посочвайки „Хизула”. Бившият премиер Иван Костов също открито изрази съмнение за участието на „Хизбула”. Представители на опозиционната партия ГЕРБ определи скептичните изявления във връзка със случая като „безотговорни”.

Тези зигзази, продиктувани от вътрешнополитически противопоставяния, не позволяват да се предприеме нещо срещу „Хизбула”, отбелязва еврейската агенция, цитирайки български дипломат в Брюксел.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летището в Бургас в 17.30 ч. на 18 юли м.г. Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг. Това е първият терористичен акт в най-новата история на България.

Никой не пое отговорност за атентата. Според премиера на Израел Бенямин Нетаняху има признаци, че Иран стои зад терористичната атака. Радикалната ливанска групировка „Хизбула” отрече да има нещо общо с терористичния акт.